Porast paprík
Galéria (9)

Je čas pripraviť sa na novú záhradkársku sezónu. Vhodnú odrodu paprík si vyberte už teraz

Záhradkárov už začínajú „svrbieť“ ruky, keďže sa pomaly blíži obdobie výsevu paprík a voľba vhodnej odrody je základom úspechu aj spokojnosti. Pripomeňme si preto niekoľko odrôd sladkej papriky, ktoré by v žiadnej záhradke nemali chýbať.

Odrody smotanovožltých paprík

Smotanovožlté papriky patria medzi najchutnejšie. Vo všeobecnosti sa vyznačujú jemnou, príjemnou paprikovou chuťou a výraznou arómou. Pripomeňme si preto tie najobľúbenejšie z nich, ktoré sa u nás pestujú. Všetky sú určené na zber v technickej zrelosti.

AMY

AMY – „klasika“, právom zaradená do našej kolekcie NEJ, je najpestovanejšou nehybridnou odrodou a nekorunovanou kráľovnou medzi poľnými paprikami. Táto veľmi skorá odroda stredného až nižšieho vzrastu poskytuje atraktívne, smotanové plody ihlanovitého tvaru s veľmi príjemnou, šťavnatou chuťou. Medzi hlavné prednosti odrody AMY patrí stabilne vysoký výnos a vynikajúci zdravotný stav rastlín.

Paprika AMY
Paprika AMY Foto: SEMO

AMYKA F1

Veľmi skorá hybridná odroda stredného vzrastu AMYKA F1 je určená na zber v technickej zrelosti. Plod je menší, smotanový, hrubostenný ihlan, ktorý v botanickej zrelosti dozrieva do červenej farby. Okrem priamej konzumácie sú plody vhodné aj na plnenie.

Paprika AMYKA
Paprika AMYKA Foto: SEMO

AMYKUS F1

Druhým hybridom typu AMY je odroda AMYKUS F1, paprika s hladkým, silnostenným, smotanovobielym plodom. Hlavnou prednosťou tohto hybridu je dobré olistenie vo vrcholovej časti rastliny, ktoré zabraňuje poškodeniu plodov slnečným úpalom. Odroda poskytuje stabilne vysoké výnosy tvarovo vyrovnaných plodov aj v menej priaznivých rokoch.

Hybridný efekt sa pri odrode AMYKUS F1 prejavuje vyššou vitalitou, stabilným výnosom a výraznou skorosťou. Je vhodná na pestovanie na poli aj vo fóliovníku.

Paprika AMYKUS
Paprika AMYKUS Foto: SEMO

Vďaka hybridnému šľachteniu sa pri oboch odrodách, AMYKA F1 aj AMYKUS F1, podarilo potlačiť výskyt antokyanových škvŕn. Majú geneticky blokovanú tvorbu antokyánu – fialového farbiva, ktoré pri odrode AMY spôsobuje fialové „líčka“ pri výrazných rozdieloch medzi nočnými a dennými teplotami vo fóliovníku alebo pri nižších teplotách na jeseň.

TIP: Plody nechajte dostatočne narásť, zbierajte ich však v smotanovobielej farbe, keď sú najchutnejšie. Počas „nalievania“ a zaobľovania plodu rastie do šírky jeho stena. Nevyzreté, predčasne odobraté plody sú menej chutné a rýchlo vädnú.

Odrody červených paprík (kapie)

Ak dávate prednosť červeným paprikám, pestujte kapie. Keď sa povie kapia, každý hneď vie, o čo ide. Pravdou však je, že ako kapie často nesprávne označujeme každú červenú papriku. Tento názov sme pritom prevzali od skutočnej červenej kapie – bulharskej odrody Kurtovskaja kapija.

Pravá kapia je paprika v botanickej zrelosti červená, s plochým plodom a pevnou stenou. Je vhodná na nakladanie, konzervovanie a sterilizáciu. Pevná dužina môže byť drobným hendikepom pri konzumácii v čerstvom stave, pri konzervovaní ju však jednoznačne oceníte – výsledný produkt nezmäkne ani po roku skladovania.

RAFAELUS F1

Osvedčenou voľbou je veľmi skorá hybridná kapia RAFAELUS F1 so širším ihlanovitým plodom. V technickej zrelosti majú plody zelenú farbu, v botanickej zrelosti tmavočervenú. Plody sú dvoj- až trojkomorové, hrúbka steny dosahuje približne 6 mm.

Rovnako ako jej predchodkyňa RAFAELA F1 je aj RAFAELUS F1 primárne určená na zber plodov v botanickej, červenej zrelosti. Pevné plody dobre znášajú transport aj krátkodobé skladovanie. Sú vhodné na priamu konzumáciu, ako aj na odjadrenie papriky a následnú sterilizáciu.

RAFAELUS F1 sa vyznačuje vysokým výnosom a odolnosťou voči pôdnym hubovým chorobám aj bakteriózam. Odporúčame pestovanie vonku na poli a vo fóliovníkoch. Na pestovanie v skleníkoch ju neodporúčame.

Paprika RAFAELUS
Paprika RAFAELUS Foto: SEMO

RADUZA F1

RADUZA F1 je v porovnaní s odrodou RAFAELA o niečo neskoršia, má však vysokú násadu širších plodov. Je určená predovšetkým na poľné pestovanie a zber plodov v botanickej (červenej) zrelosti na ďalšie spracovanie. Zberať ju možno aj v zelenej zrelosti.

Paprika RADUZA
Paprika RADUZA Foto: SEMO

RADMILA F1

RADMILA F1 je typ kapie s plošším plodom. Je vhodná na zber v zelenej zrelosti, prioritný je však zber plne vyzretých červených plodov. Plody sa zberajú na priamu konzumáciu aj na sterilizáciu. Vďaka plochému tvaru sú vhodné aj na priamu tepelnú úpravu – smaženie alebo grilovanie celých plodov.

Paprika RADMILA
Paprika RADMILA Foto: SEMO

LYDIA

Sortiment dopĺňa univerzálna nehybridná odroda LYDIA, vhodná na pestovanie vonku na poli aj vo fóliových krytoch. Jej štíhle ihlanovité plody rýchlo červenajú a zberajú sa výhradne v červenej zrelosti.

LUNGY F1

Prechodným typom medzi kapiami a ihlanovitými paprikami je hybridná odroda LUNGY F1 s veľmi dobrým zdravotným stavom. Je vhodná na poľné pestovanie, v chladnejších oblastiach aj do fóliovníkov a skleníkov.

Plody sú dlhšie ihlany s veľmi pevnou, stredne hrubou stenou, v technickej zrelosti stredne zelené a v botanickej tmavočervené. Sú vhodné na priamu konzumáciu v technickej, najmä však v botanickej zrelosti, ako aj na sterilizáciu (správajú sa ako kapie). Záhradkári ocenia jej univerzálnosť z pestovateľského hľadiska aj z pohľadu využitia plodov.

Paprika LUNGY
Paprika LUNGY Foto: SEMO
TIP: Ak vysádzame sadenice, ktoré už kvitnú alebo majú dokonca zárodky plodov, tieto je potrebné najskôr odstrániť.

Viac informácií nájdete na www.semo.cz.

Galéria k článku

Porast paprík
Paprika AMY
Paprika AMYKA
Paprika AMYKUS
Paprika RAFAELUS
Paprika RADUZA
Paprika RADMILA
Paprika LUNGY

Zdroj: PR článok SEMO a. s. 

Diskusie na tému článku