Sypké jablka

12. jan 201916
avatar
Autor

registrovaný 4. 7. 2017

434 príspevkov

1. dec 2017

Ahojte, mam par stromov so zimnou odrodou jablk...neviem ci je chyba v uskladneni, ale hoci boli super tvrde, zacinaju byt teraz po mesiaci sypke. Co sa mohlo stat? Moze to byt zlym uskladnenim? Su tam aj jonatanky a tie by urcite nemali mat takuto konzistenciu :(

  • avatar

    registrovaný 1. 7. 2017

    194 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk...tmav á vlhká chladná vetraná pivnica.....ale také je lepšie spracovať :slight_smile: ...to nie je skladovaním...výživy ocot calvados mušt nastrúhať sušiť......to sú také odrody :slight_smile:

  • avatar

    registrovaný 16. 8. 2017

    94 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk &nbsptiez by som povedala, ze to  bude skor odrodou. Ale mozno tento rok, ked ta uroda nebola nejaka extra, tak sa mohlo stat, ze aj "kvalita" jablk trochu pokulhava.

  • avatar

    registrovaný 26. 8. 2015

    13 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk &nbspJa som tieto odrody dal prec. Zbytok vydrzi dlho. Chce to hlavne chlad a dost vlhkosti.

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 1. 12. 2017

    15 príspevkov

    1. dec 2017

    nam tiez dlho nevydrzali a po kratkej dobe sme sa ich zbavili

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    809 príspevkov

    1. dec 2017

    Ja mám staručkú jonatánku, plody nie sú sypké a vydržia dlho :thinking:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2359 príspevkov

    1. dec 2017

    To bude odrodou. Su zimne odrody, ktore vydrzia pri dobrom skladovani aj do maja, su zimne odrody, ktore dosiahnu konzumnu zrelost zaciatkom decembra.  Kalsicky priklad su tzv. jahodkove jablka. Tie zrazu dozreju z tyzdna na tyzden a potom rychlo podliehaju skaze. Dobre by bolo vediet aka to je odroda.
    Jeden z tych stromov by som nechala ostatne prestepit na zimne odrody s dlhou skladovatelnostou.
    A z tych co teraz nestihate zjest zaloz na kalvados.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    1. dec 2017

    Ono to moze byt tou pivnicou, nie je tam vlhky vzduch...takze mozno sa tak kazia potom :thinking: schnu..alebo co...su tam aj jonatanky a tie predsa take nemaju byt, ci sa mylim?

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2359 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk &nbspno jablka by sa mali skladovat v teplotach medzi 5 - 10°, vlhkost by mala byt primerana. Ak mas suchu pivnicu, tak sa osvedcili velke igelitove sacky s dierkami, staci vyrazit par po obvode normalnou dierkovackou co sa robia diery do papierov pri zakladani do sanona. Zabalit do kazdeho tak cca po par kil a tak skladovat. 
    Alebo pravidelne polievat podlahu vodou.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    1. dec 2017

    @zita19 &nbspdaujem, asi to vyskusam..ale zrejme az o rok, teraz to uz nezachranim :grimacing::confused:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2359 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk &nbsppojest co sa da, co sa da porozdavat porozdavaj a zvysok nastruhaj do suda. V marci das vypalit:wink:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    1. dec 2017

    @zita19 &nbsptolko toho nemam, vsak rok bol onicom :unamused: tolko kvasu neurobime :disappointed:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2359 príspevkov

    1. dec 2017

    @konyk &nbsptak potom struhane jablka do kolaca. Ked chces, dam recept. Vyskladujes ich 5 rokov

  • avatar
    Autor

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    8. dec 2017

    @zita19 &nbspsuper, daj recept, nieco tak uskladnime, dik

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2359 príspevkov

    8. dec 2017

    @konyk &nbspnastruhat jablka na hrubom struhadle, ja to masirujem aj so supkami, pridat tak za lyzicu cukru na kilo jablk, moze byt aj skorica, citronova kora a ine lahodne a vonave prisady, nechat trosku postat. Natlacit do poharov, priebezne nechat vytiect stavu co sa v pohari urobi (nevylievat, vypit) tak aby boli jablka najvyssie 1 cm od vrchu, lepsie 1,5. Dokladne ocistit vrch, zavieckovat, naskladat do hrnca, zaliat studenou vodou a privest k varu. Povarit tak 20 minut a nechat vychladnut v hrnci. Nezlaknut sa vysledku, oni sa tak divne scentralizuju, zmenia farebne prevedenie a vycucnu hore, ale kym viecka drzia tak su jedle.
    Potom uz len vyklopit do kolaca, malokedy ich treba prisladzovat.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    10. dec 2017

    @zita19 vyborne, dakujem, cast urcite takto spracujeme

  • avatar

    registrovaný 5. 1. 2019

    3 príspevkov

    12. jan 2019

    Ahojte, skúste pozrieť aj sem, budeme tam pridávať viac tipov aj na uskladnenie jabĺk, nie len recepty. http://trnka.fmkucm.sk

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama