Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny

  • 05.09.2019

V letnom období, keď drobné ovocie prináša svoje posledné plody, je načase vziať do rúk záhradné nožnice a kríky zrezať, aby v budúcom roku priniesli hojnú úrodu.

Rez malín

Dobrá úroda ovocia v záhrade je výsledkom nielen priaznivého počasia, ale aj správneho rezu. V prípade malín a ríbezlí vhodný rez stimuluje rast mladých výhonov, ktoré zarodia v ďalšom roku. Podobne ako ktorékoľvek na jar kvitnúce dreviny, aj plody krovitých ovocných druhov kvitnú na jednoročnom dreve. Klasické iba v lete rodiace maliny vyháňajú každý rok z koreňov výhony, ktoré sa pekne olistia. Ak ich ponecháme, v ďalšom roku zakvitnú a zarodia.

Prečítajte si tiež: Ako zrezať azalky

Pokiaľ ide o ovocné kríky, čierne ríbezle síce rodia aj na jednoročných výhonoch, no oveľa lepšiu úrodu prinesú na dvojročných stonkách. Egreše, biele a červené ríbezle plodia hojnejšie z bočných výhonkov, ktoré vyrastajú na starších, dvoj- až trojročných konároch.

Správny rez v tomto roku zaručí väčšie množstvo ovocia v tom budúcom.

Maliny v záhrade, pozbierané maliny v dlaniach

Ako zrezať letné maliny

Väčšina malín a ostatných krovitých ovocných druhov kvitne a produkuje plody na výhonoch, ktoré narástli v predchádzajúcej sezóne. Letné odrody malín by sa mali zrezávať po zbere ovocia, aby sa podporil rast nových stoniek pre budúcoročnú úrodu.

Vyrodené stonky postupne každý rok slabnú a nakoniec odumierajú. Každoročným prerezávaním budú maliny vitálne a produktívne a za prevzdušnený priestor sa štedro odmenia. Na rez máme k dispozícii dlhé časové obdobie, od posledného zberu ovocia až do jesene. Výnimku predstavujú remontantné maliny, ktoré prinášajú úrodu opakovane, tie v tomto období nerežeme, ale až po ukončení zberu neskoro na jeseň – zostrihneme všetky výhony nad zemou.

Rez malín

Čo zrezať

V prípade letných odrôd malín odrežeme všetky prúty, ktoré priniesli úrodu v tejto sezóne, a to nízko nad zemou. V tomto ročnom období ich ľahko rozoznáme podľa zvyškov stopiek po plodoch. Navyše, v porovnaní s novými, sviežozelenými až belavými výhonmi sú skôr červenohnedé. Po preriedení starého porastu selektujeme nové výhony. Ponecháme iba najsilnejšie prúty v spone cca 20 × 20 cm. Odstránime všetky slabé, krátke či mimo záhona rastúce výhonky, ale aj zahusťujúce prúty.

Maliny v záhrade

Ako rezať kríkové ovocie

Na rozdiel od malín, ktoré tvoria nové výhony z koreňov, nové výhonky ríbezlí a egrešov primárne vyrastajú z konárov. Ak ich pravidelne aspoň čiastočne neodstraňujeme, dokážu narásť do výšky a šírky aj okolo dvoch či viac metrov behom piatich alebo šiestich rokov. Ak ich nerežeme, síce zarodia, no bobule budú menšie a budú sa ťažšie oberať. Celková úroda bude malá vzhľadom na priestor, ktorý zaberajú.

Čierne, červené a biele ríbezle na vareškách na modrom stole

Čierne ríbezle pri pestovaní udržiavame do výšky zhruba jedného metra. Po zbere úrody odstránime vysoké dvojročné konáre od spodnej časti kríka, čo podporí rast nových výhonkov. Egreš, biele a červené ríbezle prinášajú najlepšiu úrodu na bočných výhonoch vyrastajúcich zo staršieho dreva. Preto v tomto období zrežeme bočné výhonky na dva alebo tri listy od kostrovej vetvy.

Rez ríbezlí

Režeme čierne ríbezle

Aby sme dosiahli čo najbohatšiu úrodu čiernych ríbezlí, je dôležité ponechať niekoľko mladých výhonkov vyrastajúcich z bázy kra. Dosiahneme to prerezaním približne tri roky starých vyrodených vetiev čo najbližšie pri zemi. Hneď ako odstránime staré stonky, ker nasmeruje všetku energiu do nových výhonov, ktoré budú plodiť približne dve nasledujúce sezóny. Nové mladé výhony zredukujeme tak, aby ich na každom kríku ostalo v rovnomerných vzdialenostiach nanajvýš päť alebo šesť.

 

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: maliny | ovocie | rez | ríbezle

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?