Najväčšia prednosť starých odrôd: Aróma a chuť plodov, ktoré nie sú bežne v predaji

  • 19.02.2019

Okrem chuti a arómy sú staré odrody zaujímavé i pre dlhovekosť stromov, polokmeňov a vysokokmeňov, a bohatú úrodu z jednej dreviny.

Najväčšia prednosť starých odrôd: Aróma a chuť plodov, ktoré nie sú bežne v predaji

Staré odrody majú svojich priaznivcov ale aj odporcov. Ich významný podpis v ovocinárskej histórii sa im však nedá uprieť. A je pozitívne, že sa opäť dostávajú do našich záhrad.

V prvom rade si môžeme položiť otázku: Čo sú vlastne staré odrody? Zjednodušene povedané, ide o veľmi staré odrody, napríklad staršie ako sto rokov. No neplatí to vždy, napríklad odroda Golden Delicious bola objavená ešte pred rokom 1900 a doteraz patrí nielen u nás, ale i vo svete medzi nosné odrody sortimentu, preto sa nezaraďuje medzi staré odrody.

Najväčšia prednosť starých odrôd: Aróma a chuť plodov, ktoré nie sú bežne v predaji

Ešte zaujímavejšie je to s inou skupinou odrôd, napríklad Fuji či Granny Smith. V našej krajine sú známe už od 50-tych rokov a komerčne sa tu začali pestovať v 90-tych rokoch. V tom čase sa intenzívne rozšírili aj do záhrad. Odroda Fuji patrí stále medzi nosné odrody pestovaného sortimentu. A pritom onedlho oslávi 100 rokov, nakoľko bola vyšľachtená v roku 1930. Odroda Granny Smith dokonca ešte v roku 1868. Sú to teda staré odrody? Matematicky by sa dalo povedať, že jednoznačne áno. Pritom z hľadiska pestovania sú to u nás pomerne mladé odrody.


Najväčšia prednosť starých odrôd: Aróma a chuť plodov, ktoré nie sú bežne v predaji

Čo je to stará odroda?

Skúsme si teda kategóriu „staré odrody“ zrozumiteľne zadefinovať. Pomerne jednoducho možno povedať, že ide o skupinu odrôd, ktoré sa prestali veľkovýrobne pestovať, vďaka čomu sa časom, takmer či doslova, úplne vytratili z ponúk ovocných škôlok. A prečo sa vlastne tieto odrody vytratili? Zvyčajne ich vytlačili novšie, modernejšie odrody, ktoré sú buď vzhľadovo krajšie, komerčne príťažlivejšie, lepšie predajné, alebo odolnejšie proti chorobám, škodcom či poveternostným podmienkam. Viaceré odrody sa vytratia dokonca skôr, ako sa stihnú komerčne rozšíriť. Jednoducho sa na trhu neuchytia.

Najväčšia prednosť starých odrôd: Aróma a chuť plodov, ktoré nie sú bežne v predaji

Podľa veľkovýrobcov

Lakmusovým papierikom či povestným sitom popularity odrôd ovocných drevín je veľkovýroba. Tá skúša pestovateľnosť odrody, skladovateľnosť i predaj plodov. Pokiaľ sa tu odroda ujme, ovocné škôlky ju vo veľkom začnú rozmnožovať a trend jej pestovania preberú aj záhradkári. Pokiaľ sa neujme, stále je tu možnosť, že ostane ako sortimentová odroda pre záhradkárov a v menšej miere sa bude rozmnožovať. V oboch prípadoch je však otázkou času, kedy sa zo sortimentu vytratí úplne a my sa s ňou budeme stretávať iba v starých knihách či na záhradkárskych výstavách.

Urobili sme pre vás malý prieskum a vybrali staré odrody, ktoré nielenže patrili vo svojej dobe medzi kráľov sortimentu, ale môžeme sa s nimi aj dnes stretnúť v záhradných centrách.

Jablone

Coxova reneta

Ide o kvalitnú aromatickú odrodu pôvodom z Anglicka 19. storočia, ktorá je príjemným spestrením jedálnička. Vhodná je do stredných pestovateľských polôh. Možno ju pestovať v klasických, ale tiež v nízkych pestovateľských tvaroch na slabo rastúcich podpníkoch.

Coxova reneta

Odroda je náchylná na múčnatku a moniliózu, proti chrastavitosti je stredne odolná, preto sa jej v lokalitách so silným výskytom týchto chorôb skôr vyhýbame. Plody sa zberajú v septembri, skladujú do februára.

Gravštýnske červené

Je to jesenná odroda, ktorá vznikla pravdepodobne v Dánsku alebo severnom Nemecku už v 17. storočí. Pomenovaná je podľa dánskeho zámku Gravenstein, v ktorého sadoch sa pestovala. Do plodivosti, ktorá je stredná a striedavá, vstupuje neskôr. Na moderných tvaroch sa striedavosť úrody dá vhodne upraviť skorou prebierkou plodov. Je náročná najmä na výživnú pôdu a vlhké ovzdušie, najlepšie jej vyhovujú podhorské slnečné polohy. Výborne sa jej darí pri vode, nesmie však ísť o mrazové kotliny.

Gravštýnske červené

Plody sú stredne veľké až veľké, priemerná hmotnosť je 150 g. Lesklá žltá šupka je krytá do polovice plodu červenými pruhmi. Charakteristická je intenzívna vôňa plodov. Jej hlavnou devízou je vynikajúca chuť, patrí k najchutnejším jablkám vôbec. Dužina je krehká, veľmi šťavnatá, príjemne korenistá, sladkastej chuti. Jablká pri skladovaní nevädnú. Stromy vyžadujú konvenčnú ochranu.

Jadernička moravská

Zimná odroda, ktorá vznikla ako semenáč v bývalom Československu. Výraznejšie bola a je rozšírená najmä na Valašsku. Pomerne neskoro vstupuje do plodivosti, ktorá je pravidelná a bohatá. Na prostredie je nenáročná, dáva prednosť ťažším a vlhším pôdam s obsahom vápnika.

Jadernička moravská

Plody sú malé až stredne veľké, dosahujú priemernú hmotnosť 100 g. Lesklá šupka citrónovožltej farby je až z jednej štvrtiny pokrytá krátkopruhovaným a zreteľne bodkovaným červenkastým líčkom. Dužina je jemná, šťavnatá, príjemnej sladkastej a korenistej chuti. Veľmi dobre sa skladuje, plody nevädnú. Zvlášť vhodná je na výrobu muštu a domácich destilátov. Celkovo ide o veľmi nenáročnú úrodnú odrodu so zdravým rastom a veľmi dobrou odolnosťou proti mrazom.

Jonathan

Ide o jednu z najpopulárnejších odrôd minulého storočia. Pochádza zo Severnej Ameriky z oblasti New Yorku. Prvýkrát bola opísaná v prvej tretine 19. storočia. Rastie stredne, neskôr slabo, tvorí guľovité až previsnuté koruny. Plodivosť, do ktorej vstupuje skoro, je vysoká a pravidelná.

Jonathan

Plody sú stredné až menšie, vysokoguľovité s jasnočerveným, rozmazaným líčkom. Dužina je krehká, aromatickej výbornej chuti. Vhodná je do dostatočne vlhkých polôh (stredné polohy). Pestuje sa ako voľne rastúci tvar na stredne rastúcich podpníkoch. Silno trpí múčnatkou, stredne chrastavitosťou, plody majú silný sklon k jonatánovej škvrnitosti a k chorobám pri skladovaní.

Ontario

Táto odroda bola vyšľachtená už v druhej polovici 19. storočia na severovýchode USA. V minulom storočí bola veľmi rozšírená, teraz je však dlhodobo na ústupe. Medzi jej charakteristické znaky patria geneticky podmienená striedavá plodivosť a veľmi veľké plody kyselkavej chuti.

Ontario

Je výnimočne vhodná pre cukrovkárov, ktorí stále nevedia veľkovýrobe odpustiť jej absenciu vo výsadbách. Preto je cenená najmä u záhradkárov, ktorí ju stále propagujú a rozširujú.

Starkrimson

Pochádza z minulého storočia zo štátu Oregon v Severnej Amerike. Odroda je vhodná na pestovanie v teplých a chránených oblastiach stredných polôh, kde dosahuje skorú, vysokú a pravidelnú plodivosť. Možno ju pestovať v intenzívnych aj extenzívnych tvaroch. Neznáša vlhké uzavreté polohy, kde trpí chrastavitosťou.

Starkrimson

Na dosiahnutie úrody kvalitných plodov na starších stromoch sa odporúča pravidelná obnova rodivého obrastu, nakoľko kvalitné plody dopestujeme najmä z dvoj- až trojročného obrastu. Ako vhodný sa osvedčil aj systém rezu „Pillar“.

Slivky

Bystrická

Nových odrôd sliviek je dnes skutočne neúrekom. A naozaj kvalitných. Nič to však nemení na fakte, že Bystrickú slivku zrejme ani jedna neprekonala v chuti, aróme a výťažnosti cukru. Poznáme ju aj pod pseudonymom Domáca veľkoplodá a hoci tento názov tvrdí čosi iné, plody sú skôr menšie, s hmotnosťou okolo 30 gramov (i keď v čase jej objavenia to boli skutočne veľké plody).

Bystrická slivka

Nevýhodou je náchylnosť na vírusovú chorobu šarku sliviek, tá chuť však stojí za trochu rizika. Každopádne ju ovocinári odporúčajú iba do oblastí s nižším výskytom šarky.

Durandzia

Túto starú odrodu pozná každý, kto vie, ako chutí poriadna pravá slivovica. Durandzia sa totiž za týmto cieľom pestuje už od nepamäti. Destilát z nej vyrobený sa vyznačuje jemnosťou, arómou, výťažnosťou a typickým slivkovojadrovým „grífom“.

Durandzia

Plody sú stredne veľké s neoddeliteľnou kôstkou, veľmi dobrej aromatickej chuti. Odroda je vysokoúrodná a odolná proti šarke sliviek. Pestuje sa najmä vo vyšších pestovateľských tvaroch.

Queen Victoria

Ide o atraktívnu odrodu svetového sortimentu. Stromy rastú mierne a možno ich pestovať vo všetkých intenzívnych tvaroch najmä v stredných pestovateľských polohách.

Queen Victoria

Odroda je samoopelivá a je dobrým opeľovačom iných odrôd. Je každoročne mimoriadne úrodná. Príjemne sladké plody majú v priemere viac ako 40 gramov, sú veľmi vzhľadné, ružovomodrej farby. Zberáme ich koncom augusta.

Hrušky

Krvavka

Krvavky patria medzi dedičstvo našich predkov, vyskytovali sa najmä v oblasti Čiech a Moravy. Názov v sebe ukrýva skupinu odrôd s menšími až stredne veľkými plodmi, ktorých charakteristickým spoločným znakom je atraktívna, výrazne dočervena sfarbená dužina.

Hruška krvavka

Kedysi boli hojne zastúpené v pestovanom sortimente, využitie nachádzali najmä vo výrobe páleniek, ktorým dodávali charakteristickú arómu. V dnešných časoch sa popri konzumácii v čerstvom stave používajú na výrobu krásne sfarbených muštov a sušených lupienkov.

Dekanka Robertova

Francúzska odroda, vyšľachtená v druhej polovici 19. storočia, je pomenovaná po ovocinárovi Robertovi, ktorý stál pri jej zrode. Stromy vynikajú elegantným vzpriameným rastom. Vyhovujú jej vyššie pestovateľské tvary. Odroda je stredne odolná proti mrazom. Dozrieva v prvej polovici októbra, konzumnú zrelosť dosahuje krátko po zbere.

Dekanka Robertova

Veľké až veľmi veľké plody majú baňatý tvar. Šupka je peknej žltej farby. Šťavnatá dužina s príjemnou korenistou chuťou ju dodnes zaraďuje na popredné miesta degustačných rebríčkov.

Prečo pestovať staré odrody?

Zdá sa, že mnohí záhradkári sa „nabažili“ nízkych intenzívnych tvarov s krátkou životnosťou a zatúžili po nezameniteľnej chuti, ktorou staré odrody disponujú, hoci na úkor veľkosti plodov alebo ich vzhľadovej atraktívnosti. S arómou a chuťou starých odrôd sa už pri prešľachtených odrodách nestretávame. Možno i vy si namiesto množstva moderných odrôd na slabo rastúcich podpníkoch vysadíte niekoľko dlhovekých polokmeňov, ktoré prinesú stovky kíl nostalgicky chutných plodov.

 

 

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r. o., Levice
Foto: autor, istock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?