Prečo černejú orechy?

  • 30.12.2018

Tento rok nám koncom augusta a začiatkom septembra začali vo veľkom černieť orechy, celá zelená, ešte zatvorená šupa na orechu celkom očernie. Keď orech rozbijem, aj vo vnútri je nepekný. O čo ide?
Katarína, Viničné

Prečo černejú orechy?

Ak zároveň černejú aj niektoré orechové listy, pôjde pravdepodobne o bakteriálne ochorenie, antraknózu orecha, spôsobenú hubou Gnomonia leptostyla. Najlepšou ochranou je prevencia, ktorá spočíva v udržovaní vzdušných korún, výbere vhodnej lokality a odrody, vápnení pôdy a vyhrabaní i odstránení opadaných listov. Mladé stromy je tiež možné striekať meďnatým prípravkom. Postreky aplikujeme pred kvitnutím a po odkvete. Už napadnuté plody čo najskôr oberte, očistite a rýchlo vysušte.

Ak nečernejú listy, iba zelené šupy plodov, v ktorých sa zároveň dajú nájsť malé húseničky, pôjde zrejme o vrtivku orechovú (Rhagoletis completa). Škodca je pôvodom zo Severnej Ameriky a na Slovensku sa objavuje približne od roku 2012. Dospelce, muchy, kladú v júli až v auguste do šupky vajíčka. Larvy, malé húseničky, sa kŕmia šupkou a neskôr sa zakuklia v pôde. Preventívne je nutné odstraňovať a likvidovať choré plody a pôdu pod orechom kypriť. Chemicky je možné zasiahnuť v čase náletu múch, čiže v začiatkom júla, a postrek opakovať v cca týždňových intervaloch až do približne polovice augusta. Z prípravkov sú vhodné napríklad Decis Protech ovocie a zelenina, Mospilan 20 SP.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

 

V poradni odpovedajú: Ing. Hana Szabóová, Ing. Monika Králová
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč