Využite ešte koniec prázdnin a urobte si výlety za rastlinami. Na týchto miestach sa vám určite bude páčiť!

  • 24.08.2021

Rozkvitnuté záhony, dospelé stromy, zaujímavé priestorové riešenia, tým všetkým sa môžeme inšpirovať v arborétach, botanických záhradách, v historických aj mestských parkoch. A naša duša nad tou krásou zaplesá.

Rozárium Medolandia
Rozárium Medolandia v Dolnej Krupej

Mnohé z týchto miest majú za sebou dlhú a bohatú históriu, kde môžeme obdivovať majestátne dreviny a um našich predkov pri založení. Našťastie, vznikajú aj nové záhrady či parky, ktoré stojí za to navštíviť. Neraz sa v nich v letnej sezóne konajú rôzne akcie pre verejnosť, ako výstavy, burzy rastlín, koncerty a podobne. Vo väčších areáloch býva i možnosť odborného sprievodcovského výkladu za poplatok, i keď v období covidu môže byť táto služba pozastavená.

Prečo vôbec navštíviť arboréta či botanické záhrady?

Okrem toho, že ide o príjemný výlet za niečím novým, je to vlastne škola rastlín v prírode. Na malej ploche uvidíme druhovo rôznorodé spoločenstvá, zistíme, ako sú rastliny navzájom usporiadané. Spoznáme i menej známe rastliny a ak sa nám zapáčia, zvyčajne máme možnosť si z menovky pri rastline odpísať jej názov a neskôr si ju podľa toho zaobstarať. Môžeme tu pozorovať, ako rastú rôzne druhy a ich kultivary a odrody, a aký to môže byť výrazný rozdiel. Naživo tiež najlepšie pochopíme ich veľkosť v dospelosti. Neskôr pri kupovaní rastliny do vlastnej záhrady siahneme do spomienok a predstavíme si ju vo vlastnej záhrade. Kam sa nám hodí? Nebude na toto miesto príliš veľká alebo, naopak, primalá? Rástla v tieni, na slnku, na suchu alebo na podmáčanej pôde?

Nech už si naplánujete výlet kamkoľvek, overte si dopredu otváracie hodiny. A aj vrámci covidových opatrení môžu nastať zmeny.

Bylinková záhrada: Zámocká záhrada Holíč

Bylinková záhrada s rozlohou 3 668 m2 vznikla pred piatimi rokmi po vzore Bylinkovej záhrady vo Valticiach v Českej republike. Vznikol cezhraničný projekt, ktorý vytvoril základ pre revitalizáciu zámockého areálu. Bolo tu vysadených viac ako 30 odrôd bylín. Priestor dotvárajú kríky ríbezlí a egrešov a novovysadený ovocný sad pozostávajúci z 81 stromov –  čerešní, jabloní a sliviek. Na živý plot okolo vysadenej plochy sa použilo 666 hrabov.

Bylinková záhrada v zámockom areáli Holíč
Bylinková záhrada v zámockom areáli Holíč

Bylinková záhrada je súčasťou celoročne otvorených zámockých záhrad, kde možno navštíviť náučný vodný chodník nad rybníkom či sa člnkovať vo vodných valoch. Pripravuje sa i možnosť piknikovania v areáli. Konajú sa tu rôzne kultúrno-spoločenské podujatia mesta.

Otváracia doba: Bylinková záhrada je otvorená od mája do septembra, v júli a v auguste denne od 10.00 do 18.00 h (prestávka od 12.00 do 12.30 h). Vstupné: 1 €. Môžete si tu zakúpiť bylinky. Všetky potrebné informácie nájdete na www.holic.sk.

Aj za exotickými rastlinami: Botanická záhrada Košice

Spadá pod košickú Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika a ide o najväčšiu botanickú záhradu na Slovensku s rozlohou približne 30 hektárov. Tento rok oslávila 71 rokov od svojho vzniku prakticky na zelenej lúke. Nájdete tu aj pomerne rozsiahle skleníky s množstvom tropických a subtropických rastlín, v ktorých prebieha, zvyčajne v prvej polovici roka, výstava živých motýľov.

Botanická záhrada Košice
Botanická záhrada Košice

Výnimočná je zbierka sukulentov a kaktusov s približne 11 000 kusmi rastlín (ide o cca 750 druhov). Zaujímavá je i zbierka cykasov s najstarším exemplárom, ktorý má 140 rokov. Na vonkajších plochách môžete obdivovať zbierku ruží, okrasné trvalkové záhony aj arborétum. Záhrada je rozšírená o detské minizoo. Organizujú sa tu výstavy bonsajov, orchideí, ale i koncerty a programy pre deti.

Otváracia doba: Od 1. 5. do 30. 9. je vonkajší areál otvorený od 9.00 do 18.00 h, od 1.10. – 30.4. od 9:00 do 15:00. Skleníky od 9:00 do 15:00 h, počas letných mesiacov, výstav a podujatí od 9:00 do 17:00 h. Vstupné: dospelý 3 €, deti, študenti a seniori 2 €, deti do 6 rokov zdarma. Viac informácií na www.upjs.sk/pracoviska/botanicka-zahrada.

Pre milovníkov ruží: Rozárium Medolandia v Dolnej Krupej

Viete, že v prvej polovici 20 storočia sme mali na území Slovenska prvé a zároveň jedno z najväčších rozárií v Európe? Zaslúžila sa oň grófka Mária Henrieta Choteková, ktorá v okolí svojho príbytku v Dolnej Krupej začala po roku 1906 na ploche troch hektárov zakladať rozárium. Ruže zároveň pestovala a od polovice 20. rokov aj predávala (v roku 1929 bolo v ponuke vyše 900 odrôd ruží). Stala sa významnou „ružiarkou“ známou aj ďaleko za hranicami a šľachtitelia po nej pomenúvali svoje nové výpestky (jej meno nesú 4 odrody). Bohužiaľ, rozárium neprežilo druhú svetovú vojnu a ani svoju zakladateľku.

Rozárium v Dolnej Krupej
Rozárium v Dolnej Krupej

Tesne vedľa pôvodného ružového parku vzniká v súčasnosti nové rozárium, v ktorom sa momentálne môžete pokochať asi 1 000 kusmi vysadených ruží. Nechýbajú ani iné k ružiam hodiace sa trvalky. V rozáriu sa príležitostne konajú aj sprievodné podujatia. Ak sa sem vyberiete na výlet, nenechajte si ujsť ani prechádzku v jednom z najkrajších anglických parkov na našom území. Rozprestiera sa na ploche 17 hektárov pri kaštieli v Dolnej Krupej a je národnou kultúrnou pamiatkou.

Otváracia doba: Rozárium je v sezóne otvorené v pondelok až piatok od 8.00 do 19.00 h, v sobotu a v nedeľu od 11.30 do 19.00 h. Vstupné: dospelí 2 €, deti, študenti, seniori 1 €, deti do 6 rokov zdarma. Mimo sezóny je vstup do areálu voľný. Aktuálne informácie hľadajte na www.medolandia.com/rozarium.

Prehliadka drevín z celého sveta: Arborétum Mlyňany SAV

Je to naše najznámejšie a najväčšie arborétum. V roku 1892 ho začal budovať gróf Dr. Štefan Ambrózy Migazzi spolu so svojím záhradníkom Jozefom Mišákom ako prvý vždyzelený parkový objekt v strednej Európe v podraste dubovo-hrabového lesa na ploche 40 ha. Dnešná rozloha je 67 ha. Súčasťou parku je novoklasicistický kaštieľ z roku 1894, v ktorom sa nachádza učebňa Svet stromov, tvorivé dielne, knižnica a Ambrózyho pamätná izba.

Arborétum Mlyňany

Kaštieľ i pôvodný Ambrózyho semper vireo park sú národnou kultúrnou pamiatkou. Môžete sa tu prejsť rozáriom a piatimi náučnými chodníkmi, na ktorých sa oboznámite s východoázijskou, severoamerickou, kórejskou a slovenskou dendroflórou. Od roku 2002 je špecializovaným pracoviskom SAV. Za vrátnicou nájdete aj predajňu okrasných rastlín dopestovaných v arboréte alebo inde na Slovensku.

Otváracia doba: Od 1. 4 do 25. 10. je otvorené v pondelok až piatok od 7.00 do 18.00 h, v sobotu, nedeľu a vo sviatok od 8.00 do 18.00 h. Od 13. 10. do 31. 3. je otvorené denne od 8.00 do 17.00 h. Vstupné: dospelý 3,50 €, študenti a seniori 2,50 €, deti základných škôl 1,50 €, deti do 6 rokov zdarma. Viac informácií na www.arboretum.sav.sk.

Expozícia tatranskej prírody: Vysoké Tatry

Botanická záhrada – expozícia tatranskej prírody sa rozprestiera na ploche 3,2 hektára v nadmorskej výške asi 850 m n. m. Jej súčasťou je i menší geologický park. Uvidíte tu približne 330 druhov tatranských rastlín, z toho je 60 druhov drevín osídľujúcich rôzne tatranské biotopy. Sú rozmiestnené na ôsmich vápencových a žulových alpínach, na plochách s rastlinstvom podhorských lúk či s vegetáciou mokradí.

Expozícia tatranskej prírody, Vysoké Tatry
Expozícia tatranskej prírody, Vysoké Tatry

Mnoho z rastlín nerastie v blízkosti turistických chodníkov, ale na neprístupných miestach v Tatrách, kam sa bežný turista nedostane. Jediná možnosť vidieť ich je práve tu, a to na relatívne malej ploche prístupnej aj pre menej zdatných návštevníkov. Veľkou zaujímavosťou je i predaj semien alebo sadeníc vzácnych a zákonom chránených rastlín (približne 80 druhov), a to úplne legálne, ktoré sú prebytkami dopestovanými priamo na mieste.

Otváracia doba: V sezóne je otvorené od 14. 5. do 31. 8. od 9.00 do 17.00 h, od 1. 9. do 19. 9. od 9.00 do 15.00 h. V zimných mesiacoch je zatvorené. Vstupné: 2,50 €, seniori, študenti a deti 1,50 €. Aktuálne informácie nájdete na www.lesytanap.sk/sk/pre-navstevnikov/botanicka-zahrada/.

Najväčšia zbierka ruží: Arborétum Borová hora

Nachádza sa pri Zvolene a je pracoviskom Technickej univerzity vo Zvolene. Buduje sa od roku 1965. Na rozlohe takmer 50 ha sa zameriava najmä na pôvodné druhy drevín v ich vnútrodruhovej a geografickej premenlivosti.

Arborétum Borová Hora
Arborétum Borová hora, Foto: Ing. Ivana Sarvašová, PhD.

Nájdete tu približne 500 druhov drevín, ich 1000 foriem, kultivarov a 1500 geografických pôvodov v počte viac ako 14 tisíc kusov. Zaujme vás aj najväčšia zbierku ruží u nás (približne 800 odrôd v počte asi 4000 kríkov), či zbierka približne 700 druhov kaktusov a sukulentov. Počas roka sú sa tu konajú dve významnejšie podujatia, kedy je arborétum otvorené aj cez víkendy. Sú to Dni rododendrónov (koniec mája) a Dni ruží (začiatok júna).

Otváracia doba: Je otvorené iba počas pracovných dní, od 15. 3. do 31. 10. od 7.00 do 15.00. V prípade horúčav sa môže zatvárať skôr. Vstupné: 2 €, seniori, študenti a deti 1 €. 5 dní vopred je možné za poplatok objednať odborný výklad, či otvorenie cez víkend. Aktuálne informácie získate na telefónnom čísle 045/5320 814. Viac informácií nájdete na webovej stránke https://abh.tuzvo.sk/sk/arboretum-borova-hora-technickej-univerzity-vo-zvolene

Veľkorysý záhradný barok za hranicami Slovenska: Schloss Hof, Rakúsko

Výnimočnou návštevou je mimoriadne vydarená rekonštrukcia parku so záhradami a statkom s rozlohou približne 15 hektárov, ktorý je súčasťou areálu zámku Schloss Hof. Nachádza sa iba pár kilometrov za slovenskou hranicou.

Schloss Hof Barockgarten 3
Schloss Hof

Pred niekoľkými rokmi dokončená revitalizácia záhrad na siedmich terasách je krásnou ukážkou bohatého vrcholného baroka, navyše s výhľadom na Bratislavu. V ornamentoch z krušpánových línií môžete obdivovať krásne kvetinové výsadby. Subtropické rastliny v kvetináčoch sú vyložené v záhonoch pri oranžérii, v ktorej prečkávajú zimné obdobie. K okázalému parku patrí aj bývalý statok, v ktorom okrem domácich zvierat uvidíte aj vkusne a s citom navrhnuté menšie tematické záhrady – záhradu ruží, maškŕt, rozmanitosti či bylinkovú záhradu.

Otváracia doba: Zámok so záhradami je otvorený denne od 10.00 do 18.00 h. Vstupné zahŕňa vstup do záhrad a do dvoch zámkov, Schloss Hof a Niederweiden: dospelý 18 €, študenti, seniori 16 €, deti a mládež 6 – 18 rokov 10 €, deti pod 6 rokov vstup voľný. Obľúbená rodinná vstupenka, dvaja dospelí a najviac tri deti, vás vyjde na 46 €. Viac informácií na www.schlosshof.at/sk

 

Text: Ing. Monika Félixová Králová
Foto: archív organizácií

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – máj 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – máj 2024
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Koleus – pestrofarebná žihľava, ktorá nepŕhli
Koleus – pestrofarebná žihľava, ktorá nepŕhli
8 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
8 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade