Recepty z paradajok

Pikantný kečup : 3 kg zrelých paradajok, 2 veľké cibule, 12 strúčikov cesnaku, 1 PL ( polievková lyžica ) korenia kari, 1 PL sladkej mletej papriky, 1PL štipľavej mletej papriky, 1,5 PL soli, 200 ml octu, 500-1000g kryšt. cukru ( podľa chuti ). Paradajky pokrájame na osminky, cibuľu na mesiačiky, cesnak rozpolíme, pridáme korenie kari, sladkú a štipľavú papriku a zvoľna varíme cca až do polovice pôvodného objemu. Horúcu masu rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime späť do hrnca. Pridáme soľ, ocot a cukor podľa chuti. Varíme na miernom stupni do zhustnutia. Čím dlhšie ho budeme variť, tým bude cukor viac karamelizovať, získa tým nielen na hustote ale aj na sladkosti i farbe. Akonáhle  hmota  tvorí cestičku a tzv. si poprdkáva je hotový. Horúci nalejeme do vyparených  fľaší na kečup ( cca 5 kusov z tejto dávky ),  uzavrieme a obrátime hore nohami. Vychladnuté otočíme a uložíme do komory.  Pozn. fľaše prípadne poháre po uzavretí namiesto otáčania balím do teplej deky a nechám vychladnúť.
Odpovedať
1
2
Šalát z paradajok a cibule : 3 kg paradajok, 5 ks veľkej cibule, 200 g kryšt. cukru, 4 PL ( polievkové lyžice ) vegety, 300 ml octu, 1 malá lyžička soli. Paradajky pokrájame na menšie časti, cibuľu na tenšie mesiačiky, pridáme ostatné suroviny, premiešame a necháme cca 1 hodinu postáť, aby pustili šťavu.  Dáme do pohárov, dolejeme šťavou, ktorú pustili a sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch. Dávka je cca na 7 kusov 3dcl pohárov. Dobrú chuť !
Odpovedať
Džem z paradajok : 3 kg paradajok, 1,5 kg kryšt. cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 balíčky želírovacieho prípravku, 2 lyžičky kyseliny citrónovej, 50 ml rumu Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovice a dáme variť. Mierne rozvarenú zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Vrátime do kastróla pridáme prísady okrem rumu a varíme na miernom stupni do husta. Odstavíme z plotne, pridáme rum, premiešame a plníme za horúca do pohárov ( cca 5 kusov 3dcl). Rum celú zmes zriedi, takže ho uvarte hustejší. Poháre uzavrite a otočte hore dnom. Pozn.  poháre balím do teplej deky, takže ich neotáčam. Dobrú chuť !
Odpovedať
@karlvonfelbar to je uzasna sada receptov, dakujem 🙂 ten lekvar ma zaujal..ako to chuti? A ten salat - tie rajciny sa tam pri sterilizovani nerozvaria? Nemam ten hrniec na to, sterilizujem v rure alebo hrnci obycajnom - tak od oka 🤔
Odpovedať
@karlvonfelbar ten šalát sa mi páči, aj chutí ako šalát? Nezlečovatie to?
Odpovedať
Ja som práve dorobila paradajky len tak naložené. Obarila som vodou, stiahla z kože (to znie drsne), pokrájala, natlačila do pohárov, do každého pohárika dala lyžičku soli a zasterilizovala. Cez zimu z toho robievam paradajkové polievky, alebo používam do všetkých receptov, kde sa bežne dávajú paradajky z konzervy 😉 Rýchly a jednoduchý recept.
Odpovedať
@littlepony @cokoladovyjoe džem chutí skoro ako šípkový a je redšej konzistencie. Šalát chutí ako paradajkovocibuľový šalát ešte zvyknem robiť aj to, že keď mi zostane uhorkový nálev, no uhoriek už nieto, do pohára nakrájam rajčiny, cibuľu a papriku a zalejem to tým sladkokyslým nálevom, no precedím ho, aby tam neboli tie bobuľky korenín. Zavarím na 80 st. 20 minút a hotovo.  :-)🙂
Odpovedať
@karlvonfelbar fíha, ako šíkový, to ma fakt láka 🙂 mňam. Tie recepty sú super. Ja som lenivá, paradajky som len nakrájala, zasypala troškou soli a zasterilizovala 🙂
Odpovedať
@karlvonfelbar fiha sipkovy lekvar? Ten milujem...skoda ze nemam tolko paradajok, rad by som to ochutnal :)
Odpovedať
@karlvonfelbar a vies poradit ako sterilizovat ked nemam ten hrniec?
Odpovedať
@boise ak by si  dal/a sterilizovať do  obyčajného hrnca, tak na spodok - dno hrnca treba dať nejakú starú látku, utierku a podobne, prípadne rošt alebo podložku, aby poháre neboli v priamom dotyku s dnom hrnca. Na to poukladať poháre, zaliať vodou do 3/4, prikryť pokrievkou a ak sa začne voda variť ( poháre začnú tancovať  🙂 tak rátaj 5 minút. Potom poháre vybrať a hotovo 🙂 Niektorí sterilizujú v umývačke riadu  alebo v rúre, no s tým nemám skúsenosť :-(
Odpovedať
@boise a ako si vlastne sterilizoval/a predtým ? Pridávaš recept aj so sterilizáciou a pýtaš sa ma ako máš sterilizovať, keď nemáš hrniec ? Zaujímavé ?!
Odpovedať
@karlvonfelbar ano pytam sa, lebo sterilizujem len dva roky a uz sa mi stihla cast pokazit 🙂 Nemam ten speci zavaraci hrniec kde si nastavim teplotu, tam smerovala moja otazka. Moja babka sterilizovala v rure, tam mi to vykypelo, skusam preto v normalnom hrnci. A neviem co robim zle, ci davam malo alebo vela vody, ako dlho to mam nechat. Preto sa pytam, neviem co je na tom zaujimave 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@boise ja zavaram v obycajnom hrnci, bez teplomera, s minutkami. Vacsinou uz viem, ze kolko co mam sterilizovat od chvile ked voda zasne vriet. Uhorky len necham zovriet a odstavim. Vsetko co je v octovom naleve. Alebo ak je toho viac ako mam velkych hrncov, tak necham 5 minut vriet a potom povyberam a necham vychladnut v deke. Kompoty pripad od pripadu, vacsinou staci 10  - 15 minut, ale sledujem co sa deje vo flasi. Visne ked zacnu praskat vyberam a necham vychladnut na volno, akurat na prilozim deku na vrch aby sa dosterilizavali viacka. Marhule sledujem kedy sa zacnu dvihat od dan. Tam je ´tazko povedat ci 10 alebo 15 minut, lebo vela zavisi od zrelosti.  Leco, pretlaky, moje oblubene pecene praradajky, catni, detske vyzivy, ktore plnim za horuca sterilizujem 10 - 15 minut podla elkosti poharov. Velke dlhsie, malicke staci 10 minut a bud necham vychladnut v hrnci alebo zakryte dekou. Struhane jablka, ovocne pretlaky, ktore sa plnia studene 20 - 25 minut, tiez podla velkosti poharov a toho ci budu chladnut v hrnci alebo v deke. Vodu davam tak do 3/4 poharov, na dno utierku. Dolezite je mat ciste viecka (nesterilizujem ale zalievam vriacou vodou tesne pred pouzitim. Gumicky na viecku musia byt pruzne a bez chyb, okraje poharov dokladne ocistene, nevystrbene. Pohare plnim tesne pod hrdlo, veci, ktore mozu spenit (mixovane neprevarane) dam este menej aby sa obsah nedostal pod viecko. Viecko musi byt pevne dotiahnute. A aj mne sa stava, ze nieco nechyti. A to sa pamatam, ze prve hrusky v hrnci som strazila tak v roku 1972 ako dietko skoloupovinne. (mimochodm to bol hrniec s teplomerom, mala som to strazit na 75° ale mne aj tak zovreli, lebo knizka bola zaujimavejsia ako nejaky teplomer 😛 ) Ked na to pridem hned po vychladnuti, tak vymenim viecko, rychle zohrejem a necham vychladnut, zvycajne to chyti. Ak zistim ze viecko sice drzi ale nie je distatocne preliacene, to znamena, ze to nie je celkom tak ako ma byt, tak to neham niekde v chladnicke a spotrebujem co najskor A nieked sa aj mne nieco pokazi. Ale nerobim z toho tragediu aj ked ma to teda nepotesi. Proste nevyslo, aj ked som sa snazila.
Odpovedať
@boise  tak toto som nevedela, lebo bolo spomenuté vo vašom  komentári recept aj so sterilizáciou a pýtate sa ma, ako sterilizovať . Preto mi to bolo divné 🙂 Ak nemáte teda zavárací hrniec s teplomerom, kúpte si nejaký väčší hrniec, do ktorého Vám vojdu poháre, na spodok - dno hrnca vždy dajte kus handričky alebo utierky, poháre dobre uzavrite, postavte do hrnca, vodou zalejte poháre do 3/4, prikryte pokrievkou a ak sa začne voda variť, rátajte 5 minút. Potom sporák vypnite, poháre vyberte a nechajte vychladnúť.  Poháre plňte iba po hrdlo a zalejte nálevom po okraj pohára, pri kečupe môžete  plniť pohár aj vyššie. Dúfam, že aspoň takto som Vám pomohla 🙂  Zle zavarené poháre rozoznáte tak, že ak by ste poklepkali nechtom po viečku ( po vychladnutí ) bude vydávať  dutý tón ( zvuk ), alebo keby ste  ich prevrátili hore dnom, bude Vám vytekať nálev spopod viečka. Takéto zaváraniny  najlepšie rýchlo spotrebujte  a držte ich medzitým v chlade. Prajem krásny dník a ospravedlňte menšie nedorozumenie 🙂
Odpovedať
@zita19 dakujem, skusim sa riadit tvojimi skusenostami, to je na nezaplatenie 😉 Nedorozumenie nevadi, to je nevyhoda pisanej komunikacie, ze nieco clovek nenapise, alebo napise a inak je pochopene, alebo si to len mysli a clovek na druhej strane to nema odkal vediet 😉
Odpovedať
@boise  asi tak 🙂 ak by si čokoľvek potrebovala, kľudne mi napíš 🙂
Odpovedať
@karlvonfelbar dakujem, rada sa priucim. Na tento rok som uz asi skoncila, vsetko uz berie plesen 😐😒😢
Odpovedať
😢😢😢
Odpovedať
Tak u  mna je zahradkova sezona ukoncena, vsetko dorazil mraz.. 😒 Vy este zbierate?
Odpovedať
@boise m este mame paradajky, ale uz len zlte hrusticky. Vacsina paradajok uz v komposte, tekvice pozbierane, uhorky zlikvidovane, papriky presadene v kvetinacoch na balkone. Uz len vysadit cesnak a zacat rylovat A este nas caka spracovanie tekvic, ale to ma cas, vsetky su ulozene v chate, tam mozu cakat na svoju prilezitost a moj cas
Odpovedať
@zita19 no mne zrovna zlte hrusky posli prve, popraskali a splesniveli po tych dazdoch..jak to  ze sa ti tak drzia? 😒 @boise ja uz nezbieram, su v krabici a  dozrievaju
Odpovedať
@tabalugativi viem ti ja? Vsak oni este kvitnu, stveraju sa po jabloni, zo zeme vyhnali nove. U nas to je jednoducho Adela, co jeste nevecerela😛 Kazdy rok. Uz sme ich oberali z rebrika spolu z jablkami 😛 Iste aj my sme nejake sme pohadzali do kompostu ale este tam kopa ostala
Odpovedať
@zita19 ako aj tie moje rastli jak blbe, ale po tych dazdoch prve zacali praskat po celej dlzke svinuchy
Odpovedať
@tabalugativi ja neviem co robim zle, mne v krabici vzdy splesniveju
Odpovedať
@boise tie moje su zelene a namiesto cervenania sa na nich momentalne objavuju nejake tmave flaky, takze mam obavy ze z toho tiez nic nebude
Odpovedať
@tabalugativi ja som zial uz na kupovanych 😒😞
Odpovedať
@boise uz aj ja...skoda
Odpovedať
@tabalugativi nevadi, vsak aj tie su dobre obcas, farma kamenicany maju super rajcinky, ale len tie take male...
Odpovedať
@boise no ja som ich kupila pred dvoma tyzdnami a otras, vodave, makke, bez chuti..ale neboli to tie cherry, ale tie trosku vacsie. Neviem ci to bolo zlym skladovanim alebo co, ale boli hnusne strasne
Odpovedať
@tabalugativi fuha to sa mne este nestalo 🤔
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?