Priprava pody na sadenie

Profilova fotka
Ahojte, tento rok si zakladam zeleninovu zahradku. Problem je, ze poda nebola na jesen zorana, kedze sme nevedeli co s nou a bola tam burina (bolo nam poradene, ze treba najskor vykynozit burinu totalnym herbicidom, lenze to uz asi nestihame). Co radite? Zorat tu zahradu teraz alebo az tesne pred siatim (mrkva, petrzlen a cibula pojdu naraz)? rozmyslala som, ze to iba zrylujeme, ale je to dost velky kus....mame moznost urobit to malotraktorom od znameho....dakujem za rady :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@poisonblu ahoj, takto pred piatimi rokmi som kúpila záhradu. Nebola obrábaná celé roky a všade rástla len tráva. Keďže som chcela sadiť už v prvom roku, nejak som to neriešila a keď už nebolo mokro, zrýľovala poriadny kus. Bola to makačka, ak máš možnosť, využi ten malotraktor. Potom povyberaj korene ktoré tam zavadzajú a môžeš sadiť. Pôda bude oddýchnutá, takže sa nejakým hnojením v prvom roku zrejme ani zaoberať nemusíš. Ja som mala fakt peknú prvú úrodu bez akýchkoľvek príprav :) Totálnemu herbicídu by som sa vyhla, predsa je to dosť plocha atď...
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, no skusime uvidime.vlani sme tam mali faceliu (roky predtym tam pestovali obilniny), ze sa to potom zaorie ako zelene hnojivo, ale bohuzial tam bolo aj kopec buriny, tak sme to nezaorali..mame velku rolu, je to 11 arov, chceme tam urobit travnik a ovocny sad...zahradka bude mozno na 30x10 m...
Odpovedať
Profilova fotka
@poisonblu ja som sa s tým nepárala a zarýľovala to aj s trávou a burinou. Jedine som usekla korene a tie hádzala bokom. Neboj, bude to v pohode ;) Samozrejme pod trávnik si to vyžaduje už inú prípravu, ale na úžitkové hriadky sa s tým netreba nejak párať ;-)
Odpovedať
totalny herbicid vynechaj, poohybajte chrbat a date to v pohode ;) Ako sa pise vyssie, pod uzitkovu zahradu to nejak riesit nemusis. Ak otocis burinu dolehlavou pri orbe, nebude ti dalej rasit, alebo minimalne...pod travnik to je vyzva, ale da sa to zvladnut ;-)
Odpovedať
@poisonblu odburin kolko stihate, Kolko pripravite, tolko vysadte. Totalny herbicid je svinstvo, ktore nudete jest este roky potom, to by som pouzila iba v pripade, ze bezpodmienecne nutne trvam na wimbledonskom travniku, a aj ten by tam bol tak dve roky, potom by uz v nom boli skorocei, pupava a datelina v prijemnom suziti s tavou Ak si chcete ulahcit robotu na jesen, tak si ponastielajte po zahonoch ciernu mulcovaciu textiliu, aj viac vrstiev. Jednorocna burina nevyklici, trvaca oslabne. Ako budete stihat mozte pripravovat dalsie a dalsie stvoraky na vysadbu. Je uplne jedno ci to budete robit v marci alebo v auguste. Vtrhajte burinz, prerylujte nasejte na husto zelene hnojenie a nechajte na prirodu nech sa o zvysok postara. Na jesen vsetko pooriete a budete mat aj nejaky priestor na pestovanie aj podu pripravenu.
Odpovedať
vsetko len nie totalne herbicidy..otravis si zahradku ;-( da sa to rucne, ale pracne...uvidis, budes to mat krasne :)
Odpovedať
staci to zrylovat, drny pootrepavat a vyhodit..a mozte sadit...akurat chrbat zaplace
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Na jar by som chcel zasadiť rajčiny na pôde kde je teraz iba vratič obyčajný a ďatelina. Čo mám preto urobiť? Zrýlovať,pohnojiť,nechať taknezakryté cez zimu a na jar trochu prekopat a sadiť?
Odpovedať
@vladimir_dodo_chovanec Prerylovat, vybrat maximum korenov vytrvalych burin ako sa podari, ak budes rylovat teraz, mozes do porylovaneho zasiat zelene hnojenie (vika, horcica, peluska), na jar (v marci) to zapracujes do pody, zas odburinis, vysejes dalsie zelene hnojenie, dva tazdne pred vysadbou (koniec aprila) este raz prekopes, dohnojis granulovanym kravskym hnojom (alebo nieco na ten sposob) a v polovici maja vysadis paradajky.
Odpovedať
Ja sa musím priznať, že som sa tohto celého procesu bála a preto sme sa aj rozhodli pre výsadbu len vo vyvýšených záhonoch a každý rok nejaký nový pribudne 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?