Návrat k prírodnému farbeniu vajíčok: Uchovajme si veľkonočné tradície pomocou rastlín a octu

  • 28.03.2024

Veľká noc už klope na dvere a to je najvyšší čas pripomenúť si jednu z jej dlhých tradícií – maľovanie vajec. Podobne ako naši predkovia sa spoľahnite na pestrosť prírody a nafarbite si ich ekologicky.

Prírodné farbenie veľkonočných vajec
Foto: Shutterstock

Okrem toho, že je prírodné farbenie finančne nenáročné, získame originálne vajíčka na Veľkú noc. Existuje množstvo zdrojov prírodných farbív, o ktorých ste možno ani nevedeli – rôzne druhy ovocia, zeleniny, korenín, bylín, cibuľové šupky.

Ako dosiahnuť krásne farebné kraslice

Farbiť môžeme vyfúknuté alebo na tvrdo uvarené vajíčka. Aby pri varení nepopraskali, necháme ich niekoľko hodín pri izbovej teplote a do vody dáme trocha soli. Takto vyzdobené vajíčka krásne ozdobia domov a sú bezpečné na konzumáciu.

Vajíčka by mali byť pred farbením čisté a odmastené, čo docielime ich dôkladným umytím vodou a odmastením octom. Najlepšie ukáže farba na bielych vajíčkach, ale farbiť sa môžu aj tie hnedé. Na bielych vajíčkach sú farby jasnejšie a žiarivejšie, na hnedých vzniknú tmavšie odtiene.

Ekologicky farbené kraslice
Najlepšie ukáže farba na bielych vajíčkach, ale farbiť sa môžu aj tie hnedé. Foto: Shutterstock

V akých rastlinách hľadať prírodné farby

  • Modrá farba – fialová kapusta (na hnedých vajciach zafarbí na zelenú)
  • Tehlová farba – šupky zo žltej cibule (na hnedých hrdzavo červená)
  • Žltá farba – kurkuma alebo kari korenie
  • Ružová farba – cviklová šťava (gaštanová na hnedých)
  • Levanduľová farba – šupky z červenej cibule (na hnedých červená)
  • Zelená – špenát, petržlenová vňať alebo žihľava
  • Fialová – čučoriedky alebo čučoriedková šťava a šťava z bazy čiernej
  • Hnedá – káva alebo čierny čaj

Postup: Ako zafarbiť vajíčka

Na prípravu odvaru potrebujeme starý hrniec, nakoľko majú prírodné farby tendenciu farbiť. Každú farbu pripravíme zvlášť. Prírodné suroviny nakrájame na čo najmenšie kúsky a pridáme do vody s trochou octu. Ten pomôže farbe lepšie priľnúť a zvýši intenzitu farby.

Varíme na miernom ohni približne 30 minút. Prísady precedíme a vložíme vajíčka. Mali by byť úplne zakryté a nemali by sa dotýkať. Občas ich môžeme pootáčať. Farbu necháme pôsobiť od 30 minút a viac, podľa toho aký farebný odtieň chceme docieliť. Čím dlhšie ich tam necháte, tým intenzívnejšia farba bude.

Farebný tón môžeme ovplyvniť zmenou kyslosti odvaru pridaním octu. Hotové vajíčka vyberieme z odvaru pomocou naberačky alebo lyžice a necháme uschnúť.

Maľovanie vajíčok rastlinnými farbivami
Existuje množstvo zdrojov prírodných farbív, o ktorých ste možno ani nevedeli – rôzne druhy ovocia, zeleniny, korenín, bylín, cibuľové šupky. Foto: Shutterstock

Zdobenie rastlinnými odtlačkami a citrónom

Jednofarebné sú pekné, ale ešte krajšie sú vzorované. Klasickým spôsobom je zdobenie pomocou odtlačku rastlinky. Na vajíčko položíme zaujímavý lístok alebo kvet a vajíčko vložíme do silonovej pančuchy. Spravíme uzol.

Šupky od cibule nasypeme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Opatrne vložíme vajíčka tak, aby boli úplne ponorené. Počas varenia ich pootáčame, aby nevznikli škvrny a farba bola rovnomerná. Potom silonovú pančuchu opatrne odstránime a necháme vajíčka uschnúť. Aby sa pekne leskli, potrieme ich olejom alebo kúskom slaniny.

Veľkonočné vajíčka zafarbené cibuľovými šupkami a odtlačkami rastlín
Klasickým spôsobom je zdobenie pomocou odtlačku rastlinky a cibuľových šupiek. Foto: Andrea Párkányová

Vzor docielime aj omotaním rôznych šnúrok a nití.

Pomocou metódy citrónovej šťavy môžeme pridať bodky, pásiky alebo iné vzory. Do citrónovej šťavy alebo octu namočíme vatovú tyčinku, ktorou kreslíme na vajíčko rôzne vzory alebo nápisy. Tyčinku treba namáčať dovtedy, kým nedocielime požadovaný farebný tón.

Tip

Hotové vajíčka môžeme ozdobiť aj rôznymi nálepkami, ktoré dostanete v kreatívnych obchodíkoch alebo servítkovou technikou.

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: isifa/Shutterstock, Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč