Kečup

29. nov 2018180
avatar
Autor

registrovaný 28. 6. 2017

329 príspevkov

24. júl 2018

Ako robite kecup? Nasla som dost receptov a neviem si vybrat. Musia tam ist aj jablka? A musia sa rajciny supat alebo mozem dat cele? Mam teraz vela rajcin a rozmyslam ze urobim kecup len teda este som nikdy nerobila.

  • avatar

    registrovaný 31. 1. 2015

    52 príspevkov

    24. júl 2018

    @stellael &nbspja s manzelkou sme raz skusali robit kecup. Pozhanali sme po rodine,znamych recepty. A vies co? Skusili sme tie najednoduchsie. Lebo podmienka bola nepalivy a skor sladkokysly. Cize ak chces.
    Vyskusaj v mensom. Napr. 2x recept najednoduchsi podla ingrediencii apod. Potom 2x stredne tazky,a 1x taky ze top.
    Daj vyskusat ak mas detom,manzelovi, rodine a potom rozhodnite ktori s receptov Vam vyhovuje. A mas to. Lebo osobne si myslim,ze chces spravit kecup co by hlavne chutil tebe a tvojej rodine.
    Tak nech sa dari ;-)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    24. júl 2018

    @pavol2010 &nbspdakujem, no moj problem je ze nemam tolko priestoru a casu experimentovat. Ano, chcem aby ho jedli deti, takze nepalivy kecup a idealne taky, co zvladnem urobit tak do dvoch hodin (aby som nieco aj pospala v noci). Som dost pracovne vytazena a rajciny nestihame papat

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    24. júl 2018

    @stellael &nbspfinta fn na kecup (aj pretlak). Nakrajaj paradajky na polovicky, velke na stvrtky, poukladaj supkou dole na hlboky plech a strc do rury. Na zaciatku na 180, po pol hodke znizit teplotu na 150 a dopekat kym su relativne bez vody. Pomoze vareska v dvierkach rury aby sa rychlesie zahustili. Potom uz len prepasirovat. Mas superhusty zaklad na kecup.
    My sme zvykli davat jablka, mrkvu, cibulu a cviklu kvoli farbe. Staci ich podusit v tlakaci s troskou vody aby chytil paru a potom prepasirovat a rozmixovat (alebo len rozmixovat ak nemas pasirak), premiesat so zahustenymi paradajkami a nasleduje alchymia s ochucovanim. Sol, ocot, cukor. Korenie som pridavala k zelenine kym sa dusila, vacsinou to bol bobkovy list, skorica, klinceky, cierne a nove korenie a horcicne semena alebo hocicovy prasok.
    A ked ma zabijes, recept s mnozstvami nedam, lebo toto u mna ide vzdy intuitivne.

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    25. júl 2018

    Tiež sa mi na stole zišlo veľa rajčín, takže uvítam dobrý recept aj ja ;)

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    25. júl 2018

    @zita19 &nbspno ja keby som to piekla tak umriem v byte, už teraz tam mám 30 stupňov :(

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    25. júl 2018

    @miselaho &nbsptak aj mne sa zda, ze zbytocne prikuruje, ale zas strcim do rury a prcham z kuchyne. Najlepsie to smarit do rury vecer a stiahnut sa k telke. Lepsie jak vystavat pri sporhelte a miesat...

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    25. júl 2018

    @zita19 &nbspverím v taký recept kde to dám tiež do dvoch hodín ako píše @stellael :D Keď nie, tak mi grécky šalát pôjde aj ušami :D

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    25. júl 2018

    @miselaho &nbspono s tymi pecenymi je to tak, ze nemusis sa im moc venovat kym sa oni odvodnuju, mozes napríklad zehlit (tiez letna robota pre vrahov neviniatok :angry: ) a aj celkom bezne som ich strcila do rury vecer o osmej, ked som sla spat tak som ich vypla a nechala v rure do druhého dna a potom sa im venovala. Co sa domácich prac a varenia, ja za chvilu budem majster sveta vo vymyslani skratiek :-D A ked niekto vymysli este predo mnou (ako peceny lekvar) tak sa vôbec nebranim s tym, ze ja trvam na klasike odmiesanej 3 hodiny na sporaku. Keby som ja toto vedela pred 20 rokmi, ked som doma zivila dve pubertalne kobylky a spracovavala urodu z dvoch zahrad :unamused:

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    25. júl 2018

    @zita19 &nbspveď to aj ja (mimochodom ja vôbec nežehlím, došla som na to ako vystrieť prádlo tak, že sa "ožehlí" usušením :-p :-D :-D ), skratky sú moja špecialita a nerobím navyše v domácnosti radšej nič :D

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    25. júl 2018

    @miselaho &nbsptiez pouzivam na zehlenie gravitaciu :grimacing: Este keby som zistila nejaku skratku na prach, utieranie mi teda berie cas a energiu o tom, ze výsledok nevydrzi ani kym obehnem cely byt radsej ani nehovorim :-.

  • avatar

    registrovaný 5. 6. 2018

    9 príspevkov

    25. júl 2018

    So zenou sme ho mnohokrat skusali robit no nenaf´trafili sme na recept, ktory by nam padol aj po chutovej stranke

  • avatar

    registrovaný 19. 6. 2018

    87 príspevkov

    25. júl 2018

    pridávam jeden recept ešte z dávnych študentských čias, vypýtaný sestrou od spolužiačky
    6 kg paradajok
    20 ks paprík
    3 ks zelerovej vňate
    5 ks veľkých cibúľ
    2 PL soli
    spolu variť do úplného rozvarenia, prepasírovať

    &nbsppridať
    1 dcl octu
    24 dkg cukru
    a koreniny:
    2 ks bobkový list
    15 ks nové korenie celé
    15 ks čierne korenie celé
    5 ks klinček
    kúsok celej škorice
    nastrúhaný muškátový orech kúsok (robila som aj bez neho)
    &nbspkoreniny (okrem mušk.orecha) sa dávajú do gázy zaviazané len vyvariť chuť, aby sa nemuseli nakoniec loviť po hrnci
    Variť , zahusťovať vyparovaním do požadovanej konzistencie
    ked sa podaril redší, tak som zavarila poháriky, inak naliať do pohárov a do deky pomaly chladnúť
    malo by to byť 20 -22 výživových pohárikov, teda v tých dávnych to bývalo, dnešné vraj nie sú na opakované použitie, neviem, mám veľké deti
    skúšala som aj iné recepty, ale s cviklou sa mi videl sladký, s jablkami riedky, tak som dopadla tak, že nemožem žiadny 8-)

    treba skúsiť hoci aj z menšej dávky ako hovoria aj iní

  • avatar

    registrovaný 19. 1. 2013

    114 príspevkov

    25. júl 2018

    ja som skusala tento (zial uz neviem odkaz na stranku, kde bol uvedeny:
    Domácí kečup bez jabĺk

    Na asi 400g kečupu jsem potřebovala:

    • 800g rajčat
    • 2 střední cibule
    • 6 kuliček nového koření
    • 2 bobkové listy
    • sůl
    • 2 lžíce cukru
    • 1-2 lžíce bílého vinného octa

    1. Rajčata jsem si nakrájela na kousky spolu s cibulí, vložila jsem je do hrnce, přidala asi 1 deci vody a ponorným mixérem rozmixovala na kaši. Ke směsi v hrnci jsem přidala nové koření, bobkový list a cukr a vše jsem dala vařit.
    2. Kečup jsem pomalu provářela asi 3/4 hodiny, dokud směs nezhoustla a neztmavla. Nakonec jsem přidala podle chuti ocet a trochu soli.
    3. Z kečupu jsem vyndala nové koření a bobkový list a přepasírovala jsem ho v pasírovači najemno. Takto hotový kečup jsem v hrnci znova zahřála a horký jsem jej plnila do sterilizovaných sklenic.

  • avatar

    registrovaný 19. 6. 2018

    87 príspevkov

    10. aug 2018

    @zita19 &nbspZachranila si mi v tychto teplach tvojou radou kus zdravia. Neviem si vynachvalit paradajkovy pretlak z rury :-)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    13. aug 2018

    Nakoniec som urobila taky s jablkami predsa, co tu bol rcp na webe. Este mam rajciny tak idem skusit ten od @cina1

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 17. 1. 2010

    100 príspevkov

    12. nov 2018

    Svoje skusenosti z tohto roka som zhrnul tu: https://vzahradke.blogspot.com/2018/11/domaci-kecup.html

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2018

    41 príspevkov

    13. nov 2018

    @matkoo72 &nbsppekny navod

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    29. nov 2018

    @matkoo72 &nbspkrasny kecup si navaril, mnam...az som dostala chut na nieco s kecupom :D coklvek...a velaaa

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama