Krásna a chutná mandľa: Kde sa jej bude dariť?

  • 15.09.2022

Mandľu obyčajnú, teplomilný strom, príbuzný a veľmi podobný broskyni, si zamilujete nielen pre sladké jadrá, ale aj kvôli krásnym kvetom.

Krásna a chutná mandľa: Kde sa jej bude dariť?

Výživová hodnota

Energetická hodnota 100 g nelúpaných jadier sa blíži 600 kcal. Okrem tuku a bielkovín obsahujú vyššie množstvá horčíka a vápnika, ďalej draslík, železo, zinok a selén.

Ako a kde pestovať mandle

Všeobecne sa mandle pestujú v najteplejších oblastiach do 250 m n. m., na chránených stanovištiach s vápenitou a dobre priepustnou pôdou. Existujú aj odolnejšie odrody vhodné do chladnejších oblastí. Nevysádzame ich do mrazových kotlín a zamokrených studených pôd. Lepšie znesú sucho než vysokú hladinu podzemnej vody alebo vlhko.

Je lepšie vysadiť minimálne dve rastliny, pri cudzoopelivých odrodách je to nutnosť. Ak sa chceme dočkať bohatej úrody, uprednostníme neskoré odrody, je vyššia šanca, že kvety na jar nespáli mráz.

Koruna sa nemusí nutne udržiavať otvorená, ako je to pri broskyniach alebo marhuliach, dozrievanie plodov totiž nie je závislé od prístupu slnka. Tvarovací rez robíme na jar, neskôr v lete skracujeme bujné výhony.

Zber mandlí a uskladnenie úrody

Skoré odrody dozrievajú už v auguste, neskoré až o dva mesiace neskôr. Zrelosť sa pozná podľa praskania zeleného obalu škrupiny. Pod strom podložíme textíliu a postupne zbierame, čo opadne.

Ak jadrá ponecháme v škrupine, dôkladne ich očistíme od zeleného obalu, usušíme na sitách, potom vydržia aj niekoľko rokov. Dôležité je skladovanie na dobre vetranom suchom mieste.

Kvitnúca mandľa

Naša voľba odrôd

  • Ferragnes – neskoro kvitnúca odroda, odolná mrazu, samoopelivá, zrelosť koncom augusta
  • Pfalzer Fruchtmandel – vhodná aj do nadmorskej výšky okolo 400 m n. m., cudzoopelivá, zrelosť od septembra do októbra
  • Supernova – skoro kvitnúca odroda iba do teplých oblastí, samoopelivá, zrelosť od októbra

Existuje niekoľko variet mandlí. Varieta dulcis je sladká mandľa, amara je typická tvrdou škrupinou a horkým jadrom.

Viete, že…

…sa mandľa na našom území pestuje približne 400 rokov ako okrasná aj úžitková drevina?
…strom v dobrých podmienkach dorastie do výšky až 10 metrov? Existujú však i menej vzrastné odrody s kompaktnou korunou.
…v najteplejších oblastiach môžete ešte objaviť naozaj staré stromy? Ide o pozostatky pôvodných mandľových sadov.
…pozitívnou vlastnosťou je postupné kvitnutie? Preto aj na skoro kvitnúcich odrodách je po namrznutí predpoklad zostatkovej úrody.

Mandle

2 spôsoby, ako zužitkovať úrodu

Okrem vysokého podielu tuku obsahujú plody bohatú zásobu bielkovín. Konzumujeme ich lúpané aj nelúpané, mnoho vitamínov a minerálnych látok sa nachádza aj v tenkej hnedej šupke.

Bezlepková mandľová múka

Nelúpané mandle dáme do hrnca a zalejeme horúcou vodou. Necháme stáť asi 5 minút a potom šupku olúpeme. Po vychladnutí na jemno zomelieme v mlynčeku alebo rozmixujeme v mixéri. Používame do cukroviniek a dezertov ako náhradu múky.

Pražené mandle

Mandle sparené vo vriacej vode olúpeme, jadrá rozdelíme na polky. Na rozpálenej panvici s kvapkou oleja restujeme do ružova, necháme chvíľku na servítke, nakoniec jemne osolíme, prípadne okoreníme.

 

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč