Strapky na izbových rastlinách
@smoona ahoj, toto som nasla tu na stranke, na vsetky strapky sa podla mna pouzivaju tie iste postreky: https://www.zahrada.sk/atlas/skodce-na-rastlinach/strapka-sklenikova-chradnutie-rastlin-v-skleniku/
26. okt 2022Skoro po roku sa hlásim ale boj so strapkami som nevyhrala zozralo mi to skoro všetky izbovky
takze zacinam od takmer nuly. Chémiu som odmietla použiť. Nabudúce si musím dať pozor keď kúpim kvietok v obchode.
Nevie ešte niekto ci je napadnutá rastlina strapkami až tak, že keď si spravím odrezky z časti rastliny kde som napadnutie nevidela po čase sa aj tak zjavia a rastlinu mi zožerú? Ide mi o to ci vedia tie mrchy prežiť vo vnútri rastliny a počkať si kým to zasadim do zeme.2. sep 2023@smoona och tak to mi je luto. ja si pamatam tiez na take, ale to prisla o kvety moja svokra. o ale vyskusala vsetko a a tak . a to ona sa kvetinam v celku rozumie, no aj tak ich zachranit nedokazala
6. sep 2023
Pekný deň všetkým, poprosila by som Vás o radu ohľadne boja so strapkami na izbových rastlinách. Pomaly ale isto mi napadli všetky izbové rastliny, niektoré sú zasiahnuté menej, iné viac. Pravdepodobne som si tohto neželaného hosťa doniesla s novým zakúpeným kvetom. Žiaľ doteraz som nemala s týmto škodcom tú česť a tak som netušila o čo ide. Myslíte, že má zmysel rastliny zachraňovať alebo sa s nimi mám/budem musieť rozlúčiť? Začala som ošterovať domácimi receptami ako sprchovanie + jarová/mydlová voda, resp. potieranie alkoholom/alpou a statočne odstraňujem veľmi zasiahnuté časti - listy. Zatiaľ sa vyhýbam chemickým postrekom nakoľko nemám možnosť ich aplikácie v exteriéri avšak tie potvory sa začínajú nejako viac množiť
. Máte skúsenosť/radu ako takéto chemické prípravky aplikovať v interiéri - byte? A či existuje niečo skutočne účinné na strapky? Ďakujem za každú odpoveď a radu.