Mam overeny minuly rok som ho dostala od kamošky a som ho aj robila. 3kg sliviek, 500g cukru, 1,5 dc octu. Slivky nakrajať, zasypať cukrom, poliať octom a nechať 12h stať. 220 stupňov pečieme 45min. Potom stiahneme na 130 stupňov a pečieme do zhustnutia, občas premiešame. Dame do poharov obratime a hotovo, fakt je vyborny.
Ja som robila marhulovy tento rok. Nejak som s tym moc nespekulovala. Strcila som marhule na plechu do rury na 180, ked uz pustili stavu stiahla som na 120 a piekla kym neboli primerane huste. Nakoniec som nasypala cukor, tak nejak odhadom, premiesala, strcila este na chvilu do rury a este horuci naflaskovalaJeden plech sa vypekal asi 3 - 4 hodiny, ale mne to vobec nevadilo. Dolezite bolo, ze vobec ho nebolo treba miesat, nezakydal mi celu kuchynu a urobil sa uplne bezpecne samNa jeden plech mi voslo asi 3 kila marhul a islo do toho ani nie pol kila cukruNemala som recept, ale kolegna mi zdoraznovala ze NEMIESAT, tak som nemiesala. Ona robieva slivkovy (mimochodm vyborny) tak som si povedala ak to zvladnu slivky, zvladnu to aj marhule.
@littleponyJ Ja varievam tiež tento pečený lekvárik, je naozaj super. Ja polejem pekáč octom - tak jedna štamperla, potom naukladám slivky šupou nadol dve vrstvy . Na 170 stupňoch pri veľmi mierne pootvorených dvierkach pečiem 3,5 až 4 hod. Po 2 hod. pečenia premiešam .Keď je už lekvár dosť hustý, pridám cukor podľa chuti. Dám ho napr. do takéhoto džbánu, zasypem škoricou a potom už len vymýšľam, kde ho použiť, veď zima je dlhá.
@vyrehotana hm, tak si myslím že preto aby neprihorel, ale to si myslím ja, možno niekto bude mať na to inú odpoveď. Pátrala som tiež , že prečo ocot, ale odpoveď som nenašla.
@najkutilka ďakujem, to znie dosť logicky 🙂 A dá sa použiť aj do buchiet taký lekvár? Nevyteká? A ešte ma zaujalo to zasypanie škoricou. To preto aby sa nepokazil? Nijak to nesterilizuješ? Prepáč mám veľa otázok 😐🙂
@vyrehotana takýto lekvárik môžeš použiť na čokoľvek.Hustota pri dokončení je taká, keď naberieš na lyžicu,tak nesmie z nej spadnúť, musí byť kompaktný, no a potom pridám cukor, zamiešam, aby sa cukor rozpustil a horúci dávam do nádoby. A ešte tá škorica- vytvorí deklík🙂, ktorý jemne stvrdne a tak to celé pekne konzervuje.Keď lekvár potrebujem, deklík len nadvihnem a potom pekne pritlačím naspäť.
@najkutilka to mi pripomina lekvar u babky 🙂 Tiez mavala v takom hlinenom pohariku ale na vrch nedala skoricu, len prikryla mastnym papierom. Boze ako sme jej to chodili vyjedat do komory furt 😄🙂
@vyrehotana ocot sa dava do slivkoveho lekvaru furt. Neviem preco, ale mam recepty na slivkovy lekvar z knizky vydanej niekedy v r. 1960, potom aj takej co vysla niekedy v sedemdesiatych rokoch, aj nejaku taku este celkom cerstvu a vsade sa dava ocot. Je jedno ci lekvar vareny v kotli, v hrncisku, s cukrom ci bez cukru... Mne to pride skor preto, ze slivky ako take obsahuju malo kyselin, obzvlast tie lekvarove a kyseliny v ovoci predrzuju trvanlivost, brania pliesnam v mnozeni, takze sa tam pridava preto aby sa mu predlzila trvanlivost a aj zlepsila chut. Marhulovy a ribezlovy lekvar su preto take vyborne, lebo ovocie je mierne kyselkave, takze neostane len taka presladena a jalova chut. Ja osobne pridavam kysle do kazdeho dzemu (teda nie ocot, ale kys. citronovu) lebo to vyzdvihne chut.
@zita19 ja som nedavala ked som varila..ale nesla som podla receptu ziadneho, proste som varila slivky, mixla, dala cukor, trosku kyseliny citronovej...
@littlepony , prikladám recept na medovo slivkovú dobrotu
60dkg hlad. múky 25dkg práš.cukor, 10dkg masla, 4 pol.lyž.medu,4 celé vajcia,1 č.l. sódy, pár kvapiek citrónu, 2 č.l.mletej škorice. Postup: Všetko zmiesime, necháme 24 hod.v chladničke. Potom vyberieme, rozdelíme na 3 časti. Každú postupne rozvaľkáme a plníme: najprv na hrubšie natrieme slivkov. lekvárom. Posypeme posekanými orechami, kandizovan. ovocím, môže byť aj posekaná čokoláda. Zrolujeme, potrieme žĺtkom s troškou mlieka. Pečieme 5 min. na 200 stup. a 25 min. na 150 stupňoch. Ešte čerstvé, ale vychladené zabalíme do fólie, aby to zmäklo. No a potom už len hami, hami.🙂
@miselaho 🙂 medové cesto sa vždy dáva do chladničky, alebo teda do chladu / nie aby tam kyslo/, ale aby si tam pekne poležkalo , aby sa všetky chute pekne spojili a prenikli jedna do drujej a potom je tam sóda bic.