Muchovník: Superpotravina s protirakovinovými účinkami a živý plot v jednom

  • 21.07.2022

Muchovník bol doposiaľ známy najmä ako okrasná drevina, ktorá na jar krásne kvitne a na jeseň sa výrazne sfarbuje. Čoraz častejšie sa však vysádza pre jedlé plody pripomínajúce vzhľadom aj chuťou čučoriedku. Jeho prezývka je indiánska čučoriedka. 

Muchovník
Foto: Shutterstock

Bohatý na vlákninu a vitamíny

Zrelé plody muchovníka (Amelanchier canadensis) majú energetickú hodnotu okolo 76 kcal. Sú bohaté na sacharidy, vlákninu a vodu. Táto superpotravina obsahuje vitamíny A a C, skupiny B, z minerálnych látok draslík, železo a horčík. Má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.

Muchovník znesie aj ílovitú pôdu

Muchovník je spoľahlivá, mrazuvzdorná drevina, ktorá znesie aj ťažkú ​​ílovitú pôdu. Jeho veľkou výhodou je samoopelivosť a absolútna nenáročnosť na rez. Ide o stredne veľký ker, no často sa vrúbľuje na kmienok a pestuje sa aj v stromovej forme.

Najlepšie sa mu darí na slnečnom stanovišti, ale znesie aj slabé pritienenie. Ideálna je mierne kyslá pôda bez obsahu vápenca, rovnomerne vlhká, nie však blatistá a zamokrená. Pokiaľ muchovník vysadíme na správne miesto, kde mu doprajeme záhradnícky substrát s obsahom rašeliny alebo kompost s listovkou, nebude potrebovať dodatočné prihnojovanie.

Niekoľko rokov po výsadbe začne ker tvoriť bujné výhony, ktoré je možné oddeliť rýľom a vypestovať z nich nové rastliny. Pravidelne režeme len muchovník vysadený do tvarovaného živého plota, pri ostatných stačí z času na čas podľa potreby redukovať množstvo výmladkov.

Muchovník pestujeme voľne rastúci alebo ako tvarovaný živý plot, do ktorého ho vysádzame v spone 60 × 60 cm.

Jesenné zafarbenie listov muchhovníka
Listy muchovníka sa na jeseň výrazne sfarbujú. Foto: Shutterstock

Zber a uskladnenie

Plody sa zbierajú počas leta v plnej zrelosti, teda vo chvíli, keď sa sfarbia do temne modrofialovej farby.

Fialové malvičky konzumujeme čerstvé, niekoľko dní ale prečkajú aj v chladničke v miske zabalenej igelitom. Dajú sa zamraziť alebo tepelne spracovať do podoby džemu, sirupu…

Naša voľba odrôd

  • Muchovník Lamarckov: Až 6 m vysoký ker s tmavofialovými plodmi, ktoré majú mierne trpkú chuť a priemer okolo 1 cm.
  • Muchovník jelšolistý: Ker alebo menší strom dorastajúci cca 4 m má v súplodí 7 – 10 plodov s priemerom až 1,5 cm.
  • Muchovník vajcovitý: Európsky druh má výšku až 3 m a plody tmavofialovo oinovatené s priemerom 1 cm.
Muchovník
Foto: Shutterstock

Viete, že…

  • … severoamerický muchovník kanadský bol dôležitým zdrojom obživy tamojších indiánov? Práve  preto má prezývku indiánska čučoriedka.
  • … z jedného dospelého kra oberiete aj viac ako 10 kg plodov? Stačí vysadiť jednu rastlinu, muchovník je samoopelivý.
  • … sušené plody sa používajú aj ako prírodné farbivo? Bývajú tiež súčasťou raňajkových cereálnych kaší.
  • … pre každý druh muchovníka je typické iné jesenné sfarbenie listov? Niektoré sa vyfarbia do zlatých, iné do oranžových, karmínových alebo oranžovoružových odtieňov.
  • …rastliny sa dajú množiť aj výsevom? Prezreté plody rozdrvíme, preperieme vo vode cez sitko. Klíčenie však trvá pomerne dlho a musí mu predchádzať niekoľkotýždňový pobyt v chladničke.

Muchovník v kuchyni

Využitie plodov je široké, konzumujú sa surové, spracovávajú sa do džemov, sirupov, želé aj vín.

Muchovník v miske
Foto: Shutterstock

Muchovníkový sirup

3 kg zrelých plodov umyjeme a podliate malým množstvom vody uvaríme domäkka. Prepasírujeme, prilejeme 0,5 l vody, pridáme 2 kg kryštálového cukru a 200 g kyseliny citrónovej. Zľahka povaríme a ešte teplé plníme do vyparených sirupových fliaš.

Džem s vínom

1,5 kg plodov umyjeme a podliate vodou podusíme domäkka. Prepasírovanú hmotu zalejeme 100 ml červeného vína a povaríme 15 minút. Pridáme 500 g cukru, štipku škorice a mletého klinčeka a ½ lyžičky kyseliny citrónovej. Povaríme 10 minút, vlejeme do pohárov a zavaríme bežným spôsobom.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?