Recepty z rajčín

20. sep 201735

Ahojte máme tu peknú tému na recepty z cukiet, veľa som vyskúšala. Potešili by ma ale aj recepty z paradajok, spôsoby uskladnenia, tipy....Budem rada, keď pridáte ten svoj a inšpirujete ma 🙂 Ďakujem

  • @stellael  tak ja tento rok len do šalátov, grécky, paradajkový, atď. Mám ich málo. Ale robievala som kečup, také sterilizované paradajky, lečo.

  • @cokoladovyjoe  to poznam, dakujem...mozno nepoznate este tento recept na taky akoby salat, velmi dobry: http://tojenapad.dobrenoviny.sk/bez-zavarania-nakladane-paradajky-cibulou-sladkokyslom-naleve/

  • Sponzor fóra
  • To je super napad, uz sa aj mne "zapaluju", tak sa necham inspirovat 😉

  • Mnaam, tak tuto temu idem sledovat, milujem paradajky ale ked ich je vela tak tapam co s tym 😉 Da sa zavarit aj len tak vo vlastnej stave, nakrajat do poharov, pridat bazalku, sol, zaliat vriacou vodou a vysterilizovat 😉

  • Nooo, to ste vela receptov veru nepridali. Za to ja som kostla dalsi, idealny pre milovnikov netradicnych chuti: https://www.recepty.sk/recept/4525/paradajkovo-cesnakove-catni/ 😉

  • @stellael  mnam a nepokazi sa ten salat? Vyzera vyborne

  • @stellael  ty kde chodis na tie recepty? aj toto posledne vyzera paradne

  • Ja s s tým nejak nepáram, keď ich je veľa, spravím to takto: https://varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-paradajky-pre-lenivcov-fotorecept/30514-recept.html

  • @chillichilli   tiez takto robim, naucil ma to bulharsky kolega, ale bez tych prisad, tie si davam az po otvoreni, ale samozrejme nic to nepokazi, ma to uz tu chut co niekto chce.

  • To je pekná téma a krásne recepty, ja som robila podľa toho, čo je tu na webe: https://www.zahrada.sk/magazine/pripravte-si-paradajkovo-cesnakovu-zmes-ktora-vydrzi-aj-bez-konzervovania/ . Je to štiplavé riadne, cesnakové a teda aj soli je hodne....idem to vyskúšať šupnúť do gulášu tento víkend 😉

  • @luciachrobacik  je to perfektne spracovanie paradajok, bez konzervácie a straty vitamínov. Dávame to na mäsko ako pác, keď robíme dusenú zeleninu, cukety, patyzón, pridávam aj čerstvé paradajky a táto zmes tomu dá výbornú chuť.

  • @alfazahradnik  ano mozes ten recept pripravit na x sposobov, podla chuti 😉

  • pridam jeden, kde sa daju spotrebovat nielen cherry paradajky ale aj prerastene nakladacky, nejaka paprika, feferoynky, balanie rohy, cibulka, karfiol (jemne povareny). Podla hesla co nemame to nedame. Naskladame zeleninu do poharav estetickom tvare po vrstvych alebo hala-bala, zaleje sa nalevom na uhorky a sterilizuje sa max 5 minut vo vriacej vode a nechaju sa v hrnci vychladnut

  • A este skopirujem jeden, nech je to pekne pokope.Pecene paradajkyDno hlbokeho plechu primerane posolit, nasypat bylinky a na to poukladat rozpolene alebo rozstvrtene paradajky bruskom hore. Strcit do rury na 160 - 180° asi na 15 minut, potom stiahnut teplotu na 120. Ked uz vyzeraju byt upecene, postahovat supky (nie je podmienka, ale nam supky vadia a z pecenych to ide uplne v pohode), naflaskovat, zavieckovat a nechat vychladnut pod dekou. Ak nestihnem este horuce naflaskovat, tak sterilizujem 10 minut vo vriacej vode a necham v hrnci vychladnut. Pre spestrenie deja sa da pridat cesnak, kolieska cibule, papriky. Zo tri lyzice krystaloveho cukru pridaneho tesne pred koncom, tiez nie je na skodu. Je to vyborny zaklad pod maso, omacka na cestoviny (staci ohriat), ale moje deti to vyzieraju len tak, na hriankach.

  • Sponzor fóra
  • @zita19  ten halabala recept to zrele cherry rajciny tak? Nezmakne to priserne?Mnam a tie pecene vyzeraju uzasne 🙂

  • @zahradnakova  ano tiez som robila 😉

  • @stellael  ano, zrele cherry alebo malicke klasicke. Nezmakne to. Ten ocot v naleve tomu trosku zabrani.

  • @zita19  super, dik

  • recepty z paradajok moje najčastejšie a najoblubenejšie su : šťavy, pretlaky, kečupy, horčice, cele ošúpane, lečá, šalaty s cibuľou

  • @lubicabystrica  horčice? paradajkové? Však pridaj recept 😉

  • @stellael  pridam rada : 1 kg rajčín, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 10 dkg cesnaku, 3 feferony, 15 dkg cukru, 1 deko, 2 dcl oleja, 2 dcl octu...do hrnca všetko spolu variť asi 1 hod, rozmixovať, precediť, pridať jednu horčicu v skle...do poharov, strilizovať na 80 asi 15 min.....ak budes mať zaujem, mam aj recept bez paprik...je menej pikantna...inak výborné sú ku grilu 🙂

  • Ani som netušila, ze tieto malé cherry paradajky sú aj žlté. Mám na záhrade plno týchto maličkatých kade tade, nechávam ich nech si rastú, vydržia s plodmi až do jesene. Tak som hľadala po internete či sú takéto malé aj žlté a sú 😉 ale pri tom som našla ako zavárať cherry paradajky, tak idem skúsiť
    https://nanicmama.sme.sk/zavarame/cherry-paradajky-na-zimu

  • @zahradnica  no kukam na ten recept ale neviem ci ja som blba, alebo je absolutne blbo napisany ten recept 😕

  • @stellael  🙂 áno je to troška podivné, tiež som na to včera kukala ako puk , že už neviem čítať ani jednoduchý recept. Asi myslíš ten liter a kávovú lyžičku, že? Teda s tým som mala problém. A potom asi zaliatie vriacou vodou. Najskôr mysleli, že vriaca voda sa nalije do pohárov, aby si vedela koľko budeš potrebovať vody a podľa toho napomerovať soľ a cukor. No ak budem robiť, tak postup takýto nedodržím a urobím po svojom. Odhadnem koľko vody bude treba, či liter, dva či tri a zarobím to rovno, aj ocot nakoniec pridám a touto zmesou zalejem poháre naplnené paradajkami, predtým pridám cesnak (ten ľúbime). 
    Včera som skúsila zavárať iba so soľou a výsledok viď foto. Z plných pohárov sú po sterilizovaní naplnené dve tretiny, ale je to vo vlastnej šťave. Robím takto už dve sezóny, ale z veľkých rajčín a je to vynikajúce keď otvoríš pohár a urobíš z toho rajčinovú polievku, či rajčinovú omáčku s kvedlou  a mäskom. Poháre pekne chytili. Tak ešte odskúšam recept z toho linku a uvidíme čo je lepší spôsob na zaváranie.

  • @zahradnica
    @stellael
    pozerala som ten recept, ale je to na hlavu...ked sa zaleju tie paradajky vriacou vodou, automaticky sa začnu odlupovť kože z nich...a ked sa zleje voda preč a znova prevari, prevari sa aj šťava z nich, tora sa do tej vody uvolnila....zbytočne komplikovane...jednoducho stačí zaliať nalevom, pripadne ja zavaram aj vo vlastnej šťave, trochu ich natlačim a na vrch trocha soli....sposobov je viac....no ten recept je príliš prekombinovany ...🙂

  • @zahradnica  no pre mna ajtak zbytocne complicated 😬🤔
    @lubicabystrica  ja ich vzdy iba prelejem vodou v sitku, vyzlecem, nacpem do poharov, dam trosku soli a sterilizujem. Nerobim nalevy ani nic 😉

  • @stellael  najjednoduchši spôsob, ako zaváram paradajky, mám na mysli srdcovky a vinohradnicke, čiže tie mäsite je, že ich prekrojím, nožíkom ošupem, ide to dobre, netreba ani obvarať, nastrkam do pohárov tak, aby na vrchu bola ich vlastna šťava, posolim a dinstujem...využívam na čokolvek, do omačok, polievok, pod mäso, na pečenie ako aj do šalatov v zime...tým že je to neochutene, je z toho možne robiť čo práve sa nám hodí 🙂

  • @lubicabystrica  ano to je taky super lenivy recept 🙂

  • @stellael  presne 🙂 ale aj to v zime sa hodí....ešte aj šalát sa dá spraviť, keďže sú paradajky neochutene 🙂

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?