Šípky dozrievajú koncom leta až začiatkom jesene. Najvhodnejším obdobím na ich zber je október – november, ideálne v lese alebo ďalej od frekventovaných ciest. Zbierame ich, keď sú plody červené, zrelé a tvrdé.
Viete, že tekvice určené na vykrajovanie na Halloween sú jedlé a dokážeme ich využiť na mnoho spôsobov? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každú ich časť – od semienok až po šupky.
Aktinídia význačná – „minikivi“ – je popínavá liana so sladkými plodmi a na pergole hravo nahradí aj vínnu révu. Stačí ju vysadiť na slnečné stanovište a o zdravú úrodu budeme mať postarané.
Isto ste sa už s touto poliehavou rastlinou stretli vo vašej záhrade. U nás sa žiaľ považuje stále za burinu, a preto sa vytrháva a ničí. No práve to je najväčšia chyba! Portulaka je hotový poklad.
Skorocel je nielen jedlá bylina, ale hotový liečivý poklad. Táto divoko rastúca rastlina u nás bežne rastie pri cestách, na poliach, lúkach a záhradách. Svojím výzorom nie je ničím zvláštny, čo ale nemožno povedať o jeho liečivých vlastnostiach.
Koniec leta a začiatok jesene je sezónou dozrievania fíg. Kedysi boli u nás vzácnosťou, cudzokrajnou lahôdkou, ktorá sa objavovala v obchodoch hlavne v predvianočnom období v sušenom stave.