Pestovanie čerešní z kôstky

Dobrý deň Rád by som vyskúšal pestovanie čerešní z kôstky (iba ako hobby záležitosť). Prosím vás aký je najvhodnejší postup? Je lepšie vysádzanie na jeseň alebo stratifikácia kôstiek v chladničke a výsadba až na jar? Môžem ich sadiť do kvetináčov alebo radšej rovno na miesto? Akým spôsobom uchovať kôstky? Iba ich vysušiť? Za akékoľvek rady a postrehy vopred ďakujem :)
Odpovedať
@makox V prvom rade neviem ake ceresne chces pestovat ci z kostky z nejakej chutnej kulturnej odrody alebo kostky divej ceresne.Poznam pribehy ze dedo zasadil kostku kulturnej odrody cakal roky kym zarodi a boli z toho fakt dobre ceresne skoro ako pinpongove lopticky, ale treba pocitat ze tieto semenace vstupuju do plodnosti az po dlhych rokoch, a tiez vysledky mozu byt vselijake moze sa preniest povodna chut v casti % percent viac alebo menej, priznam sa presne neviem kolko % ale vela to asi nebude .Najviac sa oplati vysievat kostky broskyn tam tusim az 80 % stromov z kostok ci dokonca viac ma vybornu chut, u kostky z marhul je to iba 20%. Internet je plny navodov ako previest uspesnu stratifikaciu kostok a kde.
Odpovedať
..alebo vyskusaj visne, tam naozaj netreba ziadne caviky, spokojne zakoreni a rodi pomerne skoro. Visne v pohode rastu z kostok - mam ich plnu zahradu ;)
Odpovedať
@makox stratifikacia skor v mraznicke, v chladnicke su prilis vysoke teploty, ktore nenapodobnia zimne obdobie, ak na jesen , zmiesat obycajnu hlinu s pieskom, vlozit do kvetinaca cca 20cm , tri az styri semena zakopat do hlbky 7cm, kvetinac nechat vonku zahrabany v zemi, staci na polovicu , na polotieniste miesto, aby sa mlade klicky na jar nespalili, ked budu rastliny zivotaschopne, presadit predpokladam, ze je to experiment, podobny experiment sme robili s orechmi, planujem ale dalej experimentovat a stepit odrodami Mars a Jupiter, mozno aj inymi ;-)
Odpovedať
Ďakujem za všetky vaše rady :) Beriem to skôr ako taký experiment, vyskúšať a naučiť sa niečo nové.. O tej stratifikácii v chladničke som sa dočítal na anglických weboch, tiež mi je to zvláštne... Pokiaľ by sa mi podarilo vypestovať stromčeky, chcel by som ich skúsiť preštepiť osvedčenými čerešňami.. Z kôstiek už mám odložené 3 druhy (dve väčšie a jedne zrejme plané veľkosti višne). Vyskúšam ktoré budú lepšie rásť. Čo sa týka ďalšieho ovocia, tiež to mám v pláne len budem musieť počkať kým dozreje..
Odpovedať
@makox inak este ta vinohradnicka broskyna super rastie a plodi z kostky ked chces experimentovat ;)
Odpovedať
@makox ked chces prestepovat uslachtile odrody, lepsie podpniky su z ceresne vtacnice, su nekonecne vitalne. Dokonca ak vybehnes do lesa, vykopes si vhodne stromceky kedykolvek v takej velkosti aka je vhodna na ockovanie (ceresne sa ockuju, nie vrubluju ako jablone) My mame na vtacnici nastepenu visnu, odhadujem, ze cez 40 rocnu. Podpnik ma v priemere skoro meter, korene ma natahane na metre daleko, to vieme podla toho, ze kazdu chvilu na nejaky narazime alebo nam z korena vyrasi vymladok o pol zahrady dalej. Alebo nam vynada sused cez cetu, ze vyrasil jemu z travnika 😒 , Ale zas netrapia ju ani posledne strasne suche leta
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za odpoveď. Jednu pri dome mám (neviem ako to rozoznať ale určite tam vyrástla sama, v blízkosti nieje žiadna čerešna a plody má veľkosti ako višňa), už som z nej zobral kôstky ale vyrastá okolo nej niekoľko malých stromčekov velkých cca 30 cm. Myslíte že už by boli vhodné na zaočkovanie alebo radšej ešte rok počkať? Máte skusenosť aj s očkovaním cez leto (literatura uvádza august) alebo radšej počkať na jar? Ďakujem
Odpovedať
@makox Najviac sa mi osvedcila technika chip budding a to aj na problemovo stepitelne ovocie ako slivky ceresne.Este by som asi chvilu pockal jednak su to male stromceky nech este zhrubne kmienok.Idealne by bolo v januari odobrat vruble z ceresne a v marci nacipovat -teda za predpokladu ze do konca roka dostatocne vyrastu.Pripadne mozes skoro na jar zastepit tie stromceky kopulaciou.
Odpovedať
@suhaj24 a to mne ten chip budfing sa nejako nedarí 😞 , kostkoviny vrublujem skoro na jar, a snazim sa vzdy dat vacsi pocet a nieco sa vzdy zadari :grin::grin:.
Odpovedať
@peterpe Najviac sa mi chip budding dari ked chipujem skoro na jar ked este v noci je nejaky mrazik a cez den uz plusove teploty.Vruble pre chip budding u sliviek, ceresni treba odobrat koncom decembra ci v januari, ked toho dam viac na jeden strom tak sa chyti vzdy tolko aby to stacilo k ucelu.Hrusky s chip budding sa daju robit prakticky celorocne a uspesnost je velmi vysoka-asi najvyssia z ovocin, teda hrusky sa prijimaju najlepsie,tak jablone,ceresne a najmenej slivky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?