5 byliniek, ktoré dokážu prezimovať

  • 22.11.2021

Príchod chladnejších dní nemusí znamenať odchod našich byliniek do kompostéra. Najchutnejšie a zdravšiu najprospešnejšie sú bylinky v čerstvom stave, hoci ani tie sušené nie sú na zahodenie.

Bylinky na stole

Aby sme sa z vône a blahodarných účinkov byliniek mohli tešiť aj v zime, stačí, ak ich na chlad pripravíme. Ktoré teda dokážu prezimovať?

Do pätice tých najsilnejších byliniek patria:

Všetky tieto bylinky patria medzi obľúbencov v kuchyni i domácej lekárničke. Môžeme ich bez obáv nechať prezimovať vonku, najmä vtedy, ak je zima suchá a bez snehu.

Ako zazimovať bylinky?

Aby sme ich pred náporom nízkych teplôt ochránili, najprv odstránime z ich okolia všetku burinu, ktorá by im zbytočne odoberala vodu a výživné látky.

Následne ich zostriháme tak, že z nich odstrihneme najvrchnejšie listy, všetky odumreté hlavy kvetov a všetky odumreté časti na bylinke.
Bylinkám k prežitiu zimy pomôže približne 10 centimetrová vrstva nástielky, ktorá zabráni premrznutiu zeme a rastliny. Niektoré bylinky budú potrebovať zakryť. Použiť môžeme napríklad netkanú textíliu, jutovinu, kartónové škatule, čečinu, lístie alebo slamu.

Pokiaľ sme pestovali bylinky v kvetináči, bude ochrana pre zimou jednoduchšia – stačí ich preniesť do interiéru a pravidelne zalievať. Mnohé z nich totiž nemajú problém s rastom v dome či byte.

Rôzne kuchynské bylinky

Ktoré bylinky neprezimujú?

Jednoročné bylinky, ako je bazalka, šalvia, kôpor, petržlen, stévia, harmanček a citrónová tráva sú citlivé na nízke teploty. Tieto bylinky pravdepodobne neprežijú drsné vonkajšie podmienky.

Nemusíme ich úplne odstrániť zo záhrady, môžeme ich napríklad rozmnožiť z odrezkov a pestovať dnu. Veľmi jednoducho sa týmto spôsobom rozmnožuje napríklad obľúbená bazalka.

Predtým, ako ich prinesieme do interiéru skontrolujme, či sme si spolu s nimi nepriniesli aj škodcov. Najprv ich odstránime a až potom bylinku prenesieme dnu. Ľahko by sa nám mohlo stať, že škodce by sa rýchlo preniesli aj na ostatné bylinky a kvety.

 

Text: Dana Račko
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku