Pestovanie avokáda z kôstky

Ahojte, videla som na nete postup na pestovanie avokáda z kôstky. Máte skúsenosť? Podarilo sa vám? Je to len malý stromček, alebo rastie do gigantických rozmerov? Môže to byť vonku a vie to mať vôbec plody? Dík
Odpovedať
1
2
Ahoj @arachnofobicka. Mne sa podarilo, nie je to nic zlotite 🙂 Staci si hodit kostku do zeme a ona celkom rychlo vzide. Davaj si pozor, aby nebola poskodena. Treba ju zasadit tak do polovice kostky do zeme. Vyrastie tak cca meter.  Nie je narocne na pestovanie, ale ku plodom som sa nedostala, takze ak by niekto iny mal skusenost s dopestovanim, tak by ma to tiez zaujimalo :)
Odpovedať
Profilova fotka
Já jsem taky vypěstovala 🙂 Použila jsme nejdříve navlhčenou vatu a až kostka praskla a objevil se kořínek, zasadila jsem do země. Zatím je to malá rostlinka, cca 30cm, myslím, že se plodů v našich podmínkách nedočkám. Ale i tak je hezká.
Odpovedať
@andy.ja  dakujem a mas ju prosim doma? Ako casto polievas?
Odpovedať
@lemuria a stale to mas? Ako dlho trva kym to narastie na ten meter? Nevytlaci ma to z bytu? A ty si to nedavala najskor do vody?
Odpovedať
Profilova fotka
@arachnofobicka Rostlinku máme doma, už by potřebovala i přesadit, chudák, ale je maličká. Cca 30cm. Máme ji asi 2 roky. Po pravdě zalévám tak 1x týdně ... když si vzpomenu, spíš podle toho, kdy má suchý substrát. Zatím jsem přihnojovala jenom lignohumátem, jinak ničím. Ze začátku nám hodně ztrácela listy, teď se spravila. Možná ji pomohl ten lignohumát 🙂 Jinak rašila dost pomalu, vatu jsem vlhčila vždycky rozprašovačem, i přímo na pecku. A roste pak taky dost pomalu. Našla jsem, že vykvete až tak za 7-8 let a opylovat se musí mechanicky, neprovede to sama 🙂 Nevím, asi se vypěstovat plod pokoušet nebudu ... budu vděčná za květy, pokud přežije.
Odpovedať
Tiez som robil tento pokus, pekne rastlo, potom opadli listy a bolo po zabave 😒 Neviem co som urobil zle
Odpovedať
@arachnofobicka ja som skusala aj do vody, ale to sa neujalo, tak som dalsiu supla rovno do zeme, tak ako som pisala, len do polky, tou  mohutnejsiu castou. Zo zeme vytrcal este vrch kostky (ako pri cibulovinach). Spociatku rastie dost rychlo, v podstate za par tyzdnov mas vacsiu rastlinku. Potom sa rast spomali, mala by byt vysoka asi max. 1 meter a je to skor 1 vyhonok s listami, ak by si zastrihovala, tak by sa mohol rozkonarit. Neviem presne ako dlho rastla do toho metra. Mali sme ju par rokov, ale potom rastlinke tiez tusim opadli listy,  nevedeli sme preco, tak pomaly posla 😞 Ale este by som si vypestovala novu, lebo aj napriek tomu neuspechu bola naozaj nenarocna.
Odpovedať
@andy.ja juu tak 30cm za dva roky to je v pohode 🙂 A substrat si kupila aky? Nejaky univerzal? A este jedna otazka - v akom velkom kvetinaci to mas? Dakujem 🙂
Odpovedať
@lemuria v akom velkom kvetinaci si ju mala? Aj si presadzala?
Odpovedať
@arachnofobicka bol to klasicky kvetinac. Nic vynimocne. Skor vyssi, nez hlbsi 🙂 A presadili sme ju tusim len raz, ked uz bola rastlinka vacsia.
Odpovedať
@lemuria skor vyssi nez hlbsi? 🤔🤔🤔nie je to to iste? 😶
Odpovedať
Tak som ju skusila dat tak do vody...Uz je tam tyzden a neklici...vyhodit alebo cakat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@arachnofobicka tak som asi chcela napisat, vyssi, nez sirsi 😄  A urcite este pockaj s tym klicenim, chce to svoj cas. Teraz mu to mozno pojde este pomalsie, kedze uz nie je "sezona". A hlavne ho maj niekde na teplom, svetlom mieste. A mas ho hlavne otoceny spravnou stranou v tej vode? 🙂
Odpovedať
@lemuria ano, prdelou dole..a stale nic..svietim nanho svojim pohladom 😄 asi je to hambliva kostka 🤔😄
Odpovedať
@arachnofobicka ked by neslo, tak by som ho skusila dat do zeme. Mozno aj do takej, co sa pouziva na vypestovanie novych rastliniek 🙂
Odpovedať
@lemuria no..plesen na kostke asi nema byt, ze? 😬😞
Odpovedať
@arachnofobicka ked ti islo o vypestovanie plesne, tak je to uspech. Ak nie, tak nema 😄 Odporucam vykostit nove avokado 🙂
Odpovedať
@lemuria 😂😂😂 vedome mi o plesen neslo...ale mozno som urobila omylom naky velky objav hodny nasledneho studia...a ja blba som to vyhodila. Ale dnes som kupila dalsieho adepta..este netusi ze ho rano vykucham. .
Odpovedať
@arachnofobicka padne za obet dobrej veci, tak snad to bude brat prakticky 🙂 A daj vediet, ci sa mu lepsie dari 😉
Odpovedať
@lemuria zatial sa tvari chladne a nezucastnene
Odpovedať
@arachnofobicka 😬 to chce cas, mozno je kostka nahnevana, ze si ju vyrvala z teplucka jej domova, tak nespolupracuje.
Odpovedať
No ja som mala na balkóne taký hrantík so zeminou "na vyhodenie", v ktorom boli polouschnutné aksamietnice a len tak zo srandy som tam zahrabala dve kôstky z avokáda, pretože sa mi nikdy nepodarilo ich "vyklíčiť" vo vode, skúšala som aj so špáradlami, aj na vate - vždy splesniveli. Aksamietniciam som odkvitnuté hlavičky odtrhla a hodila späť do hrantíka a keďže mi tam vyklíčili v trsoch, tak som ho nakoniec zobrala na milosť a nevyhodila. Medzitým som tam zasadila jednu úbohú bazalku, hodila tiež nejaké zrnká z citróna a tešila sa z množstva kvietkov aksamietnice. Po pár týždňoch sa mi tam ale zrazu zjavila nejaká hrubá stonka, ktorá rýchlo rástla a ja som aj celkom zabudla na tie dve zasadené avokáda 🙂 Keďže som nevedela, čo to tam je, zistila som to až po odhrabaní zeminy. Vyrástli obidve, dokonca aj nejaké tie citrónové zrnká vyklíčili. Aksamietnica už je out, zato avokádo, citrón a bazalka ešte žije, neviem ale dokedy, bude to treba presadiť :)))
Odpovedať
@evakabo jezis toto je dobree, takze sa s tym netreba prdiet a bachnut rovno do zeme..tento sposob som este neskusala a kedze sa mi zda ze aj tato kostka odmieta spolupracovat, skusim dalsiu vtipne "zabudnut" v zemi. Nemas foto?
Odpovedať
@lemuria no este aby som s nou k psychologovi chodila, nie? 😄😄😄
Odpovedať
@arachnofobicka no ked neposlucha, tak len do tej zeme ako som pisala 😎 Bude to lacnejsie ako psycholog.
Odpovedať
@lemuria  😄😄😄 to veru áno, jednak lacnejšie a potom som si nie istá, či by sa tá kôstka chúďa neskotúľala z toho psycho ležadla 😉 Bude to takto lepšie pre všetkých 😄
Odpovedať
@arachnofobicka pokúsim sa poslať aj foto, ale nič "katalógové" nečakaj :)
Odpovedať
@evakabo v pohode, vsak sama neviem poriadne fotit 😄😉 cakam na foto 🙂
Odpovedať
@arachnofobicka konečne tá sľúbená fotka "balkónového mixu"
Odpovedať
@evakabo to je super, krasna je rastlinka 🙂 a aksamietnice super vyplnili priestor
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?