Výsadba čučoriedok

Ahojte, vysádzate čučoriedky do zeme alebo do zakopaných nádob? Ak nádob, kde ich kupujete? Čo je lepšie? Viem že potrebujú kyslú pôdu, otázne je, kde sa skôr "minie". Či na voľnom záhone, alebo v nádobe. 🤔
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@cickamica ...ja som vykopal jamu a dal igelit...na spodok pár dierok a vyplnil rašelinou....ak chceš nádoby celkom šikovné kúpiš v blázincoch ako hornbach obi bauhaus čo sa používa na maltu...také čierne...mám pár takých 65 litrových na rajčiny...alebo aj kýble majú také...vyvrtaš dierky....volne aj keď dáš do rašeliny sa ti Ph rýchlo vyrovná a to sa čučoriedkam moc nepáči...a najlepšie vrchoviskovú rašelinu.
Odpovedať
no mne sa tie nadoby velmi nepacia ale u cucoriedok asi maju vyznam...takze by som to asi davala do nadob. alebo ako pise jankomotititinko
Odpovedať
@janazjarku vsak aj tie velke maltovniky sa daju zakopat s celou cucoriedkou. Len potom treba setsakramentsky davat pozor na zavlahu. Raselina velmi rada vysycha, potom odcerpava vlahu skade sa da, aj z korenov rastlin, ked je preschnuta, tak strasne tazko zas nasava vlahu. Zas ked je moc mokra, tak jemne korene cucoriedok zahnivaju. Toto sa v nadobe dost problemeticky manazuje. My mame vysadene vo vykopanej jame, ohradene je to len betonovymi odrubnikmi, na dno jamy bola polozena bohata vrstva dreveneho odpadu aby sa postupne rozkladala, vytvarala vhodne pH a este aj fungovala ako zasobaren vlahy. Raselina ako taka sa nevycerpa, moze sa jej zmenit pH ak sa z okolitej pody vyplavuje vapnik a horcit, preto treba hlavne boky zabezpecit proti vyplavovani, dno ma byt priepustne pre vodu aj smerom dole aj hore, preto nie je vhodny igelit, skor nejaka netkana textilia proti prerastaniu korenov, ale zas cucoriedky maju plytke, zato siroke korene, takze jamy nemusia byt hlboke, cca 40 cm bohate staci. Ak sa kysly substrat "minie" cize zotlie, staci doplnat zvrchu prisypanim raseliny, hotoveho substratu pre kyslomilne rastliny, vyborna je mulcovacia kora, ktora pri svojom rozklade vytvara kysly humus. Minuly rok som objavila tekute okyslovace pody, tie sa len par krat v roku pridaju do zalievky a pH substratu je vybavene.
Odpovedať
Profilova fotka
@cickamica my sme vykopali jamu cca 50 x 50 cm , vystlali netkanou textíliou, dali zem na čučoriedky a posadili. Na vrchu zasa netkaná textília a kôra. Sú tak už 3 roky a vždy na jar doplním zeminu. Hnojím hnojivom na čučoriedky. Tak som tento rok zvedavá aká bude úroda, lebo sme dokúpili dalšie dva druhy. Vraj musia byť rozdielne druhy kvôli opeleniu.
Odpovedať
@cickamica ak chcete pestovat cucoriedky tak dnes som kupil v nemenovanom retazci, (Mo....., aby som nerobil reklamu), maju teraz 70l vreco raseliny cca za 2.30€. Islo to tam ako teple rozky :grin:
Odpovedať
@jurenikova aj hlbka tej jamy je 50cm? Bude im to stacit aj ked budu rast? Dakujem za fotku aj radu :)
Odpovedať
@peterpe super, len ja najskor tie cucoriedky musim kupit :-D ale vyslem cez vikend posla :P
Odpovedať
@zita19 vyborne, dakujem za dolezite informacie
Odpovedať
@jankomotitinko dakujem, asi teda nakoniec nepojdu do nadob pre to vysychanie co spomina zita 🤔
Odpovedať
@cickamica cucoriedky korenia plytko. Na jednu ti staci jama 50 na 50 asi 40 cm hlboka. Raselinu kup teraz, ked je v dobrej cene, pocka niekde v kute na cucoriedky. Ale POZOR!!!! Do cistej raseliny ich zasadit nemozes, to akoby si sa ty zacala krmit toaletakom. Najedena by si bola ale vyziva ziadna. Tie cucoriedky potrebuju aj nejaku vyzivu. Ked vyrabat vlastny substrat, tak tretina kyslej raseliny, tretina kompostu bez obsahu vapna (nie upravovany dusikatym vapnom, nejaka ta vajecna skrupina nemusi byt problem) a 1 tretina nevapenatej piescitej zeminy (moze byt aj nevapenaty il a nevapenaty piesok pol na pol) + nejaka drevnata hmota, bud stiepka alebo mulcovacia kora. Ked nemas moznost namiesat alebo zdroje, tak jamy vypln na par cm raselinou, drevenou stiepkou a tam kde budu korene daj kupovany substrat pre cucoriedky, navrch zas raselinu. Keby si mala v blizkosti nejaky smrekovy alebo borovicovy les, mas vyhrate, lebo mozes pouzit ihlicnatu hrabanku v pomerne velkom mnozstve, aj s vrchnym nezotletym ihlicim aj s podlozim, aj so siskami. Pre cucoriedky je to optimalne, v tom si budu rochnit blahom.
Odpovedať
Tu na webe je postup do nadob, tiez som myslela ze tento rok skusim par takto: https://www.zahrada.sk/magazine/cucor...
Odpovedať
@zita19 no to ihlicie by som mohla niekde nabrat...dakujem, pobavila si ma s tym toaletakom :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@littlepony dik, vidis tam je super navod na namiesanie toho substratu...ale bojim sa trosku tych nadob no..aby to nepresychalo a netahalo potom z tych korenov. Nemam moznost polievat ich kazdy den cez leto.
Odpovedať
@cickamica netreba ich polievat denne, staci raz za tyzden poriadne (ako pri vsetkom) ale zas ak je objem substratu v nadobe maly, tak v horucavach rychlo presycha (ako pri vsetkom)
Odpovedať
@cickamica Ja som cucoriedky sadila tak ze som vykopala jamu asi 70cm a na dlzku asi 3 m, dala tam nopovu foliu ktoru som poprepichavala a vysypala raselinou,na spodok som dala makadamove kamene.V lete ich obcas polejem no ziadnu velku starostlivost im nevenujem..akurat ked im uz dozrievaju plody natiahnem sietku proti vtakom.Mam 4 rozne druhy a kooopec cucoriedok cele leto:) a asi za mesiac im dosypem trocha novej raseliny a pohnojim..
Odpovedať
@zita19 no ved toho sa bojim, preto si myslim ze bez nadoby to bude v tomto ohlade lepsie
Odpovedať
@karfunka super, takto nejak si to predstavujem, dakujem :) Tu sietku si niekde kupila? Je to nejaka specialna?
Odpovedať
@cickamica ono zas aj ta nadoba ma svoje vyhody. Cucoriedky uz necham tak, ale maliny sa chystam skrotit v maltovnikoch, nech sa nespaciruju hore dole po zahrade. 60 litrovy je uz megavelky maltovnik a stoji skoro nic, ked z neho odrezes dno, bude to v pohode aj vzhladom na vsakovanie a vzlinanie vlahy aj z bokov to bude chranene od splavovania vapna do substratu. Jamu na taky maltovnik nie je problem vykopat a aspon sa nemusis starat cim to ohradit. Su aj take dost velke vane na maltu, obdlznikove asi 120 litrove, tie v pohode vystacia na dve cucoriedky. A budu aj v nadobe aj vo volnej pode. A este sa okolo toho bude dat paradne kosit, ked h nechas trcat asi 5 cm nad zemou. So strunovkou to pojde paradne
Odpovedať
@zita19 no ale ja sa fakt bojim toho vysychania :D ma to velmi zneistilo 🤔 😬
Odpovedať
@cickamica ked tam namiesas dost dreveneho odpadu, tak ten bude fungovat ako spongia
Odpovedať
@cickamica maju ju v kazdom zahradnictve,no kvalita nic moc..uz je cela potrhana.Tento rok musim vymysliet nieco ine..Inak pomaha aj zavesit CD kade tade a pozlatka..to som riesila pri goji a zemolezu ,no zial nesoro,moc som sa ich min. rok nenajedla..Co nemame zakryte vsetko nam vydzobu vtaky,aj jahody,tie som nastastie stihla pozakryvat..Tento rok zakryjem vsetko:)
Odpovedať
Profilova fotka
Inšpirovali ste ma, idem tiež do toho :) Kde kúpim rastliny? Oplatí sa hornbach/bauhaus? Či radšej inde?
Odpovedať
@miselaho Je jedno kde ,hlavne treba vybrat dobru odrodu,hlavne odolnu.Ja mam Patriot,Bluecrop,Notrland, take osvecene..jednu som kupila v Mercury.. za 1€ vo vypredaji, netusim ako sa vola, nemala stitok a mala tolko cucoriedok ze parada:)A je fain si kupit take co idu po sebe,my sme mali cucoriedky cele leto:)jedna zacala koncom juna a skoncili v auguste..
Odpovedať
Profilova fotka
@karfunka no popozerám to. Potrebujem takú odolnú, ktorú netreba veľmi polievať, pretože som na záhrade len cez víkendy 😬
Odpovedať
Profilova fotka
@cickamica ...ešte ma napadlo do air-potov zasadiť....výborná vec...mám ich asi dvadsať rôznych velkostí...dáš tam nejakú jednoduchú kvapkovú závlahu a bude to bomba....no jasnéé :) ...že ma to hneď nenapadlo...asi zimný záhradný deficit už :( ...aj ja ich tak ešte pár pichnem....hlavne rašelinku profi kvalitku sa oplatí zainvestovať :) @miselaho ...to stačí raz za týždeň poliať....šak máš aj kvapkovú :)....dáš drenáž....divné slovo.
Odpovedať
@miselaho mam dve z hotnbachu, dokonca som ich kupovala niekedy v lete s velkou zlavou a kopou cucoriedok :-D a rastu uplne v pohode, hlavne kup zo dve tri odrody, lebo cucoriedky nie su samosprasne a potrebuju opelovacov @cickamica sietky proti vtakom bezne dostat, ale nam ich vlani vtaky potrhali, nakoniec sme na ten cas co dozrievali dali tu najredsiu tienovku co sa dava ma ploty Pritom nechapem, roky sme pouzivali tu siet proti vtakom a vydrzala. Bud su tie operence nenazratejsie alebo kvalita sietok je v prd*li 😐
Odpovedať
@karfunka to aj nam vtaky jahody ozobavaju, hrozno co bolo na drotenke uplne v pohode pooberali, aspon to na pergole ostalo, cucoriedky obrali z jedneho dna na druhy, hrach mi vyzobali zo strukov este na koreni a kukuricu som kazdy sulok obalovala sietkou do zemiakov. Este aj do paradajok sa pustili.
Odpovedať
@zita19 Presne ako u nas:) clovek sa moze snazit kolko chce a potom toto..No uz vymyslam co a ako..Na jahody planujem dat 6hrane pletivo a aj na hrozno nejaku siet.A cela zahrada bude ligotava od CDciek:)
Odpovedať
@karfunka tie nase svinuchy si z CD-ciek nerobia vonkoncom nic. Ja mam pocit, ze si do nich chodia kontrolovat make-up :-D Ja rozmyslam o plastovom pletive. S tymi sietkami sa blbo manipuluje. Zatial mame vybrate toto https://ploty-zahrady.com/produkty/pl...
Odpovedať
@karfunka ale tato siet vyzera lepsie ako tie pavucinky co som mala doteraz https://ploty-zahrady.com/produkty/za...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?