Dozrievajú ríbezle. Takto si ich obľúbia aj tí, ktorí nemajú radi kyslé!

Famózna plodina. Úžasné zloženie, liečivá, očistná, blahodarná, ale neľúbi ju každý. Ríbezle sú skrátka kyslé. Najmä tie červené, ktoré zrejú teraz. Aj tie najväčšie najsladšie bobuľky majú svoj typický kyslastý podtext a nie každému chutia tak, aby ich jedol len tak na posedenie. Napriek tomu toto ovocie stojí za konzum, inšpirujte sa, čo s aktuálnou úrodou. 

Červené ríbezle na kríčku

Zber a čistenie

Väčšina receptov sa začína slovami „načistite ríbezle, aby na nich neostali žiadne pavučinky, chrobáčiky ani stonky“. To sa ľahko povie, trošku ťažšie urobí.

Strapce červených ríbezlí v dlani

Najviac sa mi osvedčil nasledovný postup. Nazbierať celé strapce do misky, zaliať vodou a postupne z vody vyberať po strapci.

Strapce červených ríbezlí vo vode

Strapec červených ríbezlí v ruke, v pozadí nádoba s vodou

Premyté bobuľky jednou rukou zošuchnúť z kostrnky a dávať do nádoby na bobuľky a druhá ruka odkladá do odpadovej nádoby stopky a ďalšie nečistoty. Ja som praváčka, v strede mám zaliate ríbezle, vpravo načistené bobuľky, vľavo nečistoty.

Ríbezle vo vode v strede, napravo odstopkované ríbezle, naľavo odpad

Nádoba s vodou, v ktorej boli ríbezle

Osladiť jablkom alebo banánom a usušiť

Ríbezľové ovocné kože sú osvedčenou dobrotou, kde zachováte obsah a dosiahnete sladšiu chuť.

Odstopkované červené ríbezle v nádobe na mixovanie

Stačí k pomixovaným a prepasírovaným ríbezliam domixovať banán, jablko alebo oboje. Vylejeme na plech v tenkej vrstve a dáme prekryté proti hmyzu usušiť na slnko.

Sušenie ovocnej kože na plechu na slnku, prikryté clonami zo záclony

Ovocná koža na silikónovej podložke

V poslednej dobe preferujem pred papierom na pečenie silikónové podložky na pečenie. Zliepa sa z nich usušená koža ešte lepšie ako z papiera a dá sa používať donekonečna zas a znova.

Hotová ovocná koža

Nastrihaná ovocná koža v nádobke

Nezabudnime na vianočný džem

V júni? Isteže. Linecké pečivo si priam pýta kyslejší sýtočervený až bordový džem. Tieto podmienky presne spĺňajú ríbezle. „Džemuje“ sa s nimi fantasticky. Je to ovocie s obrovským množstvom pektínu, takže sa o tuhnutie hmoty nemusíte báť.

Linecké koláčiky s ríbezľovým džemom

Ríbezle vždy pasírujem, pretože nám zrniečka prekážajú. Do prepasírovanej hmoty pridám cukor. Maximálne množstvo cukru je toľko gramov, koľko je mililitrov ríbezľovej hmoty, preferujem ale menej cukru. Priblížim pomer. Ak máte 1 liter hmoty, nasypte do nej maximálne 1 kg cukru, najmenej však 500-600 gramov.

Prepasírované červené ríbelze

Prepasírované červené ríbezle pripravené na varenie džemu

Najprv bez varenia z času na čas premiešam, kým sa cukor nerozpustí. O pár hodín dám na sporák a džem varím pomaly, kým sa neodparí časť vody. Spravidla max hodinu, záleží aj od množstva. Hmota v hrnci sa bude javiť veľmi veľmi tekutá. Netreba sa toho obávať.

Ríbezľový džem v pohárikoch

Výsledný džem určite zatuhne, bude pripomínať želé či rôsol. Je to práve pre extrémne vysoký obsah pektínu. Z našich bežne dostupných ovocí ho má ríbezľa naozaj najviac. Na džem použite ríbezle z prvých zberov, kým máte aj menšie bobuľky, tie ho obsahujú viac ako tie tučné plne vyzreté.

Strapce červených ríbezlí na kríčku

Ríbezle na neskôr

Kože, džem alebo pečený čaj či iný ríbezľový produkt si môžete spraviť aj neskôr. Najmä ovocie ktoré dozrieva koncom leta či na jeseň vie spraviť s ríbezľou dobrú kombináciu, len to už ríbezle nerastú. Preto si načistené bobuľky môžete v balíčkoch hodiť do mrazničky a podľa potreby rozmrazovať a kombinovať.

Červené ríbezle v sáčku prichystané na mrazenie

Ja som ich mrazila pôvodne s tým záberom, že ich budem porciovať deťom v čase zimných chorôb spolu s trstinovým cukrom ako dávku vitamínov, no ani to sa nám doma neosvedčilo. Za to, keď som v zime robila jablkovo – ríbezľové ovocné kože v rúre, po tých sa zaprášilo.

Žiaden odpad

Keďže ríbezle pasírujeme, pôsobí to tak, že ostáva veľa odpadu. Nemusí. To čo ostane po pasírovaní, používam na limonádu. Zalievam prevarenou, no nie horúcou vodou a nechám lúhovať do vychladnutia.

Dieťa v červených šatách s bielymi bodkami, ktoré pije ríbezľovú limonádu

Pridať sa dajú aj bylinky, stačí mäta. Scediť, vychladiť prípadne v chladničke a podávať ako osviežujúcu nádherne sfarbenú limonádu.

Ríbezľová limonáda na stole a pri nej dieťa

Ríbezľové víno

Pri fotení materiálu do tohto článku, zbere ríbezlí a ich spracúvaní som neodolala a osviežila sa chladným ríbezľovým vínom od svokra.

Ríbezľové víno

Ríbezľové víno

Sedí do témy, je z ríbezlí, nie je kyslé a v primeranom množstve nemôže ublížiť. Kto má úrodu naozaj veľkú, určite neobanuje, ak skúsi aj vlastné víno.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama