Kto z nás by sa netešil na prvú úrodu reďkoviek? Je to predsa prvá zelenina, ktorú môžeme zberať už v predjarí. Okrem koreňových buľvičiek si možno pochutnať aj na mladých listoch – v súčasnosti známych ako microgreens.
Marcovo-aprílové číslo časopisu Záhrada 2/2024 je v predaji už od 1. 3. 2024. Okrem pribalených semienok tyčkovej paradajky vás poteší rozhovor s vášnivou pestovateľkou tejto obľúbenej plodiny.
Vedeli ste, že šupky z pomaranča, citróna a iných citrusových plodov nemusia skončiť hneď v koši alebo komposte? Práve z nich si vieme vyrobiť lacnejšiu a ekologickejšiu alternatívu chemických čističov a osviežovačov.
Stonkový zeler je v našich kuchyniach stále ešte nedoceneným príbuzným buľvového zeleru. Chrumkavé stonky chutia čerstvé, dusené, restované, ale aj varené.
Ružičkový kel je všestranná zelenina, ktorá má mierne horkastú, korenistú chuť. V kuchyni má široké uplatnenie a my vám prinášame 5 nápadov, ako ho spracovať.
Valeriána je už niekoľko storočí známa najmä svojimi upokojujúcimi účinkami. Populárna bola aj počas druhej svetovej vojny, kedy sa podávala vojakom na zmiernenie úzkosti a liečbu ťažkých zranení. Čo všetko v sebe táto jemná rastlina skrýva?
Určite vám zostali zásoby jabĺk a mrkvy zo zimného uskladnenia. Keď už neviete, čo s nimi, skúste z nich spraviť domáci džús – bez konzervantov a ako náhradu za presladené džúsy z obchodu.
Februárové číslo časopisu Záhrada 1/2024 aj s darčekom – semienkami papriky – je v predaji už od 25. januára. Dozviete sa nielen to, čo odporúča pán profesor Hričovský, ale tiež všetko dôležité o pestovaní paprík v rozhovore so skúseným pestovateľom.
Zázvor sa so svojou korenisto-štipľavou chuťou považuje za jednu z najzdravších korenín. Za jeho charakteristickú ostrosť môže látka známa ako gingerol, ktorej sa pripisujú mnohé priaznivé účinky. Ako ich využiť pre svoje zdravie?