Priesady paradajok

Ahojte,16.3. som vysadila paradajky,ale sa mi zdajú byť po takmer mesiaci nejaké úbohé. V čom môže byť chyba? Sadím prvý krát,všetko sa učím.Ďakujem za radu.
Odpovedať
Potrebujú veľa svetla, teplo a dobrú zeminu.Pokiaľ ich máš takto niekde pri okne, nestačí to.Budú slabé a budú sa ťahať za svetlom.Musíš ich dať na parapet na okno,pekne po jednej vedľa seba, najlepšie na južnú, alebo východnú stranu.A predtým ich musíš ešte raz presadiť, aby boli zasadené až po klíčne lístky.Zemina musí byť kvalitná, najlepšie premiešaná kompostom,paradajky sú veľmi náročné na výživnú pôdu.Potom uvidíš tú zmenu....
Odpovedať
teraz by som ich dala na svetlo, ked budu mat jeden pravy listok zacala by som ich prihnojovat zalievkou. Kym maju len klicne listky este ich nepresadzat, az ked budu mat par pravych listov. Zatial im bude dobre aj v tej zemine co maju teraz, len im treba dodat vyzivu. Hnojivo ti na zaciatok staci univerzalne tekute, nariedit preba presne podla navodu
Odpovedať
@duarde no mne práve radili z parapety dať preč. Tak ich tak znovu teda vyložím,ale aj tak máme menej slniečka,lebo okná sú na západ 😕 a ešte som ich aj zložila. Zeminu mám určenú na výsev.A do čoho presadiť?Do hlbších kelímkov?
Odpovedať
@zita19 určite ich dám opäť na okno,ale teraz neviem teda či presadiť alebo nie.Mám tu dva protichodné názory 🤔
Odpovedať
@lenka9557 staci im kazdy den celom vzad, nebudu sa na jednu stranu vytahovet. Moje aj na zapadnom okne a v pohode rastu
Odpovedať
@lenka9557 daj ich len pekne naspat na parapat 🙂 ja by som este nepresadzoval, pockal by som trochu. ja ich mam tiez na parapete ale dal som za ne este karton s alobalom 🙂 nech sa tam viacej svetla na nich odraza. Moje su tiez na zapadnom okne, sadil som zaciatkom marca a uz ich presadzam do litrovych kelimkov, su cca 25cm vysoke. Zajtra ti mozem hodit foto ako to mam 🙂
Odpovedať
Každý má iný spôsob, a každý môže byť dobrý.ja som sial semená 20.3., a presádzal pred týždňom, keď vzídeným paradajkám začal rásť prvý pravý listok, a zasadil som ich až po klíčne lístky.Mám to na východnú stranu, no nie každý má tú možnosť, aj ja mám časť priesad na západnej strane.Fotka je z dnešného rána.Kvetináče majú obsah cca 1-1.5l,kým ich budem vysádzať vonku, už budú prvé kvietky kvitnúť.Tak to robím už dlhé roky.Paradajok má 12 pre naše porteby stačí.Problém z oknami by bol pri väčšom množstve.Prajem veľa šťastia.
Odpovedať
takto to mam ja, je ich trosku viacej 😉, robim to tak ze nieco vysadim uz pred zmrznutymi. Ak sa ochladi, vymenim s tymi co mam dnu, ak nie tak vnutorne posuniem znamym. skoro vsetko su to cherry.
Odpovedať
@lenka9557 ahoj mam ten isty problem. Vsetko pekne rastie len paradajky nejak nechcu. Ale precital som si komenty na tvoj prispevok,a uz som mudrejsi. Ak nepochopia co chcem od nich idu do sklenika. Vela stastia.
Odpovedať
@zita19 tiež je slniečko iba trošku ku večeru?Stačí keď budú na okne,nepotrebujú priame slnko?
Odpovedať
@peterpe už sú nastúpene na okne. Alobal ešte musím doriešiť. Dúfam že sa nejako pozbierajú. Ďakujem a fotka pekných priesad poteší 😄
Odpovedať
@duarde krásne sú 😍. Už mám aj ja na okne tak sa hádam spamätajú. A aké hnojivo môžem dať?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peterpe 😍😍😍 waaaw,krásne
Odpovedať
@pavol2010 no nieje to také ľahké dopestovať. Držím palce,potom hoď foto ako narástli 😉.
Odpovedať
@lenka9557 staci im zatial tolko svetla, ked budu vacsie treba ich davat vonku otuzovat. Najprv do polotiena, potom na slniecko aby si na neho postupne zvykali
Odpovedať
@zita19 ďakujem pekne 🤗
Odpovedať
Ak chceš hnojiť, použi v pohode Cererit, je to bezchloridové hnojivo so širokým spektrom použitia.A ak trocha podrastú, ako píše Zita pomaly zvykať na slnko, aby po vysadení vonku ti slniečko nespálilo listy.
Odpovedať
@duarde ďakujem 🤗
Odpovedať
Zdravim Vas. Ja som sadil prve planty 8.3. a cca pred tyzdnom som presadzal. Uz mali 2 prave listky. Planty vyzerali doteraz moc dobre avsak teraz zacali akoby uzatvarat prave listky. Akoby ich dali k sebe. V com moze byt problem? Su v substrate na tom urcenom. Svetla by mali mat dost. Maju malo vody? Lebo po pikyrovani iba polievam. Nenalial som vodu do nadoby, aby aj vzlinala zospodu. Avsak z vrchu su stale vlhke. Dakujem za rady... tak isto prvy krat pestujem rajciny zo semienka.
Odpovedať
Paradajky keď sú menšie, večer stále davajú pravé lístky trocha k sebe-to je normálne.Tie tvoje majú dobrú farbu, vyzerajú zdravo, to znamená, že výživu majú OK.Akurát pri presádzaní by som ich bol sadil až po klíčne lístky.Neviem kedy ich budeš dávať vonku, v Trnave je predsa len teplejšie ako na Spiši, no neviem či nebudú mať málo zeminy keď budú väčšie...no to sa dá čistočne kompenzovať prihnojením.Držím palce.
Odpovedať
@duarde dakujem moc za odpoved. Toto su taky predskokani sadeny 8.3. a mohol som ich pri presadzani dat hlbsie. Som to zle odhadol. Vacsinu plant mam ale sadenych o tyzden neskôr a tie som este nepresadzal. Dam si teda na tu hlbka pozor.
Odpovedať
Ak sa neurazite potrebujem aj ja radu dala som ich na dve poobedia von na balkón a ostalo listy takéto... Choroba alebo reakcia som zúfalá
Odpovedať
Snáď už aj s fotkou
Odpovedať
Fotku nevidím,ale ak predtým neboli na priamom slnku, predpokladám že listy spálilo slnko resp. UV žiarenie.Ak sú za sklom, tak sklo UV žiarenie neprepúšťa.Otužovať treba pomaly najprv v krátkych intervaloch, alebo zozačiatku ich vykladať ak nesvieti slnko, pretože aj v takom prípade sa k ním UV žiarenie dostane, len v menšom množstve.Ak ich nespálilo celkom, ony sa spamätajú, musel by som to vidieť.
Odpovedať
@duarde nenahralo mi fotku ale dala som do fora prosbu o identifikaciu aj s fotkou.
Odpovedať
@duarde uz aj s fotkou snad 🙂
Odpovedať
No to je presne ono, je to od priameho slnka.Spamätajú sa, teraz ich nedávaj vonku,kým sa trocha zregenerujú, a popúšťajú nové listy.Potom otužovať ako som písal v prvej odpovedi.A dal by som ich do väčších kelímkov či kvetináčov. možno trocha prihnojiť. Veľa šťastia.
Odpovedať
@duarde do este vacsich? uz nemam jedine velke kvetinace 😄 vzdy ich presadzam z takychto ale prihnojujem. Popozeram teda nieco vacsie. 😄 dakujem za radu, a za oknom mozu ostat?
Odpovedať
Samozrejme za oknom ich nespáli ako som už písal.Pri prihnojovaní ich nemusíš nutne presádzať do väčších ,ale po vysadení vonku sa paradajky s väčšou koreňovou sústavou chytajú omnoho lepšie.
Odpovedať
@miggi83 nemusis ich davat do vacsich, staci ak im este prisypes zeminu, ked uz budu otuzene mozes im dat do zalievky trosku hnojiva pre spevnenie, najlepsie nizkodusikove (napriklad muskatove) nie startovacie s vysokym obsahom dusika, lebo zacnu sa vytahovat
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?