Ako a kde pestovať figovníky? Toto odporúča ovocinár

  • 05.01.2019

Figovníky sa u nás vďaka globálnemu otepľovaniu čoraz častejšie udomácňujú. Poradíme vám, kde a ako ich pestovať.

Ako a kde pestovať figovníky

Možno sa vám podarí v ďalších rokoch nasušiť si vlastné figy na Vianoce, nehovoriac o skvelej chuti čerstvých plodov.

Ide o chutný a pritom nenáročný ovocný druh. Figovník je exoticky pôsobiaci ker alebo nižší strom s veľkými výraznými listami. Dôverne ho poznáme najmä z dovoleniek v oblasti Stredozemného mora, kde bohato rastie na každom kroku.

U nás sa pestuje buď ako mobilná zeleň v nádobách v interiéri, s letnením na balkónoch či terasách, alebo tiež ako vonkajšia rastlina v exteriéri. Na exteriérové pestovanie sú vhodné najmä lokality južného Slovenska, okrajovo tiež stredné polohy. V týchto lokalitách však treba uprednostňovať predovšetkým dobre chránené južné polohy, ideálne čo najbližšie pri domoch, kde rastliny využívajú tepelné žiarenie budov. Kry figovníka sú dlhoveké, dožívajú sa veku až 100 rokov.

Ako a kde pestovať figovníky

Znášajú sucho

Na pôdu nie sú náročné. Vyhovuje im bežná záhradná zemina. Kyslosť pôdy môže byť dokonca vyššia ako neutrálna, slabo alkalické pôdy priam vítajú. Rastliny figovníka vynikajúco znášajú sucho, čo je veľmi dobrá vlastnosť najmä v súčasnosti, kedy máme čoraz teplejšie a suchšie letá. Aj obdobia bez dlhotrvajúcich zrážok dokážu totiž prežiť bez väčšej ujmy. Doplnkovej závlahe sa však rozhodne potešia, najmä v období intenzívneho rastu plodov.

Podobne je to aj s hnojením. Stačí im síce málo, no na prihnojenie v čase intenzívnej vegetácie a rastu plodov dobre reagujú. Na výživu a závlahu si treba dať pozor najmä v prípade pestovania figovníka v nádobách, kde sú rastliny odkázané vyslovene na doplnkové prihnojovanie. Nadmernej a nepravidelnej závlahe sa vyhýbame v období dozrievania plodov, kedy nadmerná závlaha môže spôsobiť praskanie plodov. Závlahu a výživu úplne vylúčime počas zimovania figovníka. Chorobami a škodcami u nás figovníky netrpia.

Ako a kde pestovať figovníky

Zazimovanie figovníka

Dôležité je dôkladné zazimovanie figovníkov, pretože len dobre prezimované a nenamrznuté rastliny sa v jarnom období naštartujú do silného vitálneho rastu a nahodia bohatú úrodu. Namrznuté rastliny budú za nimi zaostávať, nakoľko si musia vytvoriť nové výhony. Ak figovníky pestujeme v nádobách, na konci jesene ich umiestnime do miestnosti s teplotou okolo 0 °C. Koncom marca ich opäť prenesieme na terasu alebo chránené miesto v záhrade a prihnojíme.

Figy
Odroda Brown Turkey

V prípade pestovania vo voľnej pôde v lokalite, kde sa pravidelne vyskytujú silné mrazy, rastliny pred zimou obalíme jutovinou, papierom, kartónom či iným vhodným obalovým materiálom. Dobrou možnosťou je tiež ohnutie výhonkov k zemi a ich prikrytie v tejto polohe. Ochrana je nevyhnutná najmä v prvých rokoch pestovania, kým bazálna časť krov dostatočne nezhrubne a nevytvorí sa bohatý koreňový systém.

Figy Black Mission
Odroda Black Mission

Úroda dvakrát za rok

V našich podmienkach kvitnú a plodia figovníky dvakrát za rok. Z jarného kvitnutia sa vyvinú plody ešte v aktuálnej vegetácii v priebehu leta. Plody, ktoré sa vyvinú na jeseň, v našich podmienkach nedokážu dozrieť. Z rastlín však pri správnom zazimovaní neopadávajú a bezproblémovo dozrievajú počas nasledujúcej sezóny.

Niektorí odborníci odporúčajú tieto plody, s výnimkou tých najmenších, obrať. Sú vynikajúcou surovinou na lahodné kompóty. Celkovo ide v prípade figovníka o veľmi plodný ovocný druh. Jeden dospelý ker dokáže ročne priniesť úrodu až do 120 kg.

Figy
Odroda Black Royal

Akú odrodu figovníka si vybrať?

Existuje množstvo odrôd figovníka, nie všetky sú však vhodné na pestovanie u nás. Ich vhodnosť ohraničuje najmä minimálna teplota, ktorú jednotlivé odrody znesú. Vyhýbajte sa odrodám náchylným na nízke teploty. Odolné odrody však pohodlne znesú teploty aj pod -12 °C.

Ďalším faktorom limitujúcim vhodnosť odrôd figovníka na pestovanie u nás sú opeľovacie pomery. Opelenie figovníka totiž zabezpečuje drobná osička, ktorá u nás nežije, a teda túto službu pre nás nevie zabezpečiť. Dobrou správou je, že existujú aj odrody plodiace takzvane partenokarpicky, čiže nevyžadujú opelenie. Medzi najpestovanejšie patria u nás odrody Black Royal, White Royal, Black Mission, Brown Turkey či Peretta.

Figy
Odroda White Royal

Odborník radí:

Plody rôznych farieb majú zväčša hruškovitý tvar a sú veľmi sladké, príjemne šťavnaté, špecifickej chuti. Konzumujú sa predovšetkým v čerstvom stave, možno ich však s úspechom sušiť, pripravovať do kompótov či vyrábať z nich džem alebo víno. Plody sú typické aj svojim raritne vysokým obsahom cukru v prezretých plodoch. Ten po vysušení často presahuje hranicu 55 %.

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r.o.
Foto: autor, iStock.com/Valentyn Volkov, hengyuzheng, hiddenCatch
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu