Ako sušiť pomaranče, aby nezhnedli? Triky, vďaka ktorým si zachovajú krásnu farbu aj vôňu

Vôňa pomarančov neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. V sušenej podobe sa používajú na zdobenie stromčeka, adventných vencov či darčekov. Ako ich usušiť, aby zostali krásne oranžové a dlho voňavé?

Venček zo sušených pomarančov
Z usušených pomarančov si môžete vytvoriť prírodný venček a doplniť mašľou. Foto: archív autorky

Sušenie pomarančov nie je náročné – chce to len trochu času a trpezlivosti. Je to vhodná činnosť pre každého, kto má rád prírodné alebo vlastnoručne vyrobené dekorácie. A na ich výrobe sa môže podieľať celá rodina vrátane detí!

Ako sušiť pomaranče, aby si zachovali farbu?

Pomaranče môžete sušiť niekoľkými spôsobmi:

  • na radiátore či krbe,
  • v sušičke ovocia,
  • v teplovzdušnej rúre,
  • voľne na vzduchu.

Pred sušením ich krátko namočte do citrónovej vody

Na sušenie vyberajte pomaranče so sýto oranžovou farbou a hrubšou šupkou. Nakrájajte ich na rovnomerné plátky hrubé asi 5 až 10 mm – aj so šupkou. Čím budú tenšie, tým rýchlejšie sa vysušia.

Aby ste zabránili hnednutiu, vložte ich na päť minút do vody s citrónovou šťavou. Dobre ich potom osušte.

Ako správne sušiť pomaranče
Pri sušení treba plátky otáčať, aby si zachovali pekný tvar. Foto: archív autorky

Sušte radšej v sušičke alebo voľne na vzduchu

Sušenie v rúre je síce rýchle, ale pomaranče majú tendenciu stmavnúť. Sviežu, jasnú farbu si zachovajú v sušičke na ovocie alebo pri voľnom sušení na vzduchu.

Ak používate rúru, rozložte plátky pomarančov v jednej vrstve na plech s papierom na pečenie. Sušte ich približne 3 až 5 hodín pri teplote 50 – 55 °C. Voľne na vzduchu to môže trvať aj niekoľko dní. Ďalším ekologickým a šetrným spôsobom je navliecť plátky na špagát a zavesiť nad radiátor alebo krb.

Plátky pravidelne otáčajte

Pravidelným otáčaním zabránite stočeniu plátkov a dosiahnete ich rovnomerné usušenie. Pri sušení pomarančov na špagáte nad radiátorom alebo krbom však rátajte s tým, že sa môžu plátky mierne stočiť.

Správne vysušené plátky pomaranča sú úplne suché, nelepia sa ani najhrubšie časti a nie sú mäkké na dotyk.

Sušenie plátkov pomarančov
Správne vysušené plátky pomaranča sú suché, nelepivé a tvrdé na dotyk. Foto: archív autorky

Kde všade využiť sušené pomaranče?

Sušené pomaranče príjemne prevoňajú domácnosť a krásne doplnia prírodnú výzdobu. Tento typ dekorácií je čoraz populárnejší a do našich domov prináša akúsi naturálnosť.

Najjednoduchším spôsobom, ako sušené pomaranče využiť, je zavesiť ich na vianočný stromček. Môžete ich doplniť tyčinkou škorice a mašličkou.

Sušené pomaranče ako ozdoba na zabalený darček
Sušené plátky pomarančov sa hodia aj pri balení vianočných darčekov. Foto: archív autorky

Kolieska pomarančov môžete použiť aj pri výrobe a dekorovaní adventného venca, alebo si z nich vyrobiť samotný venček. Stačí, keď ich zlepíte k sebe do tvaru venca.

Pekne vyniknú aj na zabalených darčekoch spolu s vetvičkou ihličnanu.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku