Recepty zo záhrady

Bez odšťavovača a straty vitamínov! Pripravte si elixír z rakytníka a arónie a naštartujte imunitu
Bez odšťavovača a straty vitamínov! Pripravte si elixír z rakytníka a arónie a naštartujte imunitu
Medzi menej známe a pestované plodiny, ktoré zbierame na konci sezóny, patria rakytník a arónia. Drobné plody vynikajú výraznými zdravotnými benefitmi, a navyše, je veľmi vhodné ich kombinovať.
Jedovatá zvnútra, liečivá navonok: Tinktúru a masť z muchotrávky červenej si pripravovali už starí rodičia
Jedovatá zvnútra, liečivá navonok: Tinktúru a masť z muchotrávky červenej si pripravovali už starí rodičia
V prírode nachádzame rôzne podoby krásy, ale tí skúsenejší vedia, že môže byť často klamlivá a skrývať nebezpečenstvo. Podobne ako ľuľkovec, ktorý niektorým pripomína čučoriedky, alebo muchotrávka červená, ktorá láka svojím vzhľadom už zďaleka.
Ako využiť liečivú silu pagaštanu? Pripravte si doma tinktúru, ktorú ocenia nielen vaše kĺby
Ako využiť liečivú silu pagaštanu? Pripravte si doma tinktúru, ktorú ocenia nielen vaše kĺby
Obdobie jesene ponúka mnoho plodov na rôzne využitie – ako jedlo, ozdoba či liek. Medzi ne patria aj plody pagaštanu konského. Ako využiť ich liečivé účinky?
Všetko o pestovaní a kvasení kapusty a príbeh mladej pestovateľky kvetov. Objavte jesenné tipy v novom čísle časopisu Záhrada!
Všetko o pestovaní a kvasení kapusty a príbeh mladej pestovateľky kvetov. Objavte jesenné tipy v novom čísle časopisu Záhrada!
Novembrové číslo časopisu Záhrada 8/2024 je v predaji od 10. 10. 2024. Dobré rady od pestovateľov vám pomôžu nielen s pestovaním hlávkovej kapusty, ale aj s kvetmi do kytíc a na sušenie.
Tri šípkové recepty: Sladko-kyselkavý likér nabitý vitamínmi, voňavý džem a bodka k mäsitým jedlám
Tri šípkové recepty: Sladko-kyselkavý likér nabitý vitamínmi, voňavý džem a bodka k mäsitým jedlám
Okrem toho, že si zo šípok môžeme pripraviť liečivý čaj proti prechladnutiu, sú tiež ideálnou surovinou na výrobu domáceho likéru, džemov i omáčok.
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Máte doma prebytok jabĺk a dochádzajú vám nápady na jeho zužitkovanie? Vyrobte si domáci jablčný ocot, ktorému sa kupovaný nevyrovná.
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Výroba domáceho vína je veľmi lákavá. Kým sa však pustíte do práce, tieto chyby ste mali poznať. Prevencia je vždy lepšia ako liečba.
4 overené recepty, ako využiť huby: Uvarte si chutné jedlá a zo zvyšku vyrobte domáce korenie
4 overené recepty, ako využiť huby: Uvarte si chutné jedlá a zo zvyšku vyrobte domáce korenie
Medzi obľúbené prvky v kuchyni patria aj huby. Jedlá z nich majú akýsi punc výnimočnosti až sviatočnosti. Ak hľadáte spôsoby, ako ich využiť, tieto odporúča nejeden záhradkár.
Pustite sa do domácej výroby vína. Vlastný vinič ani vinicu nepotrebujete!
Pustite sa do domácej výroby vína. Vlastný vinič ani vinicu nepotrebujete!
Keď si v súčasnosti chceme vyrobiť víno, nemusíme vlastniť ani vinicu a vinič ani pestovať. Môžeme si kúpiť muštové hrozno, prípadne priamo vylisovanú šťavu a pustiť sa do toho.
Čomu sa vyhnúť pri výrobe domáceho vína? Do pivnice choďte so sviečkou a pozor na množstvo síry, radí vinár
Čomu sa vyhnúť pri výrobe domáceho vína? Do pivnice choďte so sviečkou a pozor na množstvo síry, radí vinár
Pri výrobe vína je vždy lepšia prevencia ako liečba. Základom je spracovávanie zdravej suroviny a vykonávanie správnych úkonov v správnom čase.