Pestovanie jabloní na drôte

V kúpenej záhrade máme jabloň a hrušku na drôte. Sú veľmi zanedbané 😞 , roky nerezané, konáre sú poprepletané. 😢 Dajú sa tieto stromčeky ešte hlbšie zrezať, aby sa im neuškodilo? Potrebujem poradiť ako.
Odpovedať
@nocovka iste sa daju zachranit, treba co to nastudovat o tom ako sa pestuju stromy na drotenke. Ked aj spravite nejaku chybu, to sa da casom zachranit. Hlavne je aby neboli prehustene https://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/z... http://rez-stromu.hys.cz/?Novodob%C3%...
Odpovedať
@nocovka mas aj nejaku fotku, ako to vyzera? Vsetko sa da zachranit, len si to treba nastudovat.
Odpovedať
Pokiaľ sú veľmi zanedbané, husté a prestarnuté, rez je nutnosťou a teraz je najvyšší čas. Uškodilo by im, keby si ich tak nechala ďalšie roky.
Odpovedať
@zahradkarmato Potrebovala by som pomoc dobrého ovocinára, ktorý by mi pomohol s rezom. Som z okolia Levíc.
Odpovedať
Ahojte, chcel by som sa opytat na zalozenie palmety. Vysadil som jablon Idared na M9, hrusku williams na dule vo vzdialenosti 2m od seba. Este tam chcem neskor dalsie stromky. Chcem vyskusat pestovanie na tvar palmeta - napr. Schlosserova palmeta, alebo madarska. Teda prve kostrove konare vo vyske 0.6m, terminal hore a dalsi rad kostrovych konarov o dalsich 0.4-0.5m. Co ale neviem zistit, alebo neviem ci som spravil dobre. Ze som tie konare pre prvy rad zastrihol asi na 15cm na vonkajsie ocka, terminal som nechal pokracovat asi 40cm a zakratil som ho. V tejto vyske boli uz u hrusky take nastartovane 1-2cm puky(konare), tieto som nechal tak. Vsetko ostatne som dal prec. Teraz mam dilemu, ci som spravil dobre, ze som tie kostrove konare zakratil, alebo som ich mal nechat v plnej dlzke a iba ohnut. Vacsinou to tak pise literatura. Teda otazka je, ci tie spodne konare dorastu do dostatocnych rozmerov a ci nebudu take zakrpatene. Sice za posledne tyzdne su na prvom rade pekne prirastky, ale zda sa mi, ze vyhonky pri druhom rade rastu rychlejsie. Prosim nepiste, ze ak sa niekto nerozumie do strihania, nema sa do toho pustat - chcem sa to naucit. Aj som si to snazil nastudovat, ale vsade pri palmete pisu iba o ohybani a naopak pri vysadzani stromov rozpravaju o nutnosti povysadboveho rezu... Tak som z toho jelen. Dakujem za radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?