Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete

  • 22.06.2021

Práve v tomto období nastáva čas vylamovania kvetných stoniek z cesnaku – paličiaka. Treba to urobiť čo najskôr – najlepšie je, ak je stonka ešte špirálovito stočená, aby sa cibuľka s rastúcimi strúčikmi nevyčerpávala tvorbou kvetnej stonky.

Kvet cesnaku - paličiaka

Dve – tri kvetné stonky však v záhone ponecháme. Keď sa vystrú je čas, aby sme cesnak vybrali.

V mnohých domácnostiach kvetné stonky končia v komposte. Vedeli ste však, že si z nich môžete pripraviť pesto, upiecť ich či zavárať, alebo ich použiť do polievok a pod pečené mäso?

Pesto z cesnakových stvolov

Kvetné stonky umyjeme, kvet odrežeme. Stonky pokrájame, vložíme do mixéra, pridáme soľ a olivový olej, rozmixujeme. Plníme do uzatvárateľných pohárikov a na vrch ešte nalejeme kúsok olivového oleja. Držíme v chladničke. Používame na chlieb, cestoviny, na ochutenie polievok či mäsa.

Na hrnček nakrájaných stvolov potrebujeme približne lyžičku soli a 10 polievkových lyžíc oleja. Chuť môžeme vylepšiť pridaním pár kvapiek citróna.

Cesnakové stvoly

Šalát z cesnakových stvolov

Kvetné stonky umyjeme, kvetný puk odstránime. Pokrájame na dĺžku zelenej fazuľky a uvaríme v slanej vode. Vychladnuté pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme pár kvapiek citróna, alebo vínneho octu. Môžeme pridať parmezán, prípadne vajíčko uvarené na tvrdo.

Pikantné cesnakové stvoly v oleji

Výlomky umyjeme a necháme odkvapkať (v tomto prípade využijeme aj samotné kvetné puky, ktoré môžeme tiež naložiť do oleja). V menšom hrnci zohrejeme olej (cca 2 – 2,5 dcl). Nevaríme, len zohrejeme tak, aby nepálil na prste. Do teplého oleja pridáme jeden a pol lyžičky kurkumy, mleté chilli a čerstvo namleté čierne korenie. Do zmesi vysypeme na drobno nakrájané kvetné stonky (približne 300 g). Pridáme pol lyžičky soli a dobre premiešame. Vlejeme do pohárika. Ak ostalo v poháriku veľa voľného miesta, dolejeme po vrch olivový olej. Skladujeme v chladničke. Používame do šalátov, na ochutenie syrov, k pečenému mäsu.

Cesnakové stvoly

Kvasené cesnakové stvoly

Cesnakové stvoly môžeme nechať vykvasiť rovnako, ako inú zeleninu. Môžeme ich vložiť k uhorkám, alebo vykvasiť samostatne. Stvoly umyjeme, pokrájame na dlhšie paličky a vložíme do zaváraninového pohára (môžeme ich ukladať na seba aj stočené, nepokrájané). Zalejeme prevarenou vychladnutou slanou vodou (na 2 dcl vody použijeme lyžičku soli). Necháme vykvasiť na teplom mieste (pohár pevne neuzatvárame, len jemne privrieme), skladujeme v chladničke.

Tip: K stvolom môžete pridať pálivú papričku, kôpor, korenie podľa chuti…

Pečené cesnakové stvoly

Na plech rozprestrieme papier na pečenie. Na papier poukladáme cesnakové stvoly aj s kvetným pukom, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Pečieme na 200°C približne 20 minút, v polovici pečenia otočíme. Podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu pokvapkané citrónovou šťavou. Môžeme posypať parmezánom a sezamovými semienkami.

Pečené cesnakové stvoly

Široké využitie

Cesnakové stvoly môžete tiež klasicky zavárať ako uhorky, pridať ich do polievok, pod pečené mäso, do číny, rýchlo ugrilovať so zeleninou. Majú široké využitie a ich jemná chuť ich predurčuje k rozšíreniu letných gurmánskych zážitkov. Ochutnáte ich tento rok?

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku