Krásna záhrada si vyžaduje starostlivosť, ale občas nás medzi záhonmi prekvapí burina. V novej epizóde podcastu Záhrada hovoríme s autorom projektu Herbár mesta, Dodom Dobríkom, o tom, prečo z toho netreba mať hlavu v smútku.

Niektoré druhy buriny sú totiž jedlé, zdravé, chutné – a dokážu povzniesť váš jedálniček.
Dodo Dobrík je zakladateľom projektu Herbár mesta, v ktorom dokumentuje nešľachtenú zeleninu, bežne dostupnú v mestách a záhradách. Predstavuje jedlú burinu, ktorá môže zmeniť váš pohľad na nežiaduce rastliny v záhrade. Konkretizuje najznámejšie druhy a vysvetľuje, ako ich zaradiť do záhrady. Dozviete sa, ktoré rastliny sa oplatí ochutnať a tiež, aké zdravotné benefity ponúkajú.
Vypočujte si augustovú epizódu o jedlej burine
Najviac sa v epizóde venujeme portulake zeleninovej. Hovoríme o jej zdravotných benefitoch, chuti, textúre, možnostiach využitia v kuchyni a predstavujeme aj tipy na pestovanie a spracovanie po zbere. Dozviete sa, ako môže obohatiť váš (nielen) letný tanier, a získate inšpiráciu, ako začať.
Prajeme vám príjemné počúvanie!
Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o pestovaní v záhrade.
Text: Eva Fačková
Foto: isifa/Shutterstock



















Prosím Vás aká to je burina a aký postrek na ňu funguje? Ďakujem za odpoveď…