Ríbezle :-)

12. júl 2017160
avatar
Autor

registrovaný 28. 6. 2017

818 príspevkov vo fóre

1. júl 2017

Máte radi ríbezle ? Čo všetko z nich vyrábate prípadne kuchtíte ?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov vo fóre

    1. júl 2017

    No ja ich skoro všetky zjem, niečo málo je v mrazáku .. chcem robiť pečený čaj, len ešte čakám na aróniu a na maliny druhú úrodu 🙂

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    1. júl 2017

    @janakrebsova čaj som ešte nerobila, ani nemám predstavu ako sa to robi 🙂 prezradíš tvoj odskúšaný recept ? 🙂

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov vo fóre

    1. júl 2017

    A ešte sa chcem opýtať, aká je starostlivosť o odrodené kríky ríbezlí ?

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    41 príspevkov vo fóre

    1. júl 2017

    @lubicabystrica  ešte som nerobila, len kupujem a sú dosť drahé tie čaje, tak si chcem urobiť potom niekedy na jeseň, keď budem mať viac ovocia .. Na nete je veľa receptov a z rôzneho ovocia 🙂

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    1. júl 2017

    @janakrebsova  ale nápad je to dobrý - skúsim 🙂

  • avatar

    registrovaný 3. 11. 2009

    23 príspevkov vo fóre

    2. júl 2017

    My z ribezli robime sirup, teda moja babka. je vyborny do cajov  v zime 😃

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov vo fóre

    2. júl 2017

    Tiež sa chystám na sirup z čiernej ríbezle akurát zvažujem ci klasicky ale skúsim kombo s levandulou a mätou...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    3. júl 2017

    @kesu81  prezradiš recept ?🙂...práve striham levandulu, oberam zvyšne ribezle a mäta rastie po celej záhrade 🙂 by som niečo nové 🙂

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2 404 príspevkov vo fóre

    5. júl 2017

    @janakrebsova  po zbere urody treba jemne preriedit korunku alebo krik. Vystrihat stare vyhony, lebo najvyssiu urodu davaju na dvoj a trojrocnych vyhonoch. Tohtorocne mlade vyhony skratit ak trcia z koruny. Kriky a korunky treba udrziavat v otvorenom akoby miskovitom tvare. Jednak sa lepsie oberaju, jednak su prevetravane, co nevyhovuje skodcom a presvetlovane slnkom, co podpori dozrievanie v jednom termine.Inac nic moc nepotrebuju, za trosku hnojiva pre drobne ovocie budu vdacne.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    10. júl 2017

    @zita19  aj ja dakujem...kríčky sme zdedili na záhrade, úroda bola dobrá...no ešte sme nestrihali ribezle, nevedeli sme, ako na to....skúsime... 🙂

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov vo fóre

    11. júl 2017

    @lubicabystrica  robievam tak ze prevarím vodu, nechám vychladnúť pod 60 stupňov a zalejem všetko z čoho idem robiť sirup tak aby bolo ponorené. Ovocie rozmackam AB, sa lepšie vymacerovalo. Pridám kyselinu citrónovú a nechám 24 hod macerovat, potom precedim cez veľmi husté sitko alebo plátno a pridám cukor. Používam trstinový "muscovado" na liter maceratu 1,25kg cukru. Viem môže sa zdať veľa ale dáte si väčší pomer vody keď by vám bol nápoj pri sladký. Recept mam od ludi z Trnavy "Herbert sirupy".. Ak by bolo čosi nejasne kľudne sa pýtajte 🙂

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    12. júl 2017

    @kesu81  moc dakujem 🙂 skusim 🙂 myslim, že toho cukru asi treba toľko, inak by sa sirup pokazil 🙂 davaš aj tu levandulu a mätu ?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov vo fóre

    12. júl 2017

    @kesu81  vobec to nevaris? Potom sterilizujes? Kolko tej kyseliny?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov vo fóre

    12. júl 2017

    Robievam sirupy rôzne, tento rok som sa rozhodol pre kombináciu čierna ríbezľa, levanduľa mäta.. Začal som s jednodruhovymi sirupmi ale teraz kombinujem a hľadám" božskú" kombináciu 🙂 zatiaľ ňou je Cucoriedka-levandula.   Vodu prevaram na začiatku, potom už nič nevarím, kyselina citrónová ja dávam na 1l 20g tuším🙂  no a cukor v tom množstve spolu s kys. Citrónovou pôsobí ako konzervant.

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    44 príspevkov vo fóre

    12. júl 2017

    Práve dokončený sirup, studena voda, pár kociek ľadu a trosku nakrájanej limetky... Mnaaaaam

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    818 príspevkov vo fóre

    12. júl 2017

    @kesu81  iste je to výborné 🙂 ja som robila bazový, ale skusim aj ten ribezlový 🙂 a ked nebolo vlani ovocia, urobila som aj z červeného hrozna, je vynikajúci, obzvlášť na čokoládové pudingy 🙂 všetko domáce sa ráta 🙂

Pridaj príspevok

avatar

    Nenašli ste čo ste hľadali?