5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade

  • 05.09.2024

Rakytník sa právom považuje za superpotravinu. Okrem jeho liečivých účinkov sme sa zamerali na správny zber a pridali sme niekoľko receptov na spracovanie.

Recepty z rakytníka
Rakytník môžeme mraziť, sušiť a vyrobiť z neho domáci džem či šťavu. Foto: iStock

Čo všetko obsahuje rakytník

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je občas označovaný aj ako „citrus severu“. Toto prirovnanie mu sedí hlavne pre jeho vysoký obsah vitamínu C a sladkokyslú chuť malých oranžových a žltooranžových bobúľ. Okrem vitamínu C obsahujú tieto drobné plody aj vitamín A, vitamín E, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny a oleje.

Všestranné účinky rakytníka na naše zdravie

Nie je tajomstvom, že plody rakytníka obsahujú takmer najvyššiu výživovú hodnotu spomedzi všetkých zdravých potravín na svete.

Iba jedna malá bobuľa rakytníka obsahuje potrebnú dennú dávku vitamínu C, ktorá sa postará o našu lepšiu imunitu a obranyschopnosť organizmu, chráni pred sezónnymi chorobami ako chrípka, nachladnutie, angína, kašeľ alebo bolesť hrdla. Taktiež uvoľňuje stres, pomáha lepšie sa koncentrovať a zlepšuje pamäť a výkonnosť u aktívnych športovcov.

Vďaka vitamínu E pôsobí rakytník aj v oblasti dermatológie a kozmetiky. Tento vitamín regeneruje pokožku a zastavuje starnutie buniek. Rakytník tiež zlepšuje trávenie, znižuje kyslosť žalúdočných štiav, pomáha pri pľúcnych chorobách, pri problémoch s kĺbmi a podporuje rekonvalescenciu po rôznych zákrokoch, úrazoch a chorobách.

Rakytník
Iba jedna malá bobuľa rakytníka obsahuje potrebnú dennú dávku vitamínu C, ktorá sa postará o našu lepšiu imunitu a obranyschopnosť organizmu. Foto: iStock

Ako sadiť rakytník a kedy zbierať rakytníkové bobule

Krík rakytníka je husto obrastený konárikmi s množstvom malých bobúľ. Žltooranžové až oranžové zafarbenie bobúľ spôsobuje vysoký obsah betakaroténu. Ponuka odrôd je naozaj široká, nájdete v nej tŕňové i beztŕňové odrody a určite si z nich vyberiete.

Je však dôležité spomenúť, že ide o dvojdomú rastlinu, takže si treba zaobstarať samčí i samičí kríček. Pre lepšiu úrodu sa odporúča kúpa jednej samčej a viacerých samičích rastlín. Tiež treba myslieť na to, že rakytníku sa nemusí dariť, ak je v jeho blízkosti zasadený krík bazy čiernej.

Rakytník môže prakticky poslúžiť aj pri budovaní súkromia – dá sa totiž využiť ako živý plot. Pri plánovaní výsadby je však dobré vedieť, že svojim rastom môže obmedzovať a potláčať v raste okolité rastliny.

Rakytník
Čas zberu rakytníka záleží od konkrétnej odrody. Foto: iStock

A ako zbierať rakytník čo najefektívnejšie?

Niekto volí zber, až keď sú bobule po prvom mraze, a to odstrihnutím jednotlivých vetvičiek. Ďalšia možnosť je zbierať drobné bobule v rukaviciach. Rýchlym spôsobom zberu je aj striasanie bobúľ na plachtu vystretú pod kríkom. Existuje na to tiež originálny a záhradkármi už overený postup, kedy sa z krov zrežú celé zarodené výhony.

Kedy oberať rakytník tak, aby bol plný vitamínov?

Čas zberu rakytníka záleží od konkrétnej odrody. Je pravda, že rakytníkové bobule sa zbierajú jednoduchšie počas zimy, no pre mnohých záhradkárov je už potom chuť bobúľ nevyhovujúca a vplyvom mrazu môžu stratiť aj na výživovej hodnote a to znehodnotením cenných olejov, ktoré obsahujú.

Rakytníkový čaj
Rakytníkový čaj Foto: iStock

Využitie rakytníka v domácnosti

K najjednoduchším spôsobom uchovania všetkých zdraviu prospešných látok rakytníka patrí mrazenie. Môžete mraziť celé bobule v sáčkoch alebo nádobách, prípadne zamrazte ich 100 % šťavu. Pri zbere a spracovaní rakytníka sa neodporúča používať kovové predmety.

Domáca rakytníková šťava

Ak sa chcete vyhnúť klasickému odšťavovaniu alebo mixovaniu bobúľ, prepasírujte ich poriadne cez plastové sitko a následne stláčajte cez gázu. Veľmi efektívne sa zamrazí naliata do formy na výrobu ľadových kociek. Mrazenú šťavu v podobe ľadových kociek potom jednoducho pobaľte do sáčkov a skladujte v mrazničke.

Rakytníkový olej

Ani šupky z odšťavených bobúľ určite nevyhadzujte. Zalejte ich kvalitným extra panenským olejom a nechajte lúhovať 2 dni v rúre pri teplote 60 stupňov. Skladuje sa v tmavej fľaštičke na chladnom mieste. Rakytníkový olej je vhodný na potieranie kŕčových žíl, hojenie rán a kĺbov ako aj na odstránenie celkovej únavy svalstva.

Rakytníkový olej
Rakytníkový olej Foto: iStock

Rakytník v mede

Tento recept je mimoriadne jednoduchý a splní účel zachovania čo najviac vitamínov. Stačí naplniť sklenený pohár umytými bobuľami rakytníka a zaliať ich medom. Takto uložené v chladničke ich užívame po lyžiciach pravidelne každý deň. Ak do medu pridáte aj štipku škorice, získate zaujímavú chutnú obmenu.

Rakytníkové želé

2kg bobúľ podlejeme kúskom vody a povaríme. Uvarené bobule rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko. Výslednú šťavu zohrejeme, pridáme želírovací prostriedok (2 sáčky Gelfix 1:1), 2 kg cukru a povaríme aspoň 5 minút. Ak sa na vrchu tvorí pena, odstránime ju lyžicou. Horúce želé nalievame do čistých pohárikov a otočíme hore dnom. Prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť.

Rakytníkové želé
Rakytníkové želé Foto: iStock

Rakytníkový čaj a výluh

Nielen plody rakytníka sú mimoriadne zdravé. Okrem nich netreba zabudnúť ani na liečivé účinky listov a konárikov. Stačí ich usušiť a zaliať vriacou vodou. Čaj je najlepší zo sušených bobúľ alebo odšťavených šupiek a rakytníkový výluh na kúpeľ zasa z listov a konárov.

Rakytník sa dá tiež zavárať ako ovocný kompót buď vrstvením s cukrom, alebo plody len zalejeme cukrovým sirupom a následne zasterilizujeme.

Rakytníkový čaj
Rakytníkový čaj Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: iStock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?