Ako pestovať rajčiakovec? Takto sa dočkáte plodov

  • 28.11.2020

Dobrý deň, kolegyňa pestuje v práci rastlinku, ktorú nazýva rajčiakovec. Má ju už tri roky. Je to pekne urastený malý stromček, ktorý aj kvitne. Vraj má rodiť i sladké plody, no doteraz nezarodil. Poradíte nám? 

Ako pestovať rajčiakovec? Takto sa dočkáte plodov

Rajčiakovec (Cyphomandra betaceae) je vždyzelený ker alebo strom z čeľade ľuľkovitých, pôvodom z Južnej Ameriky. Je to svetlomilná rastlina, preto by mala byť umiestnená na čo najsvetlejšom mieste. V prípade zatienenej polohy sa vyťahuje za svetlom, konáriky sú slabé, listy blednú, kvety opadávajú a kondícia rastliny sa zhoršuje.

V lete je prospešné vyniesť ju na balkón alebo terasu, na miesto chránené pred vetrom. Veľké listy sú krehké a náchylné na mechanické poškodenie. Silný vietor by ich mohol ľahko roztrhať. Pri poklese teploty na 2 °C rastlinu preneste späť do miestnosti. Rajčiakovec vyžaduje pravidelné prihnojovanie. Minimálne raz za dva týždne ho treba prihnojiť viaczložkovým hnojivom.

Problém však nemusí byť len vo svetelných podmienkach či v hnojení. Ak totiž mala vaša kolegyňa rajčiakovec rozmnožený odrezkami, do plodnosti vstupuje až po treťom roku.

Ako pestovať rajčiakovec? Takto sa dočkáte plodov

Najpravdepodobnejšia príčina neúrody je však v opelení. Rajčiakovec kvitne drobnými bielymi kvetmi. Pri pestovaní v byte obyčajne nedochádza k dokonalému opeleniu a neopelené kvietky opadávajú. Peľ z jedného kvietka na druhý preto preneste napríklad jemným štetcom. Z opelených plodov dorastajú oranžovočervené plody vo veľkosti malého vajíčka. Zberajú sa v čase maximálnej intenzity vyfarbenia šupky plodov. Chuť je veľmi príjemná a pripomína zmes jahôd, ananásu a čiernych ríbezlí. Plody sa najčastejšie konzumujú v čerstvom stave, výborné sú aj so šľahačkou. Rovnako vhodné sú na prípravu sirupov, marmelád a mrazených drení.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

 

Text: Martin Čurda
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč