Zoznámte sa s nenáročnou kamčatskou čučoriedkou: Za minimálnu starostlivosť sa odvďačí množstvom plodov

  • 06.03.2018

Za svoju obľubu vďačí najmä svojej minimálnej náročnosti na pestovanie a veľmi skorému obdobiu dozrievania. Taký je zemolez kamčatský, známy pod názvom kamčatská čučoriedka.

Zoznámte sa s nenáročnou kamčatskou čučoriedkou

Zemolezov existuje vo svete veľké množstvo. Len málo z nich však patrí medzi ovocné druhy. Druh, ktorý sa pestuje v záhradách pochádza z Kamčatky. Na pôdu je absolútne nenáročný, v porovnaní s klasickými čučoriedkami nevyžaduje kyslú pôdu. Vyhovuje mu bežná záhradná pôda. Ako pri každom kre treba aj v prípade zemolezu udržiavať v porastoch bezburinný stav, nakoľko buriny sú pre kry vážnym konkurentom v boji o vodu a živiny. Jeho koreňová sústava je pomerne plytká.

Zemolez sa predáva v kontajnerovanej forme, čo umožňuje jeho výsadbu počas celého roka s výnimkou mesiacov s trvale premrznutou pôdou. Do plnej dospelosti sa kry dostávajú približne o 4 roky, následne dokážu prinášať úrodu až 30 rokov. Kry majú silnú inklináciu k zahusťovaniu, rez starších krov by mal preto smerovať k pravidelnému odstraňovaniu a obmieňaniu prestarnutých výhonov, ako i výhonov zahusťujúcich či poškodených.

Zoznámte sa s nenáročnou kamčatskou čučoriedkou

Úplne nenáročný

Zemolez sa vyznačuje veľmi dobrým zdravotným stavom. Pochádza z veľmi drsných oblastí, čo sa prejavuje na jeho veľmi vysokej mrazuvzdornosti. Tá sa týka dokonca i kvetov, ktoré znesú pokles teplôt až na úroveň -5 stupňov Celzia. Chorobami a škodcami nebýva v našej oblasti prakticky vôbec napádaný, vďaka čomu ho môžeme v záhradách pestovať bez akýchkoľvek postrekov.

Do plodnosti vstupujú rastliny zemolezu prakticky okamžite po výsadbe, tá následne z roka na rok stúpa. Plodom zemolezu je pozdĺžna bobuľa valcovitého tvaru veľkosti 2-4 cm. Je intenzívnej modrej farby s charakteristickým voskovým pokrytím. Plody intenzívne farbia, na čo treba pamätať pri výbere oblečenia na zber.

Jednou z obrovských výhod tohto ovocného druhu je samotný termín dozrievania. Plody dozrievajú už máji, približne dva týždne pred jahodami, čiže ide o prvé u nás dozrievajúce ovocie. Plody obsahujú veľké množstvo antokyánov, vitamínov A a C, železa a ďalších minerálov i nutričných látok. Majú antiseptické účinky a sú všestranne spracovateľné. K ich spracovaniu však dôjde málokedy, nakoľko sú ako prvé ovocie konzumne atraktívne a zvyknú sa preto zjesť prevažne za čerstva. Vynikajúce sú tiež ako prídavok do jogurtov či pudingov.

Odrodový sortiment

Bakčarskij Velikan

Bakčarskij Velikan
Bakčarskij Velikan

Kry rastú vzpriamene, dosahujú celkovú výšku 1,9 metra. Plody dozrievajú približne v polovici mája. Sú nadpriemerne veľké, dosahujú dĺžku 4 až 5 cm. Chuť je veľmi dobrá, bez typickej horkastej príchute. Odroda je odolná proti chorobám, škodcom a mrazom, a to aj v období kvitnutia.

Borealis

Borealis
Borealis

Odroda tvorí stredne vysoké kry dosahujúce 1,5 metra. Plody dozrievajú v prvej polovici mája, sú veľké, príjemnej sladkej chuti. Výhodou je, že plody dobre držia na výhonoch a neopadávajú ani v plnej zrelosti. Odroda je plne odolná proti chorobám, škodcom a mrazu, dokonca aj v čase kvitnutia.

Czeljabinka

Czeljabinka
Czeljabinka

Plody dozrievajú koncom mája, sú stredné až veľké, podlhovastého hruškovitého tvaru modrej farby. Majú príjemnú sladkokyslú chuť. Je mimoriadne úrodná, stredná úrodnosť odrody sa pohybuje okolo 2,26 t/ha, maximálna 4,17 t/ha. Vhodnými opeľovačmi sú Smolinska, Dlinnoplodna a Czeljabinka.

Dlinnoplodna

Dlinnoplodna
Dlinnoplodna

Plody dozrievajú na prelome júna a júla. Sú veľké (0,09 – 1,32 g), veľmi chutné, bez horkosti, podlhovastého tvaru. Patrí k úrodným odrodám – stredná úrodnosť sa pohybuje okolo 3 t/ha, maximálna 4,4 t/ha. Vhodnými opeľovačmi sú Czeljabinka, Izjuminka a Smolinska.

Duet

Duet
Duet

Stredne silno rastúca skorá odroda s veľkými plodmi valcovitého tvaru, rovnomerne dozrievajúce, po dozretí dobre držia na kre. Chuť plodov je sladkokyslá, len málo horká. Odroda je veľmi úrodná, odporúča sa pestovať v kombinácii s odrodou Atut.

Jugana

Jugana
Jugana

Tvorí stredne veľké kry výšky približne 1,5 metra. Kry sú vysokoodolné proti chorobám a mrazu, dokonca aj v čase kvitnutia. Do plodnosti vstupuje skoro, tá je vysoká a pravidelná. Plody dozrievajú už v prvej polovici mája, veľmi dobre držia na kre.

Woloszebnica

Woloszebnica

Plody sú veľké, s nerovným povrchom, stredne oinovatelé, chutné. Odroda je veľmi úrodná. Vyžaduje opeľovača, nie je však na neho náročná, vďaka čomu ju dokáže opeliť prakticky každá odroda.

Dobrá rada:

Nezabudnite vysadiť aspoň dve až tri  rastliny. Podporíte tak bohatšiu úrodu.

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Foto: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu