Pečená paprika

Pečená paprika

Paprika Papriky opatrne vylamujeme, ako dozrievajú. Pre istotu podržíme spodnú stonku rastliny a druhu rukou dvíhame plod dohora, až sa vylomí. Alternatívou je použitie záhradníckych nožníc, pri feferónkach obyčajných nožníc. Pri štipľavých paprikách sme opatrní pri krájaní plodov a radšej použijeme jednorazové gumené rukavice. Paprika totiž nemusí štípať kožu hneď na dotyk, ale až po chvíli, ako sme s ňou pracovali, sa začne intenzívne štípanie a pálenie. Ochutnajte aj takto Sladkú papriku očistíme, dáme preč vnútro. Spolu s olúpanými paradajkami, uhorkou, jarnou cibuľkou, cesnakom a s trochou vody rozmixujeme na kašu. Pridáme soľ, čierne korenie, podľa chuti trochu kvalitnej sójovej omáčky a balzamového octu, dáme schladiť a studená letná polievka je hotová. Celé hrubostenné papriky dáme do rúry alebo opečieme na zohriatej panvici, pootáčame, až vzniknú čierne bubliny. Vložíme do plastového vrecka, necháme spariť. Vyberieme z vrecka, stiahneme kožu, nakrájame, vyberieme vnútro a stopku. Pokvapkáme dresingom z olivového oleja, cesnaku a čierneho korenia.