"udenie" v trube

Asi pred pol rokom som sa zacal zaujimat o udenie, dokonca som bol takmer presvedceny, ze si kupim prenosnu udiaren, ale nejak sa k tomu neviem rozhybat. Medzicasom som na facebooku nasiel recept, ktory dava velmi podobne vysledky. I ked klobasky sa takto udit nedaju, ine dobroty funguju 🙂 Ako na to:  - bocik, krkovicka a pod.  - rychlosol - konzervacny pripravok, ktory sa pouziva pri vyrobe sunky, kupil som ho v Tescu. Vdaka nemu maeso po priprave nezhnedne ako klasicke pecene, ale zostane mu pekny cerveno ruzovy odtien, aky pozname z oravskej slaniny alebo kupovaneho udeneho  - tekuty dym (ja som kupoval Unismoke 5052) - ide o dymovu aromu, vyrobca pise ze to vyraba z tvrdeho dreva  - klasicka sol  - cesnak   Rychlosol podla predpisaneho davkovania rozpustime vo vode, pridame sol, cesnak a male mnozstvo tekuteho dymu - ja som dal mozno 2 ml a mal som skoro tri kila maesa. Vykupeme v tom maeso, dame do sacku (alebo nejakej nadoby), zalejeme tak, aby bolo maeso cele ponorene, vytlacime vzduch a sup s tym na tyzden do chladnicky. Kazdy den zmenime polohu, aby sa maeso marinovalo zo vsetkych stran rovnomerne.  Po tyzdni som maeso oplachol vodou a obalil korenim. V povodnom recepte bol znova odporucany umely dym, ale nechcel som to s udenou chutou prehnat. Pouzil som len mlete cierne korenie (s tym som to zial trocha prehnal), sol, mletu cervenu papriku a suseny cesnak - ako kto ma rad. Bocik aj krkovicku som tym obalil a vsetok material isiel pri 80 C na 9 hodin do truby. S vysledkom som bol nadmieru spokojny, maeso bolo maekke, chutne, stratilo len malo vody alebo tuku a chutilo vyborne 🙂 Odporucam!
Odpovedať
@matkoo72 😱 ja ziiraaam....to je uzasne, idem si o tom prestudovat viac
Odpovedať
@matkoo72 to pocujem prvykrat...to bude asi to falosne udenie co casto spominaju...nevedela som co si pod tym predstavit
Odpovedať
Dnes skusim nalozit aj hovadzie, podelim sa potom ako to dopadlo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matkoo72  človeče...slintám..toto je sen.. 🙂
Odpovedať
Tak maly update. Bravcova panenka sa mi prilis vysusila, rovnako aj hovadzie. Zda sa, ze tento recept je idealny pre mastnejsie bravcove masa.
Odpovedať
@matkoo72 to som sa chcela spytat, ci sa tie masa bez tuku moc nevysususia...Lebo predsa sa to tam "udi" dost dlho 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?