Ekologicky proti múčnatke

  • 11.05.2023

Zoltán Tamašek, uznávaný odborník na bioochranu, vysvetľuje ekologický boj proti múčnatke na ovocí.

Múčnatka na pukoch jablone
Foto: Shutterstock

Jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb rastlín je múčnatka. Ide o nebezpečnú hubovú infekciu, spôsobuje ju huba Erysiphales. Vyskytuje sa doslova na všetkých plodinách, od okrasných rastlín cez zeleninu až po ovocie vrátane viniča. Infikuje listy, výhonky, kvetné puky, ovocie.

Ako spoznať múčnatku

Prvé symptómy sa objavujú krátko po vypučaní. Listy majú na oboch stranách múčnatý povlak, sú deformované a stáčajú sa smerom hore, neskôr vädnú a postupne usychajú. Napadnuté letorasty majú krátke internódia a ich farba je belavá až striebristá.

Mladé napadnuté plody opadávajú. Vtedy sa začnú rozvíjať pomerne hojné kužeľovité spóry, ktoré vietor roznáša do okolia. Tak sa stáva prakticky nezastaviteľnou infekciou.

Podmienky rozvoja múčnatky

Prenáša sa vzduchom, kde je v skutočnosti prítomná takmer neustále. Aby sa na rastline začala rozvíjať, musí sa spojiť niekoľko faktorov. Najrýchlejšie sa rozvíja v teplotnom rozpätí od +16 do +27 °C a pri vlhkosti 65 – 85 %. Choroba sa masívne objavuje pri častom a prudkom kolísaní teplôt.

Rizikom sú i nadmerné hnojenie dusíkom, silné zmladenie drevín, zahustená výsadba, nesprávny režim zavlažovania. Minimalizovať riziko jej výskytu môžeme správnou agrotechnikou. Poriadok udržiavame aj v zóne kmeňa, odkiaľ odstránime zvyšky rastlín, okopeme pôdu, odstránime burinu kosením.

Múčnatka na ružiach
Foto: Shutterstock

Ochrana od jari až do jesene v skratke

Prevencia je najdôležitejším spôsobom ochrany. S ochranou začíname ešte pred pučaním rastlín, a to prípravkom PlanTonic.

Od okamihu infekcie múčnatkou až po objavenie belavého povlaku na povrchu listov, ktorý obsahuje konídie, prejde zvyčajne štyri až desať dní. Rýchlosť vývoja infekcie závisí od počasia, vlhkosti pôdy a vzduchu, veku rastliny a jej celkového stavu. Spóry sa do plnej zrelosti vyvíjajú od jedného a pol do troch mesiacov, zriedkavo dlhšie.

V teplom počasí s dostatočnou vlhkosťou v pôde a vo vzduchu sa múčnatka vyvíja oveľa aktívnejšie. Používaním prípravku amazoN zabezpečíme absolútnu ochranu dokonca aj počas kvitnutia.

Najzaujímavejšie je, že aj keď list, výhonok či plod na chorobu uhynú, nezahynie samotná múčnatka, ale ostáva dobre „uchovaná“ v pôde, vo zvyškoch rastlín alebo pod starou kôrou.

S príchodom tepla ožíva a pomocou konídií sa infekcia ďalej šíri. Aby sme zneškodnili aj takéto zdroje infekcie, ošetrujeme pôdu na jeseň a na jar s prípravkom Trifender, a to buď zálievkou, alebo ho do nej zapracujeme.

Múčnatka na egrešoch
Foto: Shutterstock

Účinné opatrenia na ochranu proti múčnatke

Výskytu múčnatky dokážeme zabrániť preventívnym ošetrovaním ovocných stromov účinnými bio prípravkami. Už pri pučaní ovocné dreviny postriekame sírnatým prípravkom a výluhom z vŕby PlanTonic alebo výluhom z citrónovej trávy BorOil.

Na začiatku kvitnutia je priam povinná ochrana kombináciou prostriedkov amazoN a Chitopron5%. Keď drevina rozkvitne na 70 %, ošetrenie zopakujeme. Toto je alfou a omegou úspešnej prevencie nielen proti múčnatke, ale i proti monilióze, ktorá v tomto období útočí spolu s ňou.

Po odkvitnutí až do jesene dreviny ošetrujeme prípravkami, ktoré okrem múčnatky pôsobia aj proti chrastavitosti, peronospóre alebo alternárii. Sú to prípravky PowerOf-K, PlanTonic, Folicit, vždy zmiešané s BorOil.

Tieto prípravky pomáhajú zvyšovať imunitu ovocných rastlín a ochraňujú ich dokonca úspešnejšie ako chemické prípravky, a to v súlade s prírodou bez škodlivých rezíduí (zvyškov). Plusom je i nulová čakacia ochranná lehota.

Príznaky a vplyv múčnatky

Na ovocných drevinách sa múčnatka každoročne objavuje už skoro na jar, to znamená v prvej polovici teplej sezóny. Prvé postihnuté listy a výhonky možno nájsť už vo fáze otvárania púčikov.

V niektorých rokoch, keď sú podmienky infekcie obzvlášť silné, sa múčnatka nachádza aj na kvetenstvách, po dôkladnom pozorovaní možno vidieť veľmi hustý belavosivý povlak, ktorý vedie k výraznej deformácii kvetenstva, jeho vädnutiu a čiastočnému alebo úplnému opadaniu.

Na výhonkoch sa spočiatku vytvára belavý povlak a postupom času, keď dozrejú prchavé spóry múčnatky, zmení sa na hnedosivý a stmavne. Na napadnutých pletivách sa môžu tvoriť plodnice, čierne bodkovité útvary – kleistotéciá, ktoré predstavujú jednu z foriem šírenia primárnej infekcie.

Múčnatka na jabloni
Foto: Shutterstock

Vývin múčnatky na listoch vedie k zastaveniu ich rastu, krúteniu, zvyčajne pozdĺž centrálnej žily, vysychaniu a skorému opadaniu. Na začiatku tvorby ovocia sa na plodoch môže objaviť belavý povlak. Ten však pomerne rýchlo zmizne a zanechá za sebou akoby hrdzavú sieťovinu, ktorá pripomína poškodenie krupobitím alebo iným mechanickým poškodením.

Zaujímavé je, že na začiatku vývinu môžeme belavý povlak z rastlín odstrániť bez stopy pomocou handričky, ale len naoko. Už po niekoľkých dňoch sa na rovnakom mieste škvrny objavia znova. Vtedy už infekcia nadobúda vážnejšie rozmery. Pletivá huby sa rozrastajú a získajú hnedý odtieň.

Ochrana v tomto štádiu môže byť málo účinná. Postihnuté ovocné plodiny sa zastavujú v raste a vo vývine, listy blednú a v predstihu opadajú, čo negatívne ovplyvňuje i budúcoročnú úrodu.

Okrem viditeľných negatívnych znakov má múčnatka na rastliny aj neviditeľný vplyv. Infikované špičky mladých výhonkov a kvetných pukov majú zníženú zimnú odolnosť a zvyčajne zamrznú.

Viac informácií nájdete na www.biotomal.sk.

Zdroj: PR článok bioTomal, s.r.o.

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?