Bioochrana záhrady svojpomocne: Vyskúšajte overené recepty, týchto 30 rastlín vám pomôže!

  • 20.05.2019

Rastliny chránia rastliny – i tak možno nazvať spôsob ochrany úžitkových druhov využitím účinných látok iných rastlín. Pomocou postrekov a zálievok, ktoré vieme pripraviť z rôznych druhov rastlín, sa môžeme pokúsiť ochrániť našu zeleninu, ovocie i kvety pred hubovými chorobami či živočíšnymi škodcami.

Bioochrana záhrady svojpomocne: Týchto 30 rastlín vám pomôže

Je pravda, že mnohé rastlinné preparáty nepôsobia tak razantne, ako chemické ochranné postreky a pri premnožení škodcu či choroby sú zvyčajne neúčinné. Preto postrekujeme jednak preventívne, ale i hneď na začiatku napadnutia rastlín a ich aplikáciu často opakujeme. Pri preventívnej aplikácii ide o posilnenie rastu a spevnenie pletív cieľových druhov, čo následne vedie k vyššej odolnosti proti chorobám a škodcom. Po napadnutí si okrem postreku pomáhame manuálnym zberom škodcov a hubami či baktériami poškodených častí rastlín, ktoré zničíme.

Výhodou prírodných postrekov je ich minimálne riziko, rýchly rozklad a tiež to, že nespôsobujú deštrukciu rôznorodých živých organizmov, ako je to často pri chemických prípravkoch. Tie sú nezriedka veľkým problémom pre včely a iný užitočný hmyz.

1. Žihľava dvojdomá

Je ľahko dostupná a pozná ju každý. Aj nezáhradkár. Výluhy z vňate zlepšujú rast rastlín, stabilizujú a spevňujú pletivá, čo ich nepriamo chráni pred roztočcami a voškami. Vo forme zálievky zlepšujú pôdnu aktivitu, postrek na list používame ako listové hnojivo i proti chloróze. Postrek aplikujeme i pri napadnutí rastlín roztočcami a voškami.

Žihľava

Zákvas:

1 kg čerstvej alebo 200 g sušenej žihľavy zalejeme 10 l vody a necháme 10 až 14 dní kvasiť. Prefiltrujeme. Riedime vodou v pomere 1 : 20, používame ako zálievku záhonov pred i po výsadbe, máčame korene pred vysadením. Používame tiež ako postrek na dreviny.

Macerát:

1 kg čerstvej žihľavy zalejeme 10 l vody, lúhujeme 12 hodín. Prefiltrujeme a postrekujeme napadnuté rastliny.

Obohatený macerát:

1 kg čerstvej žihľavy zalejeme 10 l vody, necháme tri dni kvasiť, prefiltrujeme. Na 1 l macerátu pridáme 0,5 l odvaru z prasličky zriedeného 20-krát a používame ako postrek.

2. Praslička roľná

Nájdeme ju na trochu vlhkejších miestach. Na niektorých poliach a lúkach sa vyskytuje ako trváca burina. Pri bioochrane má široké využitie, účinkuje proti hubovým a bakteriálnym chorobám, používame ju pri predjarnej ochrane ovocných stromov pred pučaním proti múčnatke, monílii, chrastavitosti, hrdzi a kučeravosti broskýň. Využijeme ju aj proti čiernej škvrnitosti ruží. Proti padaniu klíčnych rastlín v nej máčame osivo pred výsevom, následne ňou pôdu zalievame. Používame ju aj proti voškám a roztočcom, napríklad proti roztočcom na rajčinách a uhorkách. Pri použití na zemiaky je účinnejšia v zmesi s kostihojom a žihľavou.

Praslička

Odvar:

1 kg čerstvej alebo 150 g sušenej vňate zalejeme 10 l vody, máčame 24 hodín, potom varíme 30 minút, prefiltrujeme. Zriedime vodou v pomere 1 : 5. Používame ako zálievku a postrek. Na zlepšenie účinnosti môžeme do zriedeného odvaru pridať 5 % vodného skla.

Obohatený odvar:

50 g sušenej vňate máčame 24 hodín v 1 l vody. Povaríme 20 minút, prefiltruejme, zriedime v pomere 1 : 5. Pridáme 0,3 % mazľavého mydla a zmiešame so žihľavovým výluhom v pomere 1 : 1.

3. Výhonky a listy rajčín

Môžeme ich využiť proti voškám, roztočcom, bzdochám, húseniciam mlynárika kapustného, skočkám. Preventívne pôsobia ako repelent proti mlynárikovi kapustnému.

Rajčina

Macerát:

4 kg čerstvých alebo 400 g sušených listov rajčín zalejeme 10 l vody a necháme tri dni lúhovať. Prefiltrujeme, 2-krát zriedime a pridáme 40 g mazľavého mydla.

Repelentný macerát:

2 hrste drvenej vňate lúhujeme 2 h v 2 l vody. Prefiltrujeme a striekame hlúboviny v období náletu mlynárika kapustového.

4. Vratič obyčajný

Nájdeme ho bežne na lúkach a medziach. Vňať i samotný kvet má široký záber proti škodcom, ako sú ako kvetopas jahodový, piadivka jesenná, roztočce, piliarky, mravce, vošky, pandravy, vŕtavka mrkvová, obaľovač jabloňový. Pôsobí aj na hubové choroby, múčnatku, hrdzu a proti bakteriózam na rajčinách a zemiakoch.

Vratič

Macerát:

300 g suchých kvetov zalejeme 10 l vody, lúhujeme tri dni, prefiltrujeme a 2-krát zriedime.

Odvar:

300 g suchých kvetov zalejeme 10 l vody, lúhujeme 24 h, povaríme 30 min, prefiltrujeme a použijeme neriedené.

5. Cesnak kuchynský

Používame cesnakové strúčiky, ktoré pôsobia proti voškám, roztočcom, ale i baktériovým chorobám, ako sú hrdza a botrytída. V predjarí ho vo forme zálievky aplikujeme na dezinfekciu pôdy.

Cesnak

Macerát:

150 g rozdrveného cesnaku zalejeme 10 l vody, 24 h lúhujeme a prefiltrujeme. Pridáme 100 g mazľavého mydla. Neriedené používame ako postrek 3-krát po sebe v trojdňových intervaloch.

6. Tabak fajkový

Účinkuje proti voškám, moliciam a húseniciam ako postrek. V skleníku škodce vydymíme.

Tabak

Odvar:

200 g tabaku Taras Buľba 24 h lúhujeme v 5 l vody, hodinu povaríme, prefiltrujeme. Pridáme 100 g mazľavého mydla a zriedime v pomere 1 : 1 s vodou.

Dym:

Večer v uzavretom skleníku zapálime tabak vo včelárskom dymáku a necháme pôsobiť do rána. Potom dobre vyvetráme.

Ďalšie účinné rastliny

7. Aksamietnica (kvitnúca vňať)

Účinnosť na škodlivé činitele: vošky, hubové choroby, dezinfekcia gladiolových hľúz

Receptúra a použitie: 3 kg kvitnúcej posekanej vňate lúhujeme 48 h v 10 l teplej vody, prefiltrujeme a pridáme 40 g mydla.

8. Breza biela (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: preventívne proti chrastavitosti plodov a hubovým škvrnitostiam listov

Receptúra a použitie: 1 kg zelených listov zalejeme 10 l vody, necháme 10 dní kvasiť na slnku v nekovovej nádobe, rozriedime vodou v pomere 1 : 5.

Breza

9. Cibuľa (celá rastlina)

Účinnosť na škodlivé činitele: vŕtavka mrkvová, hubové choroby

Receptúra a použitie:
a)
500 g zalejeme 10 l vody, 24 h lúhujeme, prefiltrujeme, 10 krát zriedime, ošetrujeme pôdu pri napadnutí mrkvy.
b) 200 g zalejeme 10 l vody, 24 h lúhujeme, prefiltrujeme a striekame.

10. Čierna baza (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: vošky, húsenice

Receptúra a použitie: 1 kg listov lúhujeme v 10 l vody 24 h, prefiltrujeme a striekame.

Baza

11. Horčica roľná (semeno)

Účinnosť na škodlivé činitele: roztočec jabloňový

Receptúra a použitie: 200 g rozdrveného semena zalejeme 10 l vody, 12 h lúhujeme, prefiltrujeme a striekame.

12. Dub letný (listy, kôra)

Účinnosť na škodlivé činitele: žravý i cicavý hmyz, repelent proti mravcom

Receptúra a použitie: 1 kg zmesi listov a kôry zalejeme 10 l vody, necháme 10 dní kvasiť, scedíme, na postrek zriedime 1 : 5 až 1 : 10, neriedený použijeme ako repelent proti mravcom.

13. Hlúboviny (listy) 

Účinnosť na škodlivé činitele: nádorovitosť hlúbovín

Receptúra a použitie: 1 kg nasekaných listov hlúbovín zalejeme 10 l vody a necháme kvasiť na slnku 10 – 14 dní, scedíme, striekame rastliny a zalievame záhony.

14. Chren dedinský (list, korene)

Účinnosť na škodlivé činitele: monilióza kôstkovín a jadrovín

Receptúra a použitie: 300 g posekaných koreňov a listov zalejeme 10 l teplej vody, lúhujeme 12 h, striekame.

Chren

15. Kapsička pastierska (celá rastlina)

Účinnosť na škodlivé činitele: dezinfekcia a únava pôdy

Receptúra a použitie: 500 g sekanej rastliny zalejeme 5 l vody, lúhujeme 12 h, na zálievku zriedime 3-krát, na postrek 5-krát, aplikujeme pred výsevom a výsadbou.

16. Kapucínka väčšia (listy, stonky)

Účinnosť na škodlivé činitele: proti hubovým chorobám, najmä hrdziam

Receptúra a použitie: 2 hrste zelených častí zalejeme vriacou vodou aby boli ponorené a 15 minút miešame, scedíme, používame na dezinfekciu vopred očistených rakovinových rán na drevinách.

17. Kostihoj lekársky (vňať, koreň)

Účinnosť na škodlivé činitele: cicavé škodce, hubové
choroby

Receptúra a použitie: 1 kg posekaných listov a koreňov v pomere 3 : 1 zalejeme 10 l vody, 24 h lúhujeme, prefiltrujeme, riedime 1 : 3, vhodné kombinovať so žihľavou.

Kostihoj

18. Lopúch (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: húsenice na kapuste, reďkovke, zelenine

Receptúra a použitie: 3 kg posekaných listov zalejeme 10 l vody, 3 dni lúhujeme, prefiltrujeme, striekame.

19. Mrkva siata (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: kvetárka cibuľová

Receptúra a použitie: 50 g čerstvých listov zalejeme 10 l vriacej vody, necháme 24 h lúhovať, scedíme, striekame cibuľoviny, ale na jar i pôdu v čase náletu dospelého hmyzu.

20. Ostrôžka poľná (celá rastlina)

Účinnosť na škodlivé činitele:  mlynárik ovocný i kapustový, molička kapustná, mníšky, méry, chrobáky, húsenice

Receptúra a použitie: 1 kg nasekanej rastliny zalejeme 10 l vody,
lúhujeme 48 h, prefiltrujeme, striekame.

Ostronôžka

21. Orlíček obyčajný (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: vošky, cicavý hmyz

Receptúra a použitie: 100 g sušených listov zalejeme 10 l vody, lúhujeme 12 h, prefiltrujeme, striekame.

22. Palina pravá (vňať, kvety)

Účinnosť na škodlivé činitele: húsenice, vošky, mravce, roztočce, obaľovač jabloňový, molice, mlynárik kapustový, vŕtavka mrkvová, mechúrnatka vejmutovková

Receptúra a použitie:
a)
300 g posekanej rastliny zalejeme 10 l vody, lúhujeme 4 dni, prefiltrujeme, postrekujeme na jar.
b) do výluhu (a)) pridáme 1 % vodného skla, striekame na jar a na jeseň v období náletu hmyzu.

23. Papraď samčia (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: cicavý a žravý hmyz, slimáky

Receptúra a použitie: 1 kg čerstvých listov (100 g sušených) zalejeme 10 l vody, lúhujeme 3 dni, prefiltrujeme, neriedený ako zimný postrek proti voškám, štítničke, puklici, voške krvavej a v lete proti slimákom, riedený 1 : 10 ako letný postrek proti hmyzu.

Papraď

24. Púpava lekárska (koreň, listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: cicavý hmyz, vošky, méra, roztočce

Receptúra a použitie: 200 g nasekaných koreňov alebo 400 g nasekaných listov 3 h lúhujeme v 10 l vody, prefiltrujeme, hneď postrekujeme v čase pučania a po odkvete drevín v 14-dňových intervaloch.

25. Rebarbora (listy)

Účinnosť na škodlivé činitele: voška maková, vošky na fazuli, čerešni, višni, čiernej baze, molička cesnaková, slimáky, húsenice, larvy.

Receptúra a použitie:
a) 500 g listov povaríme v 3 l vody, prefiltrujeme, neriedime.
b) 1 kg listov zalejeme 10 l vody, necháme 3 dni kvasiť, filtrujeme a riedime 1 : 5 až 1 : 10, neriedený používame v zálievke proti slimákom.

26. Rebríček obyčajný (kvety)

Účinnosť na škodlivé činitele: proti rôznym hubovým chorobám

Receptúra a použitie: 20 g suchých kvetov lúhujeme 24 h v 1 l vody, prefiltrujeme, používame aj do zmesí s inými výluhmi.

27. Rumanček kamilkový (kvety)

Účinnosť na škodlivé činitele: voška krvavá

Receptúra a použitie: 50 g suchých kvetov lúhujeme 12 h v 5 l vody, prefiltrujeme a uchovávame v tmavej fľaši, najprv vošky mechanicky odstránime a potom natrieme roztokom, viackrát opakujeme.

Rumanček

28. Stračonôžka (korene)

Účinnosť na škodlivé činitele: húsenice škodiace na listoch

Receptúra a použitie: 100 g rozdrvených koreňov zalejeme 10 l vody, lúhujeme 48 h, prefiltrujeme, striekame.

29. Štiavec tupolistý (korene)

Účinnosť na škodlivé činitele: múčnatka najmä na uhorkách, jabloniach, ružiach

Receptúra a použitie: 150 g čerstvých koreňov rozmixujeme v 1 l vody, 12 h lúhujeme, prefiltrujeme, striekame.

30. Zemiaky (hľuzy)

Účinnosť na škodlivé činitele: vošky

Receptúra a použitie: Striekame neslanou vodou z varených zemiakov.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – máj 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – máj 2024
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Koleus – pestrofarebná žihľava, ktorá nepŕhli
Koleus – pestrofarebná žihľava, ktorá nepŕhli
7 úžasných vecí, ktoré vyrobíte zo smrekových výhonkov. Takúto čokoládu ste ešte nejedli!
7 úžasných vecí, ktoré vyrobíte zo smrekových výhonkov. Takúto čokoládu ste ešte nejedli!