Skrutene listy paradajok

Zdravím. Prvý rok pestujem cherry paradajky. Mám jeden problém vrchné listy sú skrutene do seba. Vedeli by ste mi poradiť kde je problém?
Odpovedať
1
2
@anomaly92 napadla ma ešte jedna vec môže to byť aj tym ze boli asi pred týždňom presadene?
Odpovedať
Od mrazu to nie je, od slnka takisto nie, to by bolo poškodenie na celej priesade, tak len úvaha - všimol som si že už kvitnú, a po presadení rastlina sa snaží vyživiť v prvom rade kvety-plody, možno preto rastový vrchol odumiera, že má málo výživy,pretože sa ešte rastlina dobre neujala.Rozmýšľal som aj o premokrení, ale to by boli zažltnuté všetky listy.Je to len úvaha.Dal by som ich niekam do tepla,určite sa spamätajú, paradajky sa vyznačujú silným rastom v dobrých podmienkach.
Odpovedať
Tipl bych to na poškození herbicidem. Vladimír
Odpovedať
@duarde ty si aky super odbornik, toto by ma ani nenapadlo. povedala by som, ze tie paradajky su uz out a ze sa uz neschopia.
Odpovedať
Dnes som si na nich všimol tieto bodky.
Odpovedať
Tie bodky neviem, na fotke ich slabo vidieť /parazity?/.Ale podľa mňa je reálne, že priesady pustia nové výhonky z pazúch.Poškodený je len rastový vrchol listy sú pekné zelené,neodpisoval by som ich.
Odpovedať
Asi 2 alebo 3 krát som ich prihnojil týmto hnojivom.https://www.compo.com/cz/cz/produkty/COMPO-hnojivo-pro-rajcata-organicke.html Dal som polovičnú dávku ako je písaná na jeden liter. Mohlo im to spôsobiť práve hnojenie ?
Odpovedať
Myslím to vážně s tím herbicidem. Do čeho jsi sázel ty sazenice? Vladimír
Odpovedať
@mrbig46 ako nastriekal som vôbec. Substrát bol kupovany pre paradajky a papriku.
Odpovedať
Sadenice boli predpestovane https://www.osiva-semena.sk/kolikove-...
Odpovedať
Ruskiana píše že sú tie paradajky out, že sa nevschopia, to asi musí vedieť prečo...Nikto z nás tu nie je vševedúci, a len sa snažíme jeden druhému pomôcť, poradiť, na to myslím táto stránka jestvuje. Viem, že to zamrzí ak sa niečo nedarí a tiež sa snažím poradiť, aj keď nemusím mať pravdu. Teraz k tomu hnojivu, ak si neprekročil dávkovanie, tak problém nevidím v tom hnojive.Tie čierne bodky môžu byť nejaké čierne vošky roztoče či molice, to musíš lepšie vidieť ty.Ak by to boli živočíšni škodcovia sú na to postreky.Mal som už prípad síce dávno ale podobalo sa to na tvoj, že pár vrcholov po presadení zaschlo, ale vždy pustili výhony z pazúch.Myslím že aj s tvojimi to tak bude.Prikldám fotografiu mojich priesad-Vysievané 20.3.Mám ich po všetkých oknách, a každý deň ich vykladám na vonkajší parapet aby si zvykli na priame slnko.
Odpovedať
Pred pár dňami som odrezal jeden nevlastnik a dal ho do vody v ktorej som rozpustil jednu tabletku čierneho uhlia. Rastlinka žije ale aj ona ma stočné vrchné listy môže to byť spôsobené aj odrodou už neviem nechám tomu pár dni a uvidíme ako to bude s nimi ďalej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A aby som už neriešil stále ten problém tak sa aspoň týmito dvoma krasavcami pochválim 😄 odroda Campos Sportivo
Odpovedať
tie bodky asi urobil skodca, zrejme roztočík, ako cicia šťavu z listov a stoniek, aj tie skrutene mlade listky by tomu nasvedčovali. Vyvinute listky ostanu bodkovane ale mlade sa skrutia. Na to pomaha postriekat mydlovou vodou zo spodnej strany listov. Poškodene listy ožltnu a opadajú, ale rastlinka by mala dalej rasť. Po vysadeni von sa zvykne stratiť roztočik, nemá rád čerstvý vzduch 😉 a maš to na všetkých? ak len na niektorých, tie oddeliť od zdravých pomože aby sa nepreniesli roztočiky na ine ak to je teda tento problem 😉
Odpovedať
Ale tie dve stoja za to...dobre že si napísal o tých bodkách, aj evamama pripustila možnosť škodcu, takže problém by mohol byť vyriešený.Držím palce.
Odpovedať
inak podobne sa skrucaju aj pri chorobe stolbur co som vycitala
Odpovedať
Čo čítam tak skúsim rastlinky postriekat buď cesnakovym alebo žihľavovym vyluhom. Uvidíme...
Odpovedať
Snad to bude tym skodcom, ale ako aj pisal @mrbig46 stava sa to niekedy, ked sa pouzije substrat ktory je robeny zo surovin (vegetacia, trava) ktore boli postriekane herbicidom. Paradajky su na to citlive.
Odpovedať
Profilova fotka
nam sa takto poskrucovali listy ked sme ich presadili asi dva dni trvalo, pokial sa pekne narovnali a boli take ako pred samotnym presadenim
Odpovedať
Ach jo. Mám problém s pridaním príspevkov. No takže rastlinky mám v kuchyni kde non stop svietia 2 led lampy. Aj v noci. Môže aj to nepriaznivo pôsobiť na rastliny? Po ďalšie zdá sa mi že hlina v ktorej je neni taká vzdušná ako by mala byť. Rozmyslam ze tu najviac postihnutú už presadím do kvetinaca v ktorom už zostane natrvalo. Poradili by ste mi aký substrat je na to najlepší? Plus pozrel som dneska aj korene či náhodou tam nieje príčina podľa mňa korene vyzerajú zdravo.
Odpovedať
http://www.denivkovazahrada.cz/catalo.... Užívam tento substrát, prakticky na všetko-paradajky papriky, kvety, včetne výsevu semien - spokojnosť.
Odpovedať
https://www.obi.sk/ine-kvetinove-hnoj.... Pri pikírovaní paradajok, paprík,zeleru a pod. prídávam do substrátu tento" maštaľný hnoj".Preto v úvodzovkách, lebo je to vlastne niečo ako dobrý kompost, necítiť ho vôbec, a je fakt dobrý.Miešam to v pomere asi 3:1-3 diely substrátu 1 diel kompostu/hnoja/.Na kvety ho nepoužívam,tie presádzam znovu do substrátu.
Odpovedať
Hm. Hlina kupovana..Predpokladám som že bude nejako ošetrena..ale asi nebola keďže mi tam začali rásť hríby..alebo čo to je..vytrhat?
Odpovedať
Nuž podľa tej fotky neviem...ale určite vytrhať, ak je to huba nemá tam čo hľadať.
Odpovedať
Hľadal som aj po nemeckých stránkach čo môže spôsobiť to skrutene listov niečo som našiel. Citujem "Rastliny, ktoré posielate, majú silné zrasty a zvlnenie. Takéto poškodenie sa vyskytlo v minulosti na rastlinách, ktoré boli hnojené organickými hnojivami, ako je hnoj alebo tekutý hnoj, ktoré obsahovali malé množstvo aktívnej zložky aminopyralid. Táto účinná látka je obsiahnutá v herbicíde Simplex pre trávne porasty. "
Odpovedať
@duarde Taky používám Gramoflor, asi půl napůl se svým kompostem.. Zatím se mně zdá, že v něm nejsou žádné herbicidy jako v některých českých (Agro). Je deklarován jako profesionální, to znamená že v Německu ho používají i velká zahradnictví. Proto si asi výrobce jeho kvalitu hlídá, protože potom se soudit s nějakým velkým zahradnictvím, které si udělá rozbory by bylo finančně náročné. Zahrádkář nemá nárok reklamovat substrát, že v něm jsou asi zbytky herbicidu, asi mu to nestojí za to. Sklapne kufry a oželí sezónu. A substrát se z kontaminovaných tzv. bio odpadů vyrábí dál (dá se do toho všechno včetně trávy posečené z trávníku ošetřeného glykofosfáty). V kompostárnách se s tím také nemazlí. Vladimír
Odpovedať
Určite treba na to dať pozor,kvalitný substrát je to pre rastliny spolu s teplom a svetlom najdôležitejší. Mám známu ktorej som dal svoje zvyšné paradajky na pikírovanie,zasadila ich do nejakého lacného substrátu a výsledok je ten že tie isté paradajky u nej živoria,nemajú farbu, a sú viac než o polovicu menšie ako tie isté paradajky u mňa.
Odpovedať
K tomu Simplexu-je to Nórsky prípravok používaný na trávnaté porasty ako píše Anomaly, obsahuje aminopyralid a fluroxypyr, tieto látky ak sa dostanú do spodnej vody sú perzistentné /stále/, a poškodzujú oči a pokožku.A ako píše Mrbig ak sa ošetrovná tráva používa na kompostovanie,v horšom prípade na kŕmenie, potom sa nemôžeme diviť, čo sa deje s našimi rastlinami, a v konečnom dôsledku aj s naším zdravím.Ale hlavne že obsah aminopyralidu v spodnej vode je v "norme".Spočítal niekto koľko chemikálii je v spodnej vode v norme?Asi by sme boli prekvapení.
Odpovedať
Hlinu som kupoval v zahradnictve a to hnojivo ties. Budem teraz polievať len čistou vodou a uvidíme. Možno ma zdrbete ale polieval som rovno s kohútika nebola odstata. Možno aj to poškodilo..
Odpovedať
Pozeral som pocasie, este aj na 12 teho maja pisu chladne noci, myslite ze mozu rajciny, cukiny a papriky von?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?