Sirupy z byliniek

31. júl 201819

Z ktorych byliniek robite sirupy a ako? Mam medovku, matu, materinu dusku...Z coho mozem urobit sirup a ako? Nemyslim teraz sirupy take ako proti kaslu, ale normal sirup do vody. Dakujem

  • my sme skusali robit z maty a z medovky. z medovky bola taka nemastna neslana, matovy bol lepsi. Viem ze sa to nejako luhovalo a potom sa pridaval cukor a sa mi zda ze aj kyselina citronova. uz si presne nepametam, nemal som to pod palcom 🙂 ja som len dodal suroviny a zena skusala....

  • ja robievam tento. najlepsi bylinkovy je asi fakt matovy https://www.rodinka.sk/recepty/napoje/maetovy-sirup/

  • @doktorkakvet Najlepsi je z bazy ale ta je uz odkvitnuta.

  • Sponzor fóra
  • Tak v tejto téme sa rada nechám inšpirovať 🙂

  • ja som vlani robila taky proti kaslu z celej zahrady, mata, medovka, tymian a aj nejaka levandula sa tam dostala. Velky snop, ale ze fakt snop som osprchovala, nejak natlacila do velkeho hrnca, zaliala vriacou vodou tak aby boli ponorene, zatazila dalsim hrncom s vodou aby sa z tej vody nevyhrabavali a nechala som stat do druheho dna. Po scedeni som odmerala kolko je vyluhu na litre a pridala som cukor v pomere cca 1:1 za staleho miesania zohrievala kym sa cukor nerozpustil, potom som pridala par lyzic kys. citronovej (za staleho ochutnavania, kym to nebolo take fajnove, nie len jalova sladka chut), nechala vychladnut, naflaskovala do najmensich PET flasiek ake som zohnala a strcila do mrazaka.
    Tohto roku sa ho chystam chutvo vylepsit limetkami a citronom, ktore pridam pri luhovani.
    A vychlastal sa nie proti kaslu ale s ladom, citronom a sodou. Pri velkych prilezitostiach sa k tomu pridaval biely rum alebo vodka.
    Cukru asi moze byt aj menej, ale povodny napad bol, ze budem skladovat len tak v spajzke, ale nakoniec zvitazila mraznicka, tam to bolo na istotu. Ked sa da menej cukru (najmenej moze byt 600g na liter vyluhu) treba sterilizovat a to by mi bolo luto, ze pride o vsetky vone a fajnovosti

  • ja som tento rok prvý krát skušala levandulový sirup. Levandulové - iba kvety som zaliala vraciou vodou - ale nechala luhova len 5 minút. Dlhšie nie, lebo sa stratí do červena farba. a potom zriedila s cukrom a prevarila. Naliala do flašky a za dva dni ho moje dospelé deti vypili. Tak to hovorí za všetko.

  • @mirama123  super, a mas levandulu lekarsku? Ci z ktorej robis?

  • @zita19  preco do mrazaku? Nevydrzi normalne? 🤔

  • @suhaj24  to nepochybne, len ine byliny este kvitnu, tak by som si narobila

  • @peterpe  ano kyselina sa dava ako konzervant, skus dat presnejsi recept ak mozes 😉
    @leuscha  dakujem za recept, vyzera to v pohode len rozmyslam ci je to nutne mixovat a potom cedit cez latku, ci nestaci nasekat na mensie kusy a cez hustejsie sitko potom 🤔

  • @doktorkakvet  mne sa nejake sirupy uz pokazili ked stali v chladnicke, takze preto mrazak a male flase aby sa minulo skor ako stihne skazu vziat. U nas je spotreba mala, jedine, ze pridu decka na navstevu, inac sa pije cista voda

  • @zita19  ale aj tak nechapem, ako sa ti mohli tie sirupy pokazit, co sa mohlo stat

  • @rolia  mesiac otvorena flasa, to sa tam nasackuje kadeco. A ked este tan nie je ziadna chemia, su len pasterizovane, nie sterilizivane kvoli zachovaniu vsetkeho dobreho. Ked u nas padla za vlast sedemdecka sirupu za tyzden, niekedy aj skor, vtedy sa nestihol kazit

  • @zita19  musim si kupit vacsi mrazak asi 🤔 😃

  • @doktorkakvet  nepodliehaj panike. Ked to das do vysterilizovanych flias, dobre zasterilizujes a vypijete ho rychlo, tak vydrzi. U nas je spotreba kolisava, obcas ziadna a kedze mam v mrazaku miesto je to pre mna pohodlnejsie. Ja mrazim aj pretlaky z ribezli, malin a cernic a potom v novembri, ked nie je horuco vyvaram lekvare 🙂 Dokonca aj hovadzi vyvar mrazim, lebo vsak ked uz sedi na sporaku cely den (u mna sa kosti na vyvar rochnia v hrnci aj celu sobotu), nech je ho vela. Niet nic lepsie ako vytiahnut z mrazaka hotovu polievocku a uz len v nej dovarit zeleninu a par rezancov k nej.

  • Sponzor fóra
  • mate niekto spolahlivy recept na sirup, ktory vydrzi z jahody a maty?

  • @lacikom  uz asi po funuse ale toto som nasla: https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/jahodovy-sirup-s-matou.html Tie domace sirupy treba drzat v chladnicke po otvoreni, potom je to ok.

  • ja len z maty, ten je univerzalny, kazdy ho lubi a hlavne je to jednoducha priprava

  • @dobrina  presny postup pls?

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém