Nová

Stopset žlté lepové dosky: Kam ich zavesiť v záhrade?

Profilova fotka
Zdravim, na ktoré stromy v zahrade ma zmysel zavesiť Stopset žlté lepové dosky. Ja som ich povešal zatiaľ iba na orech proti vrtivke. Ďakujem za rade !
Odpovedať
Zahrada.sk radí
Žlté lepové dosky sú v záhrade skvelým „včasným varovným systémom“. Fungujú na princípe vizuálnej príťažlivosti – špecifický odtieň žltej simuluje svieže mladé listy, čo láka škodcov, ktorí sa následne prilepia na nevysychavý lep. Tu je prehľad, kam ich strategicky umiestniť, aby ste ochránili svoju úrodu: 1. Ovocný sad a stromy V sade sú dosky kľúčové najmä na jar. Pomáhajú monitorovať nálety škodcov, ktorí poškodzujú kvety a plody. Kôstkoviny (čerešne, višne): Vešajte ich na južnú stranu koruny ako ochranu proti vrtivke čerešňovej (spôsobuje červivosť). Ideálne v čase, keď sa plody začínajú sfarbiť do žlta. Jablone a hrušky: Proti piliarkam a voškám. Umiestnenie: Vždy do výšky očí alebo mierne vyššie, ideálne na obvod koruny, nie hlboko do lístia, kde by ich hmyz nevidel. 2. Zeleninová záhrada (voľná pôda) V záhonoch chránia nízku zeleninu pred lietajúcimi formami škodcov. Húsenice a listové šaláty: Proti mlynárikovi kapustovému a voškám. Cibuľoviny: Proti mínerke pórovej. Umiestnenie: Dosky upevnite na kolíky zapichnuté do zeme. Mali by byť umiestnené tesne nad úrovňou porastu (cca 10 – 20 cm nad rastlinami). Ako rastliny rastú, dosky posúvajte vyššie. 3. Skleníky a fóliovníky Tu sú lepové dosky takmer povinnou výbavou, pretože uzavretý priestor praje rýchlemu premnoženiu hmyzu. Cieľ: Molice, strapky, smútivky a vošky. Umiestnenie: Rozmiestnite ich rovnomerne po celom priestore. Jedna doska by mala pripadať na približne 2–5 m 2 plochy. Zaveste ich nad vrcholy rastín (paradajky, papriky, uhorky). 4. Okrasné záhony a terasy Ak pestujete muškáty, surfínie alebo máte v záhrade ruže, žlté lapače využijete aj tu. Proti moliciam a voškám: Zaveste ich priamo na konštrukcie pergol alebo do blízkosti najviac ohrozených kvetov
Odpovedať
Hlavne ich treba zavesit tak aby sa na nich neprilepili vtaky. My ich davame do valcov z nerezoveho pletiva, hmyz cez oka prejde, vtaky su v bezpeci
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?