Október v úžitkovej záhrade: Z ktorých plodov ešte získať vitamíny a na čo nezabudnúť

  • 22.10.2020

Október naozaj ohlasuje koniec záhradkárskej sezóny a veľa času na prácu v záhrade už neostáva. Prečítajte si, na čo počas októbra nezabudnúť a z ktorých plodov môžete získavať vitamíny aj teraz.

Októbrové zátišie v záhrade

Októbrové vitamíny

Jarabina vtáčia

Ide o skutočne nenáročnú drevinu, darí sa jej totiž aj na „neobrábateľných“ pôdach. Dobre odoláva mrazu, chorobám aj škodcom, znesie znečistené prostredie. Dorastá do výšky 5 až 15 m. Jej plody sú oranžovočervené malvice veľké asi 1 cm, dozrievajú v septembri, neopadávajú. Na jedenie sa zberajú po prvých mrazoch. Sú vhodné na priamy konzum, sušenie, prípravu džemov, sirupov, likérov aj na mrazenie. Povolená je odroda Moravská sladkoplodá.

Hurmikaki

Alebo tiež ebenovník rajčiakový je výborná pochúťka. Stromy znášajú mrazy, najodolnejšie druhy až –35 °C. Mladé rastlinky treba na zimu prikryť. Potrebujú miesto chránené pred vetrom, dostatok vlahy a výživnú pôdu. Plody pripomínajúce rajčiaky dozrievajú koncom septembra a v októbri –vtedy zmäknú a strácajú typickú trpkosť. Môžete si kúpiť hotový stromček v kontajneri. Po troch až štyroch rokoch ho vysaďte do voľnej pôdy. Prvú úrodu prinesie približne o štyri roky.

Dozrievajúce hurmikaki na strome

Fenikel sladký

Fenikel sa vysieva od konca mája až do polovice júna do riadkov vzdialených 40 cm. Pri skorších výsevoch rastliny vybiehajú do kvetu. Zberať ho môžeme od konca leta až do prvých mrazov. Ak si dopestujeme priesady, vysádzame ich v júli. Počas vegetácie fenikel kypríme a zavlažujeme. Keď majú nadzemné hľuzy priemer asi 5 cm, nakopcujeme k nim pôdu, aby zdužnatené stopky listov boli jemnejšie a šťavnatejšie. Pri zbere zrežeme nadzemné hľuzy v koreňovom krčku.

Karda

Artičoka kardová (Cynara cardunculus) je botanicky príbuzná artičoke zeleninovej. Jedlou časťou sú vybielené listové stopky. Keď sú stopky dobre vyvinuté (september), bielime ich – listy zviažeme, obložíme slamou, tmavou netkanou textíliou, prihrnieme pôdu, aby sa k nim nedostalo svetlo. Na jeseň pred príchodom mrazov celé rastliny vykopeme z pôdy, listy zviažeme a uložíme do pivnice do nádoby s pieskom. V tme sa stopky pekne vybielia a môžeme ich konzumovať cez celú zimu.

Karda - druh artičoky

Najdôležitejšie úlohy na október

Zber a skladovanie

Postupne zberáme plody v správnej zberovej zrelosti. Ukladáme ich v jednej vrstve, aby sme pri kontrole na prvý pohľad zistili ohnisko nákazy. Drobné, deformované a poškodené kusy vytriedime priamo pri zbere a čo najskôr ich spracujeme (šťavy, mušty).

Výsadba stromčekov

Do pripravených jám vysadíme ovocné stromčeky. Na jeseň sa vysádza väčšina ovocných druhov, výnimkou sú broskyne a marhule, ktoré vysádzame na jar. K vysadeným stromčekom zatlčieme oporné koly, ku ktorým pripevníme drevinu pomocou tvaru ležatej osmičky.

Ochrana stromov

Na kmene vyšších stromov pripevníme lepové pásy proti piadivkám (jesenná a zimná). V neoplotených záhradách chránime mladé kmienky pred ohryzom zverou.

Obalený kmeň stromu

Rýľovanie pôdy

Pri rýľovaní pôdy okolo stromov dodáme do pôdy organickú hmotu, najlepšie kompost, prípadne priemyselné fosforečné a draselné hnojivá. Odstránime choré a odumierajúce stromy aj s koreňmi.

Strukoviny

Ak pestujeme v medziradoch strukoviny, treba porast pokosiť alebo povalcovať a plytko zapraviť do pôdy.

Rajčiny

Nezmrznuté zelené plody rajčín pozberáme a necháme dozrieť na parapete, prípadne ich spracujeme na čatní.

Paradajky dozrievajúce na parapete

Kel

Kel ružičkový a listy kelu kučeravého necháme na záhone. Zberáme ich až po prvých mrazíkoch.

Práca na záhonoch

Záhony, z ktorých sme pozberali úrodu, vyhnojíme dobre rozloženým maštaľným hnojom, kompostom alebo priemyselnými hnojivami, okrem dusíkatých, ktoré aplikujeme až na jar.

Ozimný cesnak

Koncom mesiaca môžeme začať s výsadbou ozimného cesnaku.

 

 

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?