Štedrovečerné zvyky našich predkov: Toto robili, aby mali dostatok úrody i vody

  • 23.12.2023

Pre našich predkov bolo vianočné obdobie magické. Spájalo sa s množstvom tradícií, zvykov i čarov, ktoré svedomito dodržiavali. Nikto totiž nechcel v dome či na poliach nešťastie.

Tradičné slovenské Vianoce
Foto: archív redakcie

Náradie na obrábanie pôdy pod stolom

Hospodári z Gemera si v minulosti na Štedrý večer po zotmení prinášali do gazdovských domov motyku, rýľ a drobné nástroje potrebné k obrábaniu pôdy. Tieto predmety poukladali pod stôl, aby tam odpočívali do tretieho rána. Niekedy ich odtiaľ odniesli až po Novom roku. Takto im vyjadrili vďaku za množstvo práce, vďaka ktorej mali dostatok úrody.

V Nitrianskom kraji zvykol gazda priniesť do domu časti pluhu a povraz. Časti pluhu sa uložili pod stôl a povrazom sa obviazali všetky štyri nohy stola. Symbolicky sa tak všetko živé i mŕtve zúčastňovalo Vianoc a verilo sa, že takto bude gazdovstvo vždy držať pokope. V tomto regióne gazda počas Vianoc obväzoval stromy slamou, aby aj ony pocítili štedrosť dňa dobre zarodili.

Pre dobrú úrodu i dostatok mlieka a vajec

V okolí Novohradu dávali na Štedrý večer pod stôl hrnček hore dnom, na ktorý položili za hrsť zaviazaného sena. Hrnček so senom ponechávali až do skončenia sviatkov. Po sviatkoch ráno gazda vyniesol seno do stajne a rozdelil ho kravám. Do hrnčeka nadojil od každej kúsok mlieka. Vďaka tomu mali mať kravy v budúcom roku vždy čo žrať a mali dávať dostatok mlieka.

Ak mala gazdiná sliepky, nesmela počas štedrovečernej večere vstať od stola, aby ani sliepky nevstávali z nevysedených vajec. Z upečeného pečiva sa dávalo aj sliepkam, aby dobre znášali vajcia.

Hlinený hrnček s mliekom
Foto: Shutterstock

Dostatok pečiva a zdravá voda

Už naši predkovia piekli na Vianoce dostatok pečiva. Malo byť predzvesťou bohatej úrody v nasledujúcom roku. Gazdiné často vypekali až do rána a ruky od cesta si obtierali o ovocné stromy, aby zabezpečili bohatú úrodu.

Do studne sa zvyklo nasypať trošku soli, aby v nej bola zdravá voda počas celého roka. V niektorých domácnostiach gazda s gazdinou dávali z každého jedla aj dobytku. Celé hospodárstvo sa pozametalo novou metlou ešte pred zotmením, zametať sa však muselo smerom od dverí, inak by si vymietli majetok.

Ostatné zvyky

Na Orave sa v niektorých domácnostiach dodnes zachovalo zviazanie nôh stola reťazou – aby bola rodina stále pohromade a na stôl sa dáva zrno, ktoré symbolizuje hojnosť, v iných regiónoch sa stôl posypal makom, čo vyjadrovalo zdravie a prosperitu. Na stole býval obrus, z ktorého sa na jar siala.

25.decembra sa nepracovalo, tento deň bol venovaný oddychu. Ráno niekto z rodiny priniesol vodu z potoka, do ktorej sa vhodila minca a všetci sa v nej umyli. Malo to priniesť zdravie a bohatstvo. Voda sa následne vyliala pod stromy a dobytku.

Orava
Foto: Shutterstock

Vianočné ľudové pranostiky

  • Keď je na Štedrý deň jasno, bude dobrá úroda. Ak je hmla, bude planá.
  • Štedrý deň jasný každému je milý, dáva Pán Boh vína, požehná obilí.
  • Ak je počas polnočnej omše nebo jasné, bude budúci rok dobrá úroda. Ak je zamračené, bude prázdna stodola.
  • Mnohé dažde pred Vianocami neškodia toľko oziminám, ako po Vianociach.
  • Lepšie Vianoce treskúce, než tekúce.
  • Ak sa na Vianoce voda z neba leje, starosť o úrodu hlavu vám zohreje.
  • Jasné Vianoce – plné stodoly, tmavé Vianoce – prázdne stodoly.
  • Ak na Vianoce visia z odkvapov cencúle, bude dobrý rok.

Za celú redakciu Záhrada.sk vám prajeme krásne a pokojné sviatky!

Galéria k článku

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock, redakcia

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu