Recept na kvasáky- koľko soli?

26. aug 2017660
avatar
Autor

registrovaný 28. 6. 2017

409 príspevkov

6. aug 2017

Uhorky mi trosku prerastli, chcem urobit kvasaky. Dam tam list z hrozna, kopor, cesnak, feferonku..ale kolko soli na 4 litrovy pohar? Dakujem

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    6. aug 2017

    @tabalugativi   kvasaky su fajn, vidim, ci citam, ze si fajnsmeker :wink: co tam vsetko davas? Je to tak dobre a chutne.Na&nbsp4-litrovy pohar davam 4 lyzice soli. Davas aj chleba na urychlenie kvasenia? Robievam aj celorocne kvasaky, vydrzia az do dalsej sezony a dokonca aj do druhej. Zabudol som na dva pohare, ale boli velmi dobre, nezmaknute. Robia sa presne ako pises, nedava sa chlieb, prevari sa voda s solou, na 1 liter vody , 40 g soli, chutne a jedle a kvasakove su uz za jeden mesac  a hlavne vydrzia dlho, na Vianoce su vynikajuce.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov

    6. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspchlieb nedavam, nechutia mi tak ako bez neho...takze 4 lyzice na 4 litrovy pohar? A vodu prevaras vzdy? Sa mi uz dnes s tym nechce babrat, teraz som dosla zo zahrady, zrobena som ako kon...teda ako kobyla :P

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    430 príspevkov

    7. aug 2017

    Hmm ja to tam hadzem od oka...vodu vzdy prevarim a necham vychladnut, zmiesam so solou a tak nalievam na uhorky. A davam aj korku z chleba

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    7. aug 2017

    Rozne recepty udavaju rozne mnozstvo, akurat tiez stojim nad poharom a neviem sa rozhodnut :thinking:

  • avatar

    registrovaný 30. 6. 2017

    325 príspevkov

    7. aug 2017

    Na 4 litrový pohár dávam: na dno list viniča, na to kôpor, natlačím uhorky, pomedzi to napichám cesnak, na vrch dám feferónku. Nedávam chlieb. Pridám 3 lyžice soli a zalejem vodou, trošku "pretrepem" v pohári. Prekryjem tanierikom a nechám vykvasiť :wink: Nie na slnku, ale v teple. Jo a uhorky stredom poprekrajujem, ale tak aby ostali v celku :wink:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    471 príspevkov

    7. aug 2017

    Moje kvasaky: Natlacim do poharka oharky, ziaden kopor, ani cesnak, ale kus chrenu, 4 lyzice soli rozpustenej v teplej vode, zalejem po vrch a na vrch dam krajec chleba. Mnam

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    7. aug 2017

    Hmm...to je ale rozstrel tej soli, neviem sa dopatrat k nejakemu cislu, asi si vypocitam priemer a tolko tam nasypem :stuck_out_tongue: @tabalugativi &nbspty uz si zalozila ci stale cakas?

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    543 príspevkov

    7. aug 2017
  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    7. aug 2017

    My davame len sol a chlieb...na ten velky pohar dame asi 3 polievkove lyzice soli, zalejeme vodou a hore chlieb. Nicim nedochucujeme a su vyborne :slight_smile:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    7. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspaky je rozdiel medzi tymi normalnymi a celorocnymi? V postupe..lebo som to nejak nepochopila

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov

    7. aug 2017

    Fiiha, dakujem, to je receptov...ale stale neviem kolko tej soli lebo kazdy uvadzate inak :smiley::smiley::smiley::smiley:


    @stellael &nbspidem to nalozit a dam soli tak "primerane", odhadom...snad mi to nevytiahne slzy ked ochutnam :grimacing:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov

    7. aug 2017

    @zahradkarvlado &nbsptak ja mam naky vadny chory pohar, mne tam ziaden sedemdecak hore nevleze :grimacing::stuck_out_tongue:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    7. aug 2017

    @tabalugativi   chlieb nemusis davat, ale potom kvasenie trva dlhsie, s chlebom asi tak 4 dni, nechavam v zahrade na slnku a otacam pohar s uhorkami, aby sa sol dostala vsade, teda otaca mi pohar sused.Ako mi hovoril sused, so solou sa nema setrit, samozrejme zasa nie prehanat. Tak primerane, mne sa osvedcili tie 4 lyzice na velky pohar (4-litrovy). Vodu na rychlokvasaky neprevaram, davam zo studne. Tiez nedavam ziadne prisady, ale obcas experimentujem s vinicnym listom, s ribezlovym listom, samozrejme zopar feferoniek do sklenice, ale to vacsinou zjem iba ja :slight_smile: davam kvasit aj mlade cukety. Skusil som kvasit aj fazulku na struky, velmi chutne ako priloha.
    @salamandrazuza   Aky je rozdiel? Vlastne iba ta prevarena voda zarobena so solou a presne mnozstvo soli, na 1 liter vody 40g soli a do týchto celorocnych sa nedava hore chlieb :wink:. Ochutit vinnym listom, ci ribezlovym a dat cesnak ci feferoky, tak to je potom parada ked nacnes na Vianoce, alebo Velku noc, ci inokedy a taky dobry kvasak, hmmmm, mnaaam.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    8. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspaha, tak to teda velky rozdiel nie je...to by mohli aj tie necelorocne vydrzat cely rok nie? Som myslela ze to este sterilizujes. A fakt ich nechavas kvasit na slnku? Lebo mna varovali ze to sa nesmie, ze su potom ako blato :confused::no_mouth:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    409 príspevkov

    8. aug 2017

    Tak som to včera založila, muhaha :slight_smile: Keď budú hotové, podám hlásenie. Dala som feferonku, sol, cesnak, kopor a uhorky...a vinny list...tak uvidime :)

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    543 príspevkov

    8. aug 2017

    @tabalugativi &nbspno to je divné, mne tam vlezie..možno máš vadný sedemdecák ;)

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    8. aug 2017

    @salamandrazuza   hej, velky rozdiel to nie je, necelorocne davam s chlebom a nevydrzia, chytia plesen, ale vacsinou ich zjeme skor :wink: Ano, nechavam ich na slnku, ked nechas dlho, tak su blatove, vsetko treba s mierou, nechavam tie tri az styri dni a staci, obcas otocit pohar, nech sa sol dostane aj tym coboli hore. A vidis, predsa len maly rozdiel, tie celorocne rozkrajujem, teda skor narezavam, aby ostali cele a nerozkrojene, ale iba tie velike a este im davam dole spicky, aby neboli horke, ostatne nechavam v celku bez rezania, normalne kvasaky narezavam vsetky, okrem malickatych.

  • avatar

    registrovaný 30. 6. 2017

    325 príspevkov

    9. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspa prave preto nedavam chlieb a nenechavam kvasit na slnku, lebo potom sa do toho pusti plesen :wink: Takze ja vlastne robim celorocne :smiley::slight_smile: Chlieb sam o sebe povazujem za zdroj plesni, lebo uz po dvoch dnoch od upecenia v nom zacina taky plesnovy proces, obzvlast v teplom prostredi. :grimacing::confused:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    9. aug 2017

    @chillichilli    s chlebom mas uplnu pravdu. Su to rychlokvasaky, takrychlo vykvasit a zjest. Vsak sposobov ako na to je vela, kazdy si vyberie ten svoj a dolezite je, ten ktory mu chuti.Ked Ti vydrzia rok, ci dlhsie ako tyzden, tak su celorocne :wink:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    9. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspvsak jasne, rob ako ti chuti. Ja si radsej pockam viac dni na klasicke mliecne kvasenie, nie urychlene. Viem pochopit, ze nevies vydrzat, tiez sa na ne vzdy velmi tesim :slight_smile:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    9. aug 2017

    @salamandrazuza   kvasaky patria k letu, hej tesim sa vzdy na ne. Tento rok bude bez kvasakov, uhoriek vyslo iba zopar aj napriek zavlahe. Asi divny rok.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    9. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspno ja som tiez robila zatial len raz :thinking::unamused: ale vlani sa mi napriklad vobec nezadarilo, tak sa tesim aj z toho jedneho pohara teraz :slight_smile:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    9. aug 2017

    @salamandrazuza   pekne sa tes a vychutnavaj si ich, zelam Ti to, kvasaky su mnamka. Tiez dufam alespon v jeden pohar tnto rok a ten urobim bez chleba a na dlhsie ako celorcne, pripadne dam do viac mensich poharov, nech si mozem pochutnavat dhsie na kvasakoch a tak si predlzit leto. No jo kazdy rok sa vsetko nevydari, tak sa treba vytesovat z toho co je :wink:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    434 príspevkov

    9. aug 2017

    @alfazahradnik &nbsphaha mi hovor, vsak ja tu cely cas nadavam ze tento rok sa nedari NICOMU u nas :unamused:

  • avatar

    registrovaný 30. 6. 2017

    382 príspevkov

    9. aug 2017

    Joj toto by som si dal. Len nemám uhorky :unamused: Ale naši robievajú, tiež len uhorky, soľ, chlieb. Kvasia v teple, ale nie na priamom slnku. Neodmysliteľne patria k letu :)

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    329 príspevkov

    9. aug 2017

    @tabalugativi &nbsptak aj ja som zalozila, tak ledabolo...list vinica, sol, voda, kopor, uhorky...cesnak...uvidime co z toho bude :grimacing::thinking:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    9. aug 2017

    @salamandrazuza   hej, divny rok, snad iba tie cukety su tento rok OK, asi je cuketovy rok a inak rok k nicomu vo vsetkom, ale verim, ze pride ci pridu lepsie

  • avatar

    registrovaný 30. 6. 2017

    325 príspevkov

    10. aug 2017

    @alfazahradnik &nbsptak uz mi kvasiaaaaa :grimacing:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    10. aug 2017

    @chillichilli   supeeeeer, parada. Tak pekne kvasenie :wink: a potom dobru chut.

  • avatar

    registrovaný 30. 6. 2017

    325 príspevkov

    10. aug 2017

    @alfazahradnik &nbspdik, dala som tam hodne chilli, tak sa tesim na ohnive kvasaky

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama