Jedlá burina v záhrade a kuchyni: Vypočujte si novú epizódu podcastu Záhrada!

Krásna záhrada si vyžaduje starostlivosť, ale občas nás medzi záhonmi prekvapí burina. V novej epizóde podcastu Záhrada hovoríme s autorom projektu Herbár mesta, Dodom Dobríkom, o tom, prečo z toho netreba mať hlavu v smútku.

Podcast Záhrada o portulake a jedlej burine
Foto: Shutterstock, redakcia

Niektoré druhy buriny sú totiž jedlé, zdravé, chutné – a dokážu povzniesť váš jedálniček.

Dodo Dobrík je zakladateľom projektu Herbár mesta, v ktorom dokumentuje nešľachtenú zeleninu, bežne dostupnú v mestách a záhradách. Predstavuje jedlú burinu, ktorá môže zmeniť váš pohľad na nežiaduce rastliny v záhrade. Konkretizuje najznámejšie druhy a vysvetľuje, ako ich zaradiť do záhrady. Dozviete sa, ktoré rastliny sa oplatí ochutnať a tiež, aké zdravotné benefity  ponúkajú.

Vypočujte si augustovú epizódu o jedlej burine

Najviac sa v epizóde venujeme portulake zeleninovej. Hovoríme o jej zdravotných benefitoch, chuti, textúre, možnostiach využitia v kuchyni a predstavujeme aj tipy na pestovanie a spracovanie po zbere. Dozviete sa, ako môže obohatiť váš (nielen) letný tanier, a získate inšpiráciu, ako začať.

Táto podcastová epizóda môže slúžiť ako inšpirácia na zmenu pohľadu na vašu záhradu. Pred konzumáciou neznámych rastlín sa poraďte s odborníkom, aby ste si boli istí, že sú naozaj jedlé.

Prajeme vám príjemné počúvanie!

Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o pestovaní v záhrade.

Zmeškali ste predchádzajúce epizódy? Nalaďte si ich pokojne aj teraz na YouTube alebo na streamovacej službe.

Text: Eva Fačková
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku