Ak pestujete cesnak – paličiak, koncom mája alebo v júni si na ňom môžete všimnúť kvetné stonky. Mali by sa odstraňovať, aby rastlinu zbytočne nevysiľovali. No rozhodne ich nevyhadzujte!
Práve v tomto období nastáva čas vylamovania kvetných stoniek z cesnaku – paličiaka. Treba to urobiť čo najskôr – najlepšie je, ak je stonka ešte špirálovito stočená, aby sa cibuľka s rastúcimi strúčikmi nevyčerpávala tvorbou kvetnej stonky.
Dve – tri kvetné stonky však v záhone ponecháme. Keď sa vystrú, je čas, aby sme cesnak vybrali. V mnohých domácnostiach kvetné stonky končia v komposte. Vedeli ste však, že si z nich môžete pripraviť pesto, upiecť ich či zavárať, alebo ich použiť do polievok a pod pečené mäso?
Pesto z cesnakových stvolov
Kvetné stonky umyjeme, kvet odrežeme. Stonky pokrájame, vložíme do mixéra, pridáme soľ a olivový olej, rozmixujeme. Plníme do uzatvárateľných pohárikov a na vrch ešte nalejeme kúsok olivového oleja. Držíme v chladničke. Používame na chlieb, cestoviny, na ochutenie polievok či mäsa.
Na hrnček nakrájaných stvolov potrebujeme približne lyžičku soli a 10 polievkových lyžíc oleja. Chuť môžeme vylepšiť pridaním pár kvapiek citróna.
Šalát z cesnakových stvolov
Kvetné stonky umyjeme, kvetný puk odstránime. Pokrájame na dĺžku zelenej fazuľky a uvaríme v slanej vode. Vychladnuté pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme pár kvapiek citróna, alebo vínneho octu. Môžeme pridať parmezán, prípadne vajíčko uvarené na tvrdo.
Pikantné cesnakové stvoly v oleji
Výlomky umyjeme a necháme odkvapkať (v tomto prípade využijeme aj samotné kvetné puky, ktoré môžeme tiež naložiť do oleja). V menšom hrnci zohrejeme olej (cca 2 – 2,5 dcl). Nevaríme, len zohrejeme tak, aby nepálil na prste. Do teplého oleja pridáme jeden a pol lyžičky kurkumy, mleté chilli a čerstvo namleté čierne korenie.
Do zmesi vysypeme na drobno nakrájané kvetné stonky (približne 300 g). Pridáme pol lyžičky soli a dobre premiešame. Vlejeme do pohárika. Ak ostalo v poháriku veľa voľného miesta, dolejeme po vrch olivový olej. Skladujeme v chladničke. Používame do šalátov, na ochutenie syrov, k pečenému mäsu.
Kvasené cesnakové stvoly
Cesnakové stvoly môžeme nechať vykvasiť rovnako, ako inú zeleninu. Môžeme ich vložiť k uhorkám, alebo vykvasiť samostatne. Stvoly umyjeme, pokrájame na dlhšie paličky a vložíme do zaváraninového pohára (môžeme ich ukladať na seba aj stočené, nepokrájané). Zalejeme prevarenou vychladnutou slanou vodou (na 2 dcl vody použijeme lyžičku soli). Necháme vykvasiť na teplom mieste (pohár pevne neuzatvárame, len jemne privrieme), skladujeme v chladničke.
Tip: K stvolom môžete pridať pálivú papričku, kôpor, korenie podľa chuti…
Pečené cesnakové stvoly
Na plech rozprestrieme papier na pečenie. Na papier poukladáme cesnakové stvoly aj s kvetným pukom, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Pečieme na 200°C približne 20 minút, v polovici pečenia otočíme. Podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu pokvapkané citrónovou šťavou. Môžeme posypať parmezánom a sezamovými semienkami.
Široké využitie
Cesnakové stvoly môžete tiež klasicky zavárať ako uhorky, pridať ich do polievok, pod pečené mäso, do číny, rýchlo ugrilovať so zeleninou. Majú široké využitie a ich jemná chuť ich predurčuje k rozšíreniu letných gurmánskych zážitkov. Ochutnáte ich tento rok?
Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte, pri oddelovani strucikov na vysadbu sa mi dost velka cast ciastocne vyzl…