Opory k tyčovým rajčinám

Co pouzivate ako opory k tycovym rajcinam? Ja som si na skusku kupila tie tocene kovove spiraly, ale teda ono sa to cele ohyba a vala :( Natrafila som na nejake blbe? Mam take zelene.
Odpovedať
@zaciatocnicka Zkuste je zapíchnout tak, aby čtyři tvořily takovou pyramidu a nahoře je k sobě svažte. Viděl jsem to v Lednici na pozemku, který využívá firma Moravoseed. Ilustrační obrázek přidávám. Čtyři rajčata ve čtverci cca 45cm x 45 cm.
Odpovedať
pouzivam laminatove alebo plastove tycky (kedze ich mame mali tak aj bambusove, tie su ale kratke), tiez zviazane po 4 do pyramidy. Nevalaju sa ani pod tazkou urodou ani za vetra.
Odpovedať
Ja používam tie špirály už niekoľko rokov. Mám kúpené také vrúbkované (priemer cca 15 mm) a tiež hladké, ktoré sú o niečo tenšie a nie také pevné, ale držia pevne. Keď sa náhodou stane, že začne padať (asi tak 1-2 ročne), tak ich priviažem k inej pevnej. My ich voláme tyčky lenivej gazdinky, lebo keď sme ich kupovali, tak sa taký starý pán pýtal na čo to bude. Keď som mu to vysvetlila, tak ma nazval lenivou gazdinkou a opýtal sa ma načo sú šteky a špagát. Dobre sme sa tomu zasmiali.
Odpovedať
Dobry vecet ked sme pri paradajkach,odporucate ich polievat? Par znamych tvrdi ze nepolievaju paradajky. Dakujem za odpoved
Odpovedať
Já používám spirály z tenkého drát (průměr 2 mm) nahoře zavěšené a dole připíchnuté do země háčkem ze silnějšího drátu. Na konstrukci mám každý rok 80 rostlin rajčat. Konstrukci každý podzim posouvám po zahradě tak, abych na stejném místě nepěstoval rajčata více let.
Odpovedať
Profilova fotka
@coconr Samozrejme, že paradajky treba zalievať, avšak nie príliš málo a ani nie príliš veľa. Najlepší je systém samo závlahy, kde si paradajka berie toľko vody koľko potrebuje. Ten kto tvrdí, že paradajky sa nepolievajú ako keby tvrdil, že človek nepotrebuje piť. Ak sa pozriete na tému " Handmade kvapkove závlahy a ine zavlažovanie", ktorú založila na tomto fóre "tabalugativi ", tak tam určite nájdete spôsob zalievania pre Vás alebo aspoň inšpiráciu. A ešte k tým oporám ku rajčinkám. Ja už dlhé roky pestujem odrodu "Krystal" a tá zvykne dorastať až do výšky skoro 3 metrov. Tak som si tento rok kúpil 3 metrové železné roxory a k nim budem vyväzovať rajčinky. Samozrejme rajčinky treba pravidelne zaštipovať, vyväzovať ale hlavne zalievať. Prosto bavkať sa s nimi a potom sa Vám odvďačia bohatou a krásnou úrodou.
Odpovedať
@coconr polievam, a polievam celkom vydatne davky ale nie kazdy den. Paradajky maju hlboke korene (kdesi som citala, ze paradajka ma pod zemou tolko hmoty ako jej ma nad zemou), teda zalievacia davka ma byt taka aby sa voda dostala az ku korenom, potom aj celkom dlho vydrzi poda vlhka. Ja tvrdim, ze lepsie je poliat raz za cas ale poriadne. Cvrknut z konvicky polliter vody kazdy den je plytvanie vodou, casom a námahou a rastliny tu vodu aj tak nevyuziju, lebo navlhci sa len vrchných par cm pody, ktora sa nasledne bez uzitku odpari. Ano, uplne najlepsi sposob je kvapkova zavlaha, setri cas, peniaze, vodu, udrziava optimalne vlhku podu ale nie kazdy ma na nu podmienky.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Súhlas, že nie každý má na drahú kvapkovú závlahu, ale ako som ukázal dá sa aj za pár centov a urobí presne to isté ako tá drahá. ( Alebo som to špatne pochopil s tými podmienkami. Ak áno, tak sa ospravedlňujem).
Odpovedať
@stevig tu nejde o peniaze, toto by nebol problem, ale ked mas na zahrade vodu len hodinu denne, aj to s problematickym tlakom, tak tam kvapkovu zavlahu nespravis. Ano je aj moznost gravitacnych zavlah zo zasobnika, ale zas to potrebujes nadobu umiestnit dostatocne vysoko aby gravitacia vytvorila dostatocny hydrostaticky tlak v systeme. Druha vec je, ze u nas sa vody cerpa z rybnika (teda skor zo zabnika) zanasaju sa nam trysky aj na normálnych hadicových zavlazovacoch, to by som musela pred zavlahu predradit filter a to uz zas ide tlak dole. Kebyze mam podmienky, tak uz mam kvapkovace potahane davno, vsak by som nemusela kazdy den po robote sprintovat na zahradu aby som stihla poliat...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Veľmi dobre Ti rozumiem. Aj ja mám problém s napojením vody, pretože mám také čerpadlo, že keby som ho priškrtil kvapkovou závlahou, tak sa mi vypne a ja nemám nič. Takže som si pomohol tými fľašami. Ale tie sú tiež dosť háklivé na čistotu, potom by si ich musela stále prefukovať. Ale minule som odskúšal aj takú závlahu z fľaše, že som vyviedol z nej knôt a tak zavlažoval. Tam nezáleží veľmi či je voda čistá, či nie, Knôt zoberie všetko aj hnojivo rozpustené vo vode a vydrží to celkom dlho a hlavne rovnomerne zavlažuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Alebo ešte aj tie vedrá nie sú špatné. Naleješ a rajčinky si berú vodu samé. Naleješ do nich vodu podvečer po práci a cez noc sa zalievajú a cez deň pekne rastú a zrejú.
Odpovedať
@stevig jeden rok sme mali fakt velke problemy s vodou, cerpacka viac nesla ako sla, mala som pri kazdej paprike, paradajke zakopane PETky bez dna s povolenym stuplom a liali sme vodu len do nich. Myslim, ze z nase paradajky boli jedine siroko daleko co prezili. V poslednej dobe sa to zlepsilo, ale flaskovu zavlahu vyuzivam pri vsetkych mladych stromcekoch. pri malinach a medzi 4 paradajky mavam zakopane vacsie kvetinace a do nich polievame. Naucili sme sa ich sadit do stvoric tak, aby smerovali vsetky korene do stredu medzi tycky a uz lejeme len tam kde maju korene. Ako sa hovori Naucila nouze Dalibora housti. Ked musis, tak nejake optimalne riesenie najdes :) Jo a co sa mi vlani velmi osvedcilo bol hydrogel k paprikam. Celkom dost som ho zapracovala do kazdeho hniezda pri vysadbe a mozem povedat, ze stacilo zaliat raz za dva, tri dni a v pohode ustali. Inac byvali polomrtve kazde poobedie, ked som dosla polievat, takto si pekne vygazdovali s vodou same.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Klasicke drevene koly
Odpovedať
Profilova fotka
@stevig presn etakto to máme aj my. to je podľa mňa taká klasika
Odpovedať
@stevig Proč ty rostliny máte bez listů. To měly nějakou chorobu? Vladimír
Odpovedať
Profilova fotka
@mrbig46 Nie chorobu nemali žiadnu. Ale takto to robím vždy ku koncu vegetácie. Snažím sa aby rajčinky mali ešte dostatok slnka na dozretie, tak im všetky tie listy pooberám. Však už ich na výživu nepotrebujú. Ale robím to aj v priebehu vegetácie, že pretrhávam listy a púšťam slniečko do koruniek. Lepšie takto rajčinky dozrievajú.
Odpovedať
@stevig Tak to je pro mne nová informace. Pokud nepotřebují už listy a jen tak tam visí, tak by se mohli utrhnout a nechat dozrát někde na parapetu ? Vladimír
Odpovedať
Profilova fotka
@mrbig46 Presne tak to je ako píšete. Pre názornosť sa pozrite sem: https://www.zahrada.sk/forum/zelenina.... Takto je možné zelené, nedozreté rajčiny nechať pomaly dozrieť. A pochutnáte si na nich aj na Vianoce.
Odpovedať
@stevig ale potrebuju, lebo v listoch prebieha to dolezite, nie v korenoch. V listoch sa tvoria jednoduche cukry a tie su potom transformovane do plodov na vsetky obsahove latky. Ano scerveneju aj bez listov, ale to nie je dozrievanie, to uz je len dobeh zo zotrvacnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Samozrejme že listy sú potrebné, o tom niet pochýb. Čím väčšia je totiž zelená plocha, tým viac živín a vlhkosti dokáže táto rastlinka prijať pre svoj rast. Avšak v dobe keď sú už plody veľké a rajčinka sa chýli ku svojmu vrcholu a vy jej odtrhnete listy, akoby ste jej tým dali impulz, že namiesto rozrastania sa, sa už musí venovať iba existujúcim plodom a preto dochádza aj k ich rýchlejšiemu dozrievaniu. Aspoň mne sa to takto vypláca. Inak by som mal tie rajčiny prevažne zelené a dozrelo by mi na nich len zopár a ostatné by som musel nechať dozrieť umelo.
Odpovedať
@stevig ja niekedh v druhej pllovici augusta zastipnem vrchol, vylamem kvety co este nemaju nasadene plody, ocistim spodne listy, ktore uz byvaju dost v biednom stave a uz s nimi nerobim nic len zalievam
Odpovedať
S rajčaty je to trochu podobné jako se zimními jablky. Jejich botanická zralost nastává v momentě, kdy jsou v nich zralá semena v takovém tom gelu a to je, když plody dosáhnou potřebnou velikost, jejich barva se mění z tmavě zelené na světle zelenou s nádechem nějaké červené a plody se začnou lesknout. Takovéto plody dozrají i někde na polici o to se postarají enzymy, které přemění látky, které se v plodu nashromáždily během jeho vývoje, přemění je na kyseliny a cukry, které tvoří chuť. Stejně jako jablíčko. Ne nadarmo se u nás říkalo rajská jablíčka a také jsou rajčata někde vedeny jako ovoce. Možná to otrhání listů urychlí zrání, rajčata zůstávají viset na usychající rostlině, ale mně se to moc nelíbí. Většinou už mám koncem léta rajčat plné zuby a tak nějaká opatření nedělám, snad jen zaštípnutí vrcholu v srpnu nebo vylomení nějakých zálistků, které náhodu při sklizni objevím. Někde jsem četl, že pro urychlení sklizně se používá také omezení kořenového systému částečným obrytím kolem rostliny a tím zmenšení kořenového systému. Nezkoušel jsem to. Vladimír
Odpovedať
Super, ďakujem za všetky rady, zaujímavo sa vyvinula táto diskusia
Odpovedať
@stevig Zdravim, pozrela som fotky amam otázočku, to sa každá jedna fľaša ručne plní a opäť zavesí? Príde mi to ako robota na pol dňa... Alebo som princíp nepochopila?
Odpovedať
Vlani som skúsila odrezať dno z PET fľaše, nechala som slabo dotiahnutý vrchnák, fľašu som asi do polovice zakopala k rastline ku koreňom a raz za 2-3 dni naplnila vodou a tá sa pomaly cez noc vpila do zeme pod povrchom, takže pôda bola navrchu suchá a nemnožili sa v skleníku plesne. Ak sa podarí, pridám foto z tohto roku.
Odpovedať
Roky som pouzivala ako oporu koly drevene. Tiez som podlahla trendu a kupila tie tocene spiraly, no ale sklamana som ako sa to ohyba :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@katenka2 Princíp tejto závlahy spočíva v tom, že tie fľaše sú zavesené stále, sú jednoducho pripevnené na tie tyčky na pevno. Na večer ich naplním tak, že odklopím dno fľaše, ktoré bolo takmer odrezané, ale nie úplne aby zároveň slúžilo ako vrchnák, aby tam nepadali muchy, nečistoty a všetko možné. No a každú fľašu dolejem a cez noc si potom pekne kvapkajú. Na noc je to najlepšie. Cez deň už len pekne rastú a prijímajú slniečko. Celý tento proces dolievania fliaš mi trvá asi tak 10 - 15 minút, nie viac. Naviac sud s vodou mám umiestnený priamo v skleníku, takže voda má takú istú teplotu ako je okolitý vzduch v skleníku. No ale konečný výsledok potom stojí za to.
Odpovedať
Profilova fotka
@maphteth Predminulý rok som to mal aj ja takto, ale tento dnešný spôsob sa mi zdal lepší preto, lebo do tej vlhkej zeme okolo paprík, ( ale aj rajčín ), môžem lepšie zapracovávať granulované hnojivo. Ale aj ten Tvoj spôsob je dobrý.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie špirály mám aj ja, predtým som vysádzala po dve k jednému kolu, ako mám špirály, tak ku každej rajčine musí ísť zvlášť, lebo sa to začne váľať. Páči sa mi spôsob, ktorý dal @mrbig46, asi tento rok vyskúšam :)
Odpovedať
Pekne rozbehnutá diskusia, Ja používam špirály, ešte mám aj pár železných dutých rúrok- asi 120cm dlhých zo starých školských lavíc-zatlčiem hlbšie do zeme a do nej nasuniem špirálu rovnou časťou- tým rajčiny môžu rásť aj vyššie, ak by sa predsa ohýbali-tak vrch 3 špirál zviažem spolu-praktikujem hlavne keď už nemám k dispozícii rúry. Ešte pridávam obr. ako sadím v apríli menšie pokusné rajčiny pod 5l petfľaše. Táto bola vysadená pred týždňom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?