Krásna a chutná mandľa: Kde sa jej bude dariť?
Mandľu obyčajnú, teplomilný strom, príbuzný a veľmi podobný broskyni, si zamilujete nielen pre sladké jadrá, ale aj kvôli krásnym kvetom.
Výživová hodnota
Energetická hodnota 100 g nelúpaných jadier sa blíži 600 kcal. Okrem tuku a bielkovín obsahujú vyššie množstvá horčíka a vápnika, ďalej draslík, železo, zinok a selén.
Ako a kde pestovať mandle
Všeobecne sa mandle pestujú v najteplejších oblastiach do 250 m n. m., na chránených stanovištiach s vápenitou a dobre priepustnou pôdou. Existujú aj odolnejšie odrody vhodné do chladnejších oblastí. Nevysádzame ich do mrazových kotlín a zamokrených studených pôd. Lepšie znesú sucho než vysokú hladinu podzemnej vody alebo vlhko.
Je lepšie vysadiť minimálne dve rastliny, pri cudzoopelivých odrodách je to nutnosť. Ak sa chceme dočkať bohatej úrody, uprednostníme neskoré odrody, je vyššia šanca, že kvety na jar nespáli mráz.
Koruna sa nemusí nutne udržiavať otvorená, ako je to pri broskyniach alebo marhuliach, dozrievanie plodov totiž nie je závislé od prístupu slnka. Tvarovací rez robíme na jar, neskôr v lete skracujeme bujné výhony.
Zber mandlí a uskladnenie úrody
Skoré odrody dozrievajú už v auguste, neskoré až o dva mesiace neskôr. Zrelosť sa pozná podľa praskania zeleného obalu škrupiny. Pod strom podložíme textíliu a postupne zbierame, čo opadne.
Ak jadrá ponecháme v škrupine, dôkladne ich očistíme od zeleného obalu, usušíme na sitách, potom vydržia aj niekoľko rokov. Dôležité je skladovanie na dobre vetranom suchom mieste.
Naša voľba odrôd
- Ferragnes – neskoro kvitnúca odroda, odolná mrazu, samoopelivá, zrelosť koncom augusta
- Pfalzer Fruchtmandel – vhodná aj do nadmorskej výšky okolo 400 m n. m., cudzoopelivá, zrelosť od septembra do októbra
- Supernova – skoro kvitnúca odroda iba do teplých oblastí, samoopelivá, zrelosť od októbra
Existuje niekoľko variet mandlí. Varieta dulcis je sladká mandľa, amara je typická tvrdou škrupinou a horkým jadrom.
Viete, že…
…sa mandľa na našom území pestuje približne 400 rokov ako okrasná aj úžitková drevina?
…strom v dobrých podmienkach dorastie do výšky až 10 metrov? Existujú však i menej vzrastné odrody s kompaktnou korunou.
…v najteplejších oblastiach môžete ešte objaviť naozaj staré stromy? Ide o pozostatky pôvodných mandľových sadov.
…pozitívnou vlastnosťou je postupné kvitnutie? Preto aj na skoro kvitnúcich odrodách je po namrznutí predpoklad zostatkovej úrody.
2 spôsoby, ako zužitkovať úrodu
Okrem vysokého podielu tuku obsahujú plody bohatú zásobu bielkovín. Konzumujeme ich lúpané aj nelúpané, mnoho vitamínov a minerálnych látok sa nachádza aj v tenkej hnedej šupke.
Bezlepková mandľová múka
Nelúpané mandle dáme do hrnca a zalejeme horúcou vodou. Necháme stáť asi 5 minút a potom šupku olúpeme. Po vychladnutí na jemno zomelieme v mlynčeku alebo rozmixujeme v mixéri. Používame do cukroviniek a dezertov ako náhradu múky.
Pražené mandle
Mandle sparené vo vriacej vode olúpeme, jadrá rozdelíme na polky. Na rozpálenej panvici s kvapkou oleja restujeme do ružova, necháme chvíľku na servítke, nakoniec jemne osolíme, prípadne okoreníme.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujete niekto? Je z toho realne aj uroda? Tu som si teraz v magazine pecitala…