"udenie" v trube

14. nov 20176
avatar
Autor

registrovaný 17. 1. 2010

100 príspevkov

29. sep 2017

Asi pred pol rokom som sa zacal zaujimat o udenie, dokonca som bol takmer presvedceny, ze si kupim prenosnu udiaren, ale nejak sa k tomu neviem rozhybat.
Medzicasom som na facebooku nasiel recept, ktory dava velmi podobne vysledky. I ked klobasky sa takto udit nedaju, ine dobroty funguju :slight_smile:

Ako na to: 
- bocik, krkovicka a pod. 
- rychlosol - konzervacny pripravok, ktory sa pouziva pri vyrobe sunky, kupil som ho v Tescu. Vdaka nemu maeso po priprave nezhnedne ako klasicke pecene, ale zostane mu pekny cerveno ruzovy odtien, aky pozname z oravskej slaniny alebo kupovaneho udeneho 
- tekuty dym (ja som kupoval Unismoke 5052) - ide o dymovu aromu, vyrobca pise ze to vyraba z tvrdeho dreva 
- klasicka sol 
- cesnak 
 Rychlosol podla predpisaneho davkovania rozpustime vo vode, pridame sol, cesnak a male mnozstvo tekuteho dymu - ja som dal mozno 2 ml a mal som skoro tri kila maesa. Vykupeme v tom maeso, dame do sacku (alebo nejakej nadoby), zalejeme tak, aby bolo maeso cele ponorene, vytlacime vzduch a sup s tym na tyzden do chladnicky. Kazdy den zmenime polohu, aby sa maeso marinovalo zo vsetkych stran rovnomerne. 
Po tyzdni som maeso oplachol vodou a obalil korenim. V povodnom recepte bol znova odporucany umely dym, ale nechcel som to s udenou chutou prehnat. Pouzil som len mlete cierne korenie (s tym som to zial trocha prehnal), sol, mletu cervenu papriku a suseny cesnak - ako kto ma rad. Bocik aj krkovicku som tym obalil a vsetok material isiel pri 80 C na 9 hodin do truby. S vysledkom som bol nadmieru spokojny, maeso bolo maekke, chutne, stratilo len malo vody alebo tuku a chutilo vyborne :slight_smile:
Odporucam!

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    407 príspevkov

    30. sep 2017

    @matkoo72 😱 ja ziiraaam....to je uzasne, idem si o tom prestudovat viac

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    339 príspevkov

    30. sep 2017

    @matkoo72 &nbspto pocujem prvykrat...to bude asi to falosne udenie co casto spominaju...nevedela som co si pod tym predstavit

  • avatar
    Autor

    registrovaný 17. 1. 2010

    100 príspevkov

    3. nov 2017

    Dnes skusim nalozit aj hovadzie, podelim sa potom ako to dopadlo :-)

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    3. nov 2017

    @matkoo72   človeče...slintám..toto je sen.. :slight_smile:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 17. 1. 2010

    100 príspevkov

    13. nov 2017

    Tak maly update. Bravcova panenka sa mi prilis vysusila, rovnako aj hovadzie. Zda sa, ze tento recept je idealny pre mastnejsie bravcove masa.

  • avatar

    registrovaný 20. 10. 2017

    228 príspevkov

    14. nov 2017

    @matkoo72 &nbspto som sa chcela spytat, ci sa tie masa bez tuku moc nevysususia...Lebo predsa sa to tam "udi" dost dlho :slight_smile:

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama