Stihle vreteno

Zdravím všetkých nadšencov ovocných záhrad! Chcel by som zaloziť túto diskusiu ako všeobecnú diskusiu o problematike pestovania štíhlych vretien a to, počnúc druhmi stromov, typom podpníkov, odrodách a atď.  Takže aké štíhle vretená doma máte? A naopak, čo sa vám nepodarilo zapestovať a prečo?
Odpovedať
Ja rozmyslam nad tou azijskou hruskou...ako stihle vreteno. Len neviem, ci sa da...
Odpovedať
Kedže som túto tému založil, tak pridám moje prvé skúsenosti. Minulý rok / jeseň 2016 som vysadil zhruba 20 stromov s tým, že som do toho šiel s cieľom pri všetkých ovocných druhoch použiť pestovateľský tvar štíhle vreteno. Z asi 20 stromov, veľmi ťažkú zimu neprežilo 7, dalších 5 boli značne poškodené silným jarným mrazom nakoniec prežilo. Túto jeseň som ich zasa dosadil + som vysadil ďalšie 4, ktoré nemusím vyslovene udržiavať v tvare štíhleho vretena. Ako momentálnu dilemu riešim, či má význam ísť do vretena s broskyňou, marhuľou, slivkou / ringlotou a aký pestovateľský tvar voliť pre čerešňu, hoci aj tu sa ukazujú prvé pokusy o vretená.
Odpovedať
@pl31 preco im ten mraz tak uskodil? Nijak si ich nechranil, alebo si sadil neskoro?
Odpovedať
@zahradkarvlado no zima bola u nas tuha minuly rok a este aj v jari prisiel dost silny mraz. neviem si to nicim inym vysvetlit ale u vsetkych sliviek, broskyn a ceresni v podstate odmrzol terminal a celkovo rast bol prvu polovicu roka dost slaby.
Odpovedať
Profilova fotka
@pl31 ahoj, ja sa v tejto problematike nevyznám, ale označím tu @aveiro - to je dobrý parťák na túto debatu 😉
Odpovedať
@pl31 ajtak sa mi to zda prilis velky ubytok na jednu zimu 🤔
Odpovedať
@pl31 a nebolo to nahodou tym, ze mali zaciatkom jari malo vlahy a v podstate vyschli terminaly? Mne sa to nezda, ze by ovocne stromy omrzli tak markantne. Teraz je sucho najvacsi problem s mladymi stromami. Suche zimy, malo jarnych dazdov a este k tomu aj suche a horuce leta. Po par stromcekoch co nam uschli na koreni som zacala u vsetkych pouzivat "flaskovu" zavlahu. Hned pri vysadbe zakopávame PET flase bez zatky s odrezanym dnom tak aby sluzili ako lievik. Potom zalievale uz len do flase, voda stecie presne ku korenom. Flase nechavama aj 3 - 4 roky zakopane. Vyrazne sa tym setri vodou, lebo kym zvrchu prelejes podu tak aby sa voda dostala do hlbky pol metra kde su korene treba vyliat hektolitre vody. Takto staci konva ku kazdemu. Podla rocnej doby, aktuálnych zrazok, vonkajsej teploty raz za 2 tyzdne az po kazdy den. Zatial nam vsetko pekne prosperuje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pred rokom som vysadil dve broskýńe Redhaven a Royal glory na podpníku br. semenáč. Chcel by som vedieť či ich môžem strihať na štíhle vreteno.
Odpovedať
@forts Tak otazka skor znie ako ste ich zacal tvarovat pred tym rokom? Dajte foto ako dnes tie broskyne vyzeraju ...
Odpovedať
@pl31 Zdravím ťa a ďakujem, že si zareagoval. Vysadil som ich na jeseň 2017 a urobil som iba povysadbový skracovací rez s tým, že som nechal terminál a niekoľko tzv. kostrových konárov, Obe broskyne sa pekne prijali a vyrašili aj nové výhonky. Žiaľ fotky nemôžem momentálne poskytnúť pretože som pracovne dlhodobejšie mimo republiku. Viem, že broskyne majú pomerne bujný rast a hlavne na podpníku semenáča a preto som chcel vedieť či s tým ma niekto nejaké skúsenosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?