Tak neviem ci zakladať novú diskusiu, alebo pokračovať v tej o receptoch z rajčín http://www.zahrada.sk/forum/recepty-z... ale rajčiny vo väčšine záhradiek už skončili, niekto má ešte zvyšky, alebo mu dozrievajú v krabiciach ako robí @stellael alebo v pohároch ako u
@lubicabystrica . Ale je tu čas jabĺčiek (aj paradajky sú predsa jabĺčka aj keď rajské, čo to vlastne tá Eva zjedla? 😉 jabĺčko alebo paradajku). No ale k tématu diskusie. našla som dobrý recept a volá sa to podozrivo Dobré povidlá 😎 Napísala som si tento recept už dávnejšie a teraz sa mi vynoril a kukám na tie pooberané zvyšky rajčín, tak sa hodí. A už recept, hééééj.
- 2 kg jabĺk
- 1 kg rajčín
- asi 1 kg cukru (to asi tam skutočne je, takže podľa chuti)
- vanilkový cukor a rum (toto by sa mohlo páčiť @zahradkarvlado ale on asi radšej troška tvrdšie 😛)
Nastrúhané jablká a ošúpané (nie je to škoda) dáme dusiť, rajčiny dusíme zvlášť a potom ich prepasírujeme k jabĺčkám. Vydusíme zmes a nakoniec pridáme podľa chuti cukor a rum. Plníme do horúcich pohárov a obraciame dnom hore.
Idem na to. Máte aj vy nejaké takéto pomiešané povidlá či marmelády? Pridajte chutný recept.
@zahradnica Eva zjedla granatove jablko. Ak teda raj bol v oblasti niekde medzi Strednym a Cervenym morom. Jablka pochadzaju z Ciny, paradajky z Ameriky
@zahradnica ja mam recept na bobulovy dzem s jablkami. Bobulovy, lebo tam ide pretlak z akychkolvek "berries". Maliny, ribezle, egrese, cernice... samostatne, v zmesi, co zahrada dala.
1 kg pretlaku z bobuloveho ovocia
1 kg jablk nakrajanych na kocky (ale mozu byt aj na hrubo postruhane, len potom straca tu svoju kockovanu "zaujimavost")
1 kg cukru
2 balicky zelirovacieho pripravku 2:1 (je jedno aky)
1 lyzica kys, citronovej (moze byt menej ak je kysly pretlak alebo jablka)
Pretlek sa da varit, ked zovrie pridaju sa jablka, ked vsetko zovrie prida sa cukor so zelirovacim pripravkom, ked zovrie povarit 5 minut, naflaskovat
Ja viem, ze uz je po bobulovej sezone, ale aj o rok bude.
Je to take fajnove s tymi kocockami jablk
No este ze Eve ten granat nevybuchol 😎
Mam tu tiez jeden taky nezvycajny recept na mrkvovy dzem, robievame ho ked je vela mrkvy, tento rok to nevyzera na uspesny mrkvovy rok, ale aj tak snad zopar poharikov urobime.Mrkvovy dzem
1 kg mrkva - uvarit
4 cele citrony
1.5 kg cukru
Uvarenu mrkvu a citron nakrajame a rozmixujeme. Dame do kastrolu, pridame cukor a nechame varit do mierneho zhustnutia, nalejeme do sklenic a dame do perin.
@zahradkarvlado skus Ty, alebo Tvoja zenuska a daj vediet ake to je so slivovicou 😛 Ale zrejme to nebude ono, rum je rum v takychto dobrotach a slivovica je dobra na tinktury a tak do poldecaka na cokolvek 😉 😛😄
@zahradnica ja pouzivam biely rum z Lidla. Ked je v akcii nakupim zasoby na zavaraciu sezonu. Ten s rumovou aromou ani mne nechuti, lebo to je taka cista syntetika. Alebo potom dobru vodku. Nemusi byt 7x destilovana finlandia, ale taka lepsia ba mala byt.
@tabalugativi@zahradkarvlado skúste ako píše @zita19 biely rum, mohla by to byť dobrá náhrada, nie je aromatický a tak by vám mohol vyhovovať. Poslednou dobou mi chutí Kapitán Morgan, ale do jedla som neskúšala. 😜