Odpoveď na príspevok od luma64:
Zdravím , čím doporučíte natrieť kmene stromčekov… @luma64 preco ich chces v aprili natierat? Co tym chces dosiahnut?Odpoveď na príspevok od zita19:
@luma64 preco ich chces v aprili natierat? Co tym… @zita19 neplánujem teraz. Len sa na spýtal jeden známy ci nemam vápno. Preto ma táto informácia zaujala z vašich skúsenosti.Odpoveď na príspevok od luma64:
@zita19 neplánujem teraz. Len sa na spýtal jeden … @luma64 vapnom sa stromy natieraju na zimu aby sa zabranilo prehriecaniu dreva pocas slnecnych dni, ktore potom v nocnych mrazoch praska. Iny vyznam to nema, ale tu istu rolu splni akakolvek ochrana kmena, ci uz omotanim textiliou alebo plastove ochrany na kmene mladych stromcekov.Odpoveď na príspevok od luma64:
Zdravím , čím doporučíte natrieť kmene stromčekov… @luma64 U nás doma to starí rodičia vždy riešili obyčajným vápnom. Na jeseň alebo skoro na jar zobrali štetku a natreli kmene, čo si pamätám, tak hlavne mladé stromčeky. Žiadnu vedu z toho nerobili. Proste vápenný náter, kmeň natrieť odspodu vyššie a hotovo. Malo to chrániť hlavne pred slnkom a praskaním kôry, keď sú cez deň teploty vyššie a v noci mrzne. Dnes sa už ale dajú kúpiť aj hotové nátery na stromy, takže kto nechce miešať vápno, môže ísť tou cestou. Len by som určite nedával nejakú normálnu farbu, čo je na drevo alebo plot. Za mňa klasické vápno úplne stačí. Tak sa to robilo roky a fungovalo to ☺️