Ríbezle :-)

12. júl 2017160
avatar
Autor

registrovaný 28. 6. 2017

818 príspevkov

1. júl 2017

Máte radi ríbezle ? Čo všetko z nich vyrábate prípadne kuchtíte ?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov

    1. júl 2017

    No ja ich skoro všetky zjem, niečo málo je v mrazáku .. chcem robiť pečený čaj, len ešte čakám na aróniu a na maliny druhú úrodu :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    1. júl 2017

    @janakrebsova čaj som ešte nerobila, ani nemám predstavu ako sa to robi :slight_smile: prezradíš tvoj odskúšaný recept ? :-)

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov

    1. júl 2017

    A ešte sa chcem opýtať, aká je starostlivosť o odrodené kríky ríbezlí ?

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov

    1. júl 2017

    @lubicabystrica &nbspešte som nerobila, len kupujem a sú dosť drahé tie čaje, tak si chcem urobiť potom niekedy na jeseň, keď budem mať viac ovocia .. Na nete je veľa receptov a z rôzneho ovocia :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    1. júl 2017

    @janakrebsova &nbspale nápad je to dobrý - skúsim :-)

  • avatar

    registrovaný 3. 11. 2009

    23 príspevkov

    2. júl 2017

    My z ribezli robime sirup, teda moja babka. je vyborny do cajov  v zime :D

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov

    2. júl 2017

    Tiež sa chystám na sirup z čiernej ríbezle akurát zvažujem ci klasicky ale skúsim kombo s levandulou a mätou...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    3. júl 2017

    @kesu81 &nbspprezradiš recept ?:-)...práve striham levandulu, oberam zvyšne ribezle a mäta rastie po celej záhrade :slight_smile: by som niečo nové :-)

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2376 príspevkov

    5. júl 2017

    @janakrebsova &nbsppo zbere urody treba jemne preriedit korunku alebo krik. Vystrihat stare vyhony, lebo najvyssiu urodu davaju na dvoj a trojrocnych vyhonoch. Tohtorocne mlade vyhony skratit ak trcia z koruny. Kriky a korunky treba udrziavat v otvorenom akoby miskovitom tvare. Jednak sa lepsie oberaju, jednak su prevetravane, co nevyhovuje skodcom a presvetlovane slnkom, co podpori dozrievanie v jednom termine.Inac nic moc nepotrebuju, za trosku hnojiva pre drobne ovocie budu vdacne.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    10. júl 2017

    @zita19 &nbspaj ja dakujem...kríčky sme zdedili na záhrade, úroda bola dobrá...no ešte sme nestrihali ribezle, nevedeli sme, ako na to....skúsime... :-)

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov

    11. júl 2017

    @lubicabystrica &nbsprobievam tak ze prevarím vodu, nechám vychladnúť pod 60 stupňov a zalejem všetko z čoho idem robiť sirup tak aby bolo ponorené. Ovocie rozmackam AB, sa lepšie vymacerovalo. Pridám kyselinu citrónovú a nechám 24 hod macerovat, potom precedim cez veľmi husté sitko alebo plátno a pridám cukor. Používam trstinový "muscovado" na liter maceratu 1,25kg cukru. Viem môže sa zdať veľa ale dáte si väčší pomer vody keď by vám bol nápoj pri sladký. Recept mam od ludi z Trnavy "Herbert sirupy".. Ak by bolo čosi nejasne kľudne sa pýtajte :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    12. júl 2017

    @kesu81 &nbspmoc dakujem :slight_smile: skusim :slight_smile: myslim, že toho cukru asi treba toľko, inak by sa sirup pokazil :slight_smile: davaš aj tu levandulu a mätu ?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov

    12. júl 2017

    @kesu81 &nbspvobec to nevaris? Potom sterilizujes? Kolko tej kyseliny?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov

    12. júl 2017

    Robievam sirupy rôzne, tento rok som sa rozhodol pre kombináciu čierna ríbezľa, levanduľa mäta.. Začal som s jednodruhovymi sirupmi ale teraz kombinujem a hľadám" božskú" kombináciu :) zatiaľ ňou je Cucoriedka-levandula.   Vodu prevaram na začiatku, potom už nič nevarím, kyselina citrónová ja dávam na 1l 20g tuším:)  no a cukor v tom množstve spolu s kys. Citrónovou pôsobí ako konzervant.

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov

    12. júl 2017

    Práve dokončený sirup, studena voda, pár kociek ľadu a trosku nakrájanej limetky... Mnaaaaam

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov

    12. júl 2017

    @kesu81 &nbspiste je to výborné :slight_smile: ja som robila bazový, ale skusim aj ten ribezlový :slight_smile: a ked nebolo vlani ovocia, urobila som aj z červeného hrozna, je vynikajúci, obzvlášť na čokoládové pudingy :slight_smile: všetko domáce sa ráta :-)

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama