Odolna odroda paradajok

Aku odrodu odporucate na suche slnecne miesto, polievat sa bude max raz tyzdenne. Taku, ktora nebude praskat ak by prsalo a nebude jej vadit ani horuce pocasie. Idealne keby nemala hrubansku kozu. Inak mi na farbe nezalezi, moze byt zlta, cervena, akakolvek. Studovala som sacky v obchode a az sa mi hlava zatocila z tych popisov.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sengana ...ja ju zháňam štyridsať rokov :)
Odpovedať
tornada su odolne
Odpovedať
@sengana myslim, ze taku este nevymysleli :-D
Odpovedať
tornada su odolne, ale tiez ked zacne prsat praskaju
Odpovedať
@vyrehotana Tornáda sú chuťovo moc nič.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež pestujem tornáda... @purpleball a vieš odporučiť také odolné ako tornádo ale chutnejšie?
Odpovedať
@miselaho Určite chutnejšie sú starý český hybrid Štart S F1 a Uragán F1.Chutia nám aj cherry od Tokity Gardenberry F1,veľmi odolná je Philovita(ale aj drahá) od nem. firmy Kiepenkerl,Santorange, Datlo od Sema, z biftekov napr:Black of Tula, Corazon F1, Orange Strawberry.
Odpovedať
Ešte som zabudla spomenúť, že chuť je vždy subjektívny dojem a niekedy závisí aj od pestovateľských podmienok(poloha,zloženie pôdy,výživa...).Tento rok testujem o.i. aj vraj najchutnejšiu eur. odrodu Berner Rose a plesni odolnú Crimson Crush F1.
Odpovedať
@purpleball su tieto odrody bezne dostupne v obchodoch ci treba objednavat cez internet?
Odpovedať
@majstercapko Štart, Uragán, Datlo, Philovita,Corazon F1 dostať v obchode, napr. v Hornbachu alebo Obi,myslím že Semo tento rok ponúka aj GardenberryF1, inak dobrý výber je aj na http://dobrasemena.cz
Odpovedať
super, vyskusam aj tieto, dakujem @purpleball ..roky len tie tornada skusam, ale necham sa ukecat na nieco nove tiez :) dakujem za tuto temu @sengana
Odpovedať
@sengana @spuchlina Inak nejaká univerzálna odroda, ktorá nemá žiadne chyby neexistuje-@sengana, ja sa riadim v prvom rade chuťou, potom skorosťou odrôd a až potom odolnosťou a výnosnosťou odrody(samozrejme je dôležité, aby odroda mala všetky tieto vlastnosti), ale predpestovávam postupne- najprv chladuodolné,kríčkové odrody, potom skoré tyčkové a ako posledné neskoršie bifteky a typy San Marz. na sušenie a pretlaky.Tie skoršie aj v daždivých rokoch obyčajne stihnú dozrieť ešte pred nástupom plesne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@purpleball ďakujem, budem musieť vyskúšať. U mňa je žiaľ na prvom mieste tá odolnosť 🤔
Odpovedať
@purpleball no ja sa musim prisposobovat kvalite zahrady, ktora proste narocne odrody nevypestuje :-.
Odpovedať
@spuchlina Ani ja nemám až tak ideálne podmienky -ílovica, ktorú sa snažím roky aspoň trocha vylepšovať, čo sa až tak nedarí, svahovitý terén( Myjavská pahorkatina) a vlani mi 2 krát rajčiny zdecimovali krúpy, proste smola, ešteže mám aj sklenník. Tento rok dám viac koreňov do nádob a pod striešku, aby som ich mohla uchrániť pred krúpami.
Odpovedať
Profilova fotka
@purpleball ...ani nespomínaj...akoby mi ich vlani niekto kosou zobral.....musel som čakať kým na novo vyženú...:(
Odpovedať
@purpleball @jankomotitinko vlani to asi vsetkych zasiahlo 😒
Odpovedať
@purpleball prosim ta ake su to tie chladu odolne krickove paradajky? Ja som objavil este ze mam aj nejake subartic plenty, tak ich vyskusam :-) tie krickove ti neplesneju? ja preto pestujem vacsinou tyckove, mi to pripada vzdusnejsie. Raz som skusal aj krickove ale mi to hned chytila plesen (ale mozno bol blby rok) Tento rok aj dam sancu aj nejakym krickovym a uvidim.
Odpovedať
Skúšam z nich tento rok Mongolskij Karlik, Sophies Choice, Arctic Rose, Sarayev 22, Betalux, Bison pre porovnanie so Stupickým skorým poľným . Možno by bolo dobré pridať pre porovnanie aj Subarctic Plenty, mala by byť ešte navyše aj veľmi skorá. Su to všetko kríčkové- determinantné odrody (okrem Stupického- je uvádzané ako tyčkové, ale správa sa ako semideterninantné) Kríčkové sú väčšinou skoršie a zvyčajne naraz ukončujú rodivosť, takže to môže niekedy vyzerať akoby skapali na pleseň. Ja zvyčajne preferujem tiež tyčkové, ale začínam prichádzať na chuť aj kríčkovým- chce to len vyselektovať tie správne chutné odrody pre čo najskorší zber. :)
Odpovedať
@purpleball no nic moc tornada, ale ostatne mi vsetky praskali alebo chytali plesne, alebo proste nieco sa im nepacilo. Tornada sa drzia najlepsie
Odpovedať
@vyrehotana No nič proti gustu, kto nič neskúša, vlastne nič nepokazí, ale ani Tornáda nie sú až tak moc odolné, to už potom sú lepšie Hildares F1 (starší nemecký hybrid)- sú odolnejšie a nepraskajú- semená dostať v Lídli a dosť lacno.
Odpovedať
Odroda Andine Cornue bola jedna z chutovo najlepsich co som pestoval.Inak odporucam semena od "dobra semena" http://dobrasemena.cz/Rajce-tyckove_1... Teda urcite nie uplne vsetky ale 80% z nich stoji zato.Na zahranicnych weboch sa daju dohladat recenzie na tieto odrody a upresnit si tak vyber.Napr taky Green tiger je sice dobry ale velmi praska -ovela viac nez ine odrody.Kto chce odolne plesni a pre deti -paradajky skvelej chuti,tak dive paradajky. http://permaseminka.cz/rajcata/8-divo...
Odpovedať
Divoka paradajka SOLANUM PIMPINELLIFOLIUM mne nechutila vobec a ani malemu. Miesta zaberie riadne vela. Z danej stranky ak nieco pre deti tak skor by som skusil SWEET APERITIF ;-)
Odpovedať
Tych divokych paradajok je mozno 15 druhov cize rozdiely su znacne.Skade si kupoval ?Ktory konkretny druh ?
Odpovedať
U tornad sice uroda bola pekna ale ta chut to bolo na urovni z marketov.Stacila mi jedina sezona skutocne takto paradajka chutit nemoze.
Odpovedať
Nekupoval som dostal som zopar semien. Narastla riadne velka rastlina a drobne rajciny. Ci je viac divokych druhov to neviem. Nazov mala ako som pisal vyssie viac tam nebolo nic.
Odpovedať
Len na tejto stranke maju cca 15 druhov divych paradajok. http://permaseminka.cz/12-rajcata A rozdiely v chuti su velke. Predpokladam vsak ze si sa dostal k paradajkam z tejto stranky http://semeniste.cz/rajcata/251-divok... Ked sice predavaju dive paradajky ale ako vidno z fotiek plody su velmi drobne ako hrasok.Diva paradajka napr zlta moze mat aj 2cm plody to je niekolkonasobne viac nez tie hrasky v linku hore.Vsetko je to samozrejme SOLANUM PIMPINELLIFOLIUM .Okrem toho tieto paradajky sa medzi sebou krizia, cize ak vysadzat tak iba jeden druh SOLANUM PIMPINELLIFOLIUM , uvadza sa ze dalsi moze ist cca o 200m dalej.Cize by som radsej kupil semienka z premaseminka.cz kde maju velky vyber a zasadil tie.Niesu tak drobne,su to odbornici, maju v popise ktore ma aku chut ...a chut tychto divych je o inom.
Odpovedať
@purpleball dakujem, tak nazriem do toho lidla, snad este budu
Odpovedať
Čítam Vaše príspevky, ale aj info o probléme plesne na paradajkách. Ja mám už 3 roky = 3 sezóny ozaj výborné skúsenosti s prípravkom na vybudovanie odolnosti akýchkoľvek paradajok (ale aj papriky, baklažánu, zelenej fazule, cibule, hrášku, uhoriek, zemiakov..) proti plesni, ktorá mi ničila a Vám stále nahlodáva kvalitnú úrodu. Používam na morenie semien tzv. múdru hubu, je to prípravok Polyversum, prášok na ochranu rastlín. Kupujem si ho, teraz aj do zásoby cez internetový obchod Floraservis, ponúkajú v 5 gramových baleniach, stojí tak do 5€ sáčok. Morím semiačka, ale aj polievam ich po vzídení a pikírovaní - nepadajú rastlinky. Prvý raz som ho kúpila, keď už som mala rastlinky už na výsadbu vonku - nemala som žiaden skleník ani fóliovník, len malé parenisko na 12 ks paprík a 2 ks baklažánov. Tak som korene pri presádzaní rastlín namáčala do prípravku Polyversum - Biogarden má trvácnosť - účinok múdrej huby tuším 10 hodín po rozriedení do vody. A zemiaky som proti plesni postrekovala 2 krát za sezónu. A tak som dopestovala krásnu úrodu a v bio kvalite pre celú rodinu. Nestriekala som ničím (Kuprikol, ani nebolo treba proti žiadnym voškám, pukliciam.. nič. ), okrem bio prípravku Polyversum, ktorý buduje odolnosť rastliny proti plesni a úroda bola úžasná, až do polovice októbra. Zemiaky sme kopali skoré v júli, na uskladnenie až koncom septembra, keď dozreli a uschla vňať, nie po napadnutí plesne a uhynutí rastlín. U susedov kopali zemiaky o 7 týždňov skôr, lebo boli skapaté plesňou. A susedove paradajky boli kaput už v auguste... Mala som aj čierne paradajky Opal aj fialové Indigo, boli krásne, aj chutné, aj oranžové, žlté, oválne, hruškovité, drobné Bajaja aj Azték, no asi 12 druhov, v celkovom počte 67 kusov koreňov paradajok. No kráľovstvo na zemi pre zanietenú pestovateľku. A to tri roky vďaka múdrej hube, ako volajú Polyversum pestujem zeleninu v bio kvalite bez postrekov na dolnej Orave, to len na okraj diskusie, že u nás sú rána studené a aj dážď môže zmeniť situáciu v pestovaní predsa tepelne náročných rastlín, akými sú paradajky. Ak niečo, rada vysvetlím, poradím. Ja som sa dočítala o takomto spôsobe pestovania s diskusných fór od českých pestovateľov a skúsila som využiť ich návody a nový a cenovo dostupný prípravok. Prajem veľa pestovateľských úspechov. Tento rok mám postavený nový polykarbonátový fóliovník 3x6, tak som dospela ako pestovateľka k pokusom k pokusom v nových podmienkach so snahou predĺžiť vegetačné obdobie na skoršiu jar a neskoršiu jeseň. V tejto oblasti budem spoliehať zasa ja na Vaše skúsenosti a rady.
Odpovedať
@purpleball tak som si kupila tiez v lidli to hildares, a objednala som si sub arctic plenty..ale myslela som ze su tycove, nie krickove. ci? uz sa mi to pletie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?