Ružičkový kel vás postaví na nohy a jedlá z neho nezaťažia žalúdok. Vyskúšajte týchto 5 chutných receptov

  • 23.02.2024

Ružičkový kel je všestranná zelenina, ktorá má mierne horkastú, korenistú chuť. V kuchyni má široké uplatnenie a my vám prinášame 5 nápadov, ako ho spracovať.

Recepty z ružičkového kelu
Foto: Andrea Párkányová

Ružičkový kel je typická zimná zelenina. Jeho charakteristickým znakom je vysoká stonka, na ktorej vyrastajú po bokoch v tzv. pazuchách listov malé uzavreté cca 1 až 4 cm listové hlávky – guľôčky zložené z drobných lístkov, nazývané ako listové ružičky. Od toho je odvodený aj jeho názov.

Ružičkový kel má vysoký obsah liečivých látok

Kel sa považuje za kráľa zimnej zeleniny a zdroj čerstvých vitamínov počas chladných mesiacov. Je odolný voči mrazu, vydrží až do -15 stupňov. Tie mu dodajú ešte bohatšiu chuť.

Obsahuje vitamíny B, C, draslík, kyselinu listovú a železo. Vitamín B1 (tiamín) účinne pôsobí proti stresu a depresii. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá priaznivo vplýva na trávenie, funguje ako prevencia proti zápche a rakovine hrubého čreva. Tiež znižuje cholesterol, detoxikuje, posilňuje imunitu a nervy, pomáha zdolať únavu a zlepšuje sústredenie. Po bujarom večierku dokonca zaženie opicu a postaví vás na nohy.

Ako spracovať ružičkový kel

Ružičky kelu sa zbierajú na priame spracovanie, v chladničke vydržia čerstvé približne týždeň. Vhodné sú aj na mrazenie.

Pri varení ich nikdy netreba nechať úplne zmäknúť. Varíme ich cca 5 minút. Pri dlhom varení sa z nich uvoľňuje sírny zápach, ktorý spôsobuje nepríjemnú chuť. Avšak keď sa pripraví dobre, je skvelou prílohou k hlavným jedlám, ale chutí aj samostatne. Dlhým varením stráca aj väčšinu vitamínov.

Kel sa však môže upraviť na všetky spôsoby – varenie, vyprážanie i pečenie. Jedlá z neho nezaťažujú žalúdok a recepty sú jednoduché na prípravu. Základom takmer všetkých je odstrániť poškodené vonkajšie listy (tie môžete hodiť do kompostu) a ružičky uvariť v slanej vode asi 5 minút.

ako pripravit ruzickovy kel
Foto: Andrea Párkányová

Pyré z ružičkového kelu

Zemiaky a ružičkový kel uvaríme v osolenej vode približne 20 minút. Uvarené rozmixujeme spolu so smotanou, až kým nevznikne pyré. Do hotového vmiešame maslo a ochutíme čiernym korením a soľou podľa potreby.

Zapekané kelové ružičky

Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme do nej scedené ružičky uvarené v slanej vode. Môžeme ich prerezať na polovičky. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajcia. Vrch posypeme postrúhaným syrom a dáme zapiecť do ružova. Môžeme pridať údenú šunku alebo slaninku. Podávame so zemiakovou kašou.

Zapekaný ružičkový kel
Zapekané kelové ružičky Foto: Andrea Párkányová

Krémová polievka

Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, ružičky kelu a podusíme ich. Zalejeme mäsovým vývarom a necháme 15 – 20 minút variť. Potom polievku dohladka rozmixujeme, zahustime smotanou a dochutíme soľou a korením. Podávame s pečenými krutónmi alebo nastrúhaným syrom.

Pečený ružičkový kel s medom

Uvarené ružičky prerežeme na polovičku a dáme do panvice. Polejeme olejom, balsamicom a medom. Posolíme okoreníme a celé premiešame. Za občasného premiešania pečieme do zlatista.

Pečený ružičkový kel na panvici s medom a balsamico octom
Pečený ružičkový kel s medom Foto: Andrea Párkányová

Chipsy z ružičkového kelu

Z hlávok ružičkového kelu oddelíme jednotlivé lístky. Polejeme ich olivovým olejom, zľahka osolíme a okoreníme. Premiešame a vylejeme na plech vystriekaný olejom. Pečieme pri teplote 200 °C približne 10 minút do chrumkava. Hotové ešte osolíme podľa chuti a zdravý „snack“ je na svete.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024