Pripravte si paradajkovo - cesnakovú zmes, ktorá vydrží aj bez konzervovania

  • 19.05.2017

Ak máte prebytok rajčín a neviete čo s nimi, vyskúšajte ich spracovať týmto jednoduchým a rýchlym spôsobom. Navyše nie je potrebná sterilizácia a na tmavom chladnom mieste zmes vydrží nielen do ďalšej sezóny, ale ak ju nespotrebujete, aj dlhšie.

Paradajkovo-cesnaková zmes

V jednoduchosti je krása a ak sa vám doma povaľuje veľa paradajok, trochu viac cesnaku a máte po ruke soľ, máte všetko, čo potrebujete.

Budeme potrebovať:

  • 1kg – 1,5kg  paradajok,
  • 300g cesnaku,
  • 50g soli

Postup

Paradajky s cesnakom pomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme soľ a vlejeme do čistých, suchých pohárikov. Dobre uzavrieme. Nevaríme a nesterilizujeme,  zachovávame všetko v tepelne neupravenej podobe.

A načo to budeme používať? Zmiešané s pretlakom na hrianky, cestoviny, pizzu, čisté do gulášu, pod mäso… Pokrmy dosolí a dochutí. Určite pre to nájdete vhodné využitie. Ak to budete skladovať na tmavom chladnom mieste (v chladnej komore, v chladničke), vydrží aj roky. Prípadné oddelenie hustej časti zmesi v poháriku je v poriadku, stačí ju pred použitím premiešať.

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Lunárny kalendár pre záhradkárov - júl Nožnice neodkladáme ani teraz: 10 druhov rezu v júni Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete Lopúch ako liečivka: Vydajte sa s nami na cestu spoznávania jeho liečivých účinkov 8 rastlín, ktoré začiatkom leta premenia záhradu na kvetinový raj 4 osvedčené tipy na veľkú úrodu fazule
Lunárny kalendár pre záhradkárov - júl Voľné miesto na hriadkach? Stále môžete vysievať týchto 10 plodín! Pýr – nezničiteľná burina, ktorá lieči Martin Čurda radí: Ako sa starať o anjelské trúby? Prečo treba odstraňovať korene z hlavy viniča, ktorá je tesne nad pôdou? Orech čierny: Nedocenený strom s vysokou hodnotou, ktorý odolá aj vrtivke